support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 35 22 8 5 74
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 35 21 7 7 70
4 DOR 35 18 12 5 66
5 ADO 35 16 11 8 59
6 GRA 35 18 5 12 59
7 JAZ 35 15 7 13 52
8 NAC 35 14 9 12 51
9 MVV 35 14 8 13 50
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 35 13 6 16 45
13 VVV 35 12 9 14 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 35 8 15 12 39
16 JPS 35 9 7 19 34
17 TEL 35 9 6 20 33
18 TOP 35 10 2 23 32
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 35 5 9 21 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 25-09-2004 21:10:00

'Frans maakt elftal stapje voor stapje beter'


Frans Adelaar keert voor het eerst als tegenstander terug in De Galgenwaard. Ooit vormde hij met Gert Kruys en Jan Wouters een gevreesd middenveld bij FC Utrecht. Een trio dat voor niets of niemand bang was. Met ADO moet hij nu zijn oude liefde – die in een puike vorm steekt – punten af zien te snoepen.


Opzienbarend is het niet, frappant wel. Wie ook om een mening over Frans Adelaar wordt gevraagd, iedereen die hem kent vindt dat de huidige trainer van ADO Den Haag 'niet gauw in paniek raakt.' De rust die hij ook tijdens wedstrijden uitstraalt is geen pose. Hij is echt zo, verzekert zijn oud-ploegmakker en vriend Jan Wouters. "Een slow starter zou ik hem niet willen noemen. Het is met Frans meer dat hij alles goed doordenkt, een lijn uitstippelt en daar aan vast probeert te houden. Hij laat zich niet zo gauw van de wijs brengen."

Dat is nogal wat in een wereldje dat vooral wordt geregeerd door de waan van de dag, moest ook Wouters tot zijn eigen leedwezen ooit constateren bij Ajax. Is het geduld bij topclubs doorgaans snel op als snel succes uitblijft, ook bij 'mindere goden' is het niet oneindig. "Frans weet uit ervaring dat het vormen van een team tijd kost. Ook bij der andere clubs die hij trainde, Utrecht en vorig jaar De Graafschap begon hij met tegenslag. Maar uiteindelijk kwam hij tot prima resultaten. Die onderschrijven zijn gelijk."

Wouters ziet in Schotland weinig van de Nederlandse competitie en kan daardoor ook geen inhoudelijk oordeel vellen over het spel van ADO Den Haag en het werk van Adelaar in de residentie. "We hebben wel regelmatig contact. We zijn eigenlijk al sinds de jeugdteams van Utrecht met elkaar bevriend. Dat gaat verder dan voetbal trouwens, ook al vinden onze vrouwen ongetwijfeld iets anders. Ik kan wel zeggen dat hij het vreselijk naar zijn zin heeft in Den Haag."

Ab Kabalt werkte met Frans Adelaar toen deze nog assistent-trainer en daarna hoofdtrainer van FC Utrecht was. Onafhankelijk van Wouters komt hij tot dezelfde (karakter)schets. "Ik ben zelf veertien jaar bij Utrecht actief geweest, waarvan zeven jaar als bestuurslid technische zaken. Ik ken Frans door en door. Het is een stabiele persoonlijkheid. Hij zal niet snel in paniek raken. Ook niet na een nederlaag zoals tegen Vitesse. Als trainer van ADO weet je dat je af en toe een deukje zult oplopen. ADO is vorig seizoen vijftiende geworden en dat was een uitstekende prestatie."

"Ik heb nog niet het idee dat Frans Adelaar bij ADO zijn ideale elftal al heeft gevonden. Hij is overigens een slow starter, want ook bij FC Utrecht begon hij met een paar nederlagen. Later bij De Graafschap was de eerste periode ook de minste. Daarna ging het steeds beter en speelde hij met De Graafschap in de nacompetitie het beste voetbal. De promotie naar de eredivisie was ook verdiend. Frans Adelaar is een bouwer. Stapje voor stapje maakt hij het elftal beter. Soms vraagt hij mij om een advies. In de slotfase van vorig seizoen heb ik met het oog op zijn nieuwe baan bij ADO Den Haag alvast spelers bekeken, maar Frans beslist altijd zelfstandig. Hij vraagt wel om de ervaringen van anderen. Maar het is altijd zijn eindoordeel."

Bij de wedstrijd FC Utrecht-ADO zit ik morgen met gemengde gevoelens op de tribune. "FC Utrecht is mijn club. Ik word er nog altijd heel vriendelijk ontvangen, maar ik gun Frans met ADO ook de punten. Ik zit dus een beetje in dubio.''

Loek van Driel is nu hoofd scout bij ADO en was daarvoor werkzaam in de Domstad. In zijn FC Utrecht-tijd had hij ook met Adelaar te maken. "Dat was een leuke periode. Frans is duidelijk in wat hij wil. Wat hij van een speler die je moet bekijken precies verwacht. Ik heb met hem, Hans van Breukelen en Nol de Ruiter samengewerkt. De aanstelling van Adelaar bij ADO Den Haag heb ik ook toegejuicht. Hij is recht door zee en weet waarover hij praat."

Volgens Loek van Driel is de nieuwe trainer bij ADO nog niet klaar met zijn elftal. "Door het succes met De Graafschap heeft Frans Adelaar veel langer moeten doorwerken, daardoor heeft hij wat minder aandacht aan ADO kunnen schenken. In de voorbereiding wilde het vervolgens niet vlotten met het aantrekken van versterkingen. We zijn ons als club nog steeds aan het oriënteren. Want we zoeken nog een diepe spits, daarom is Frans Adelaar nog niet klaar. Ik weet trouwens niet of een trainer ooit klaar is met een elftal, want het kan altijd beter. ADO heeft nu vier punten. Dat tegen Ajax was een beetje gelukkig, maar zeker in de thuiswedstrijd tegen NEC hadden het er drie moeten zijn. Dan had ADO Den Haag op zes of zelfs zeven punten gestaan. Tegen FC Utrecht wordt het morgen heel moeilijk. Ik kan mij niet heugen dat ADO in de Galgenwaard succesvol is geweest."

Jan Wouters weet echter uit eigen ervaring hoe gevaarlijk 'mindere' tegenstanders zijn. "Wij hebben destijds ook jaren gehad waarin we een prima competitiestart maakten. Dan kwam er een 'kleinere club' op bezoek. Je werd er honderd keer voor gewaarschuwd en dan ging het toch mis in zo'n duel. Dat zou nu ook zo maar kunnen gebeuren."