support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 31 20 6 5 66
2 RJC 31 17 10 4 61
3 GRO 30 17 6 7 57
4 ADO 31 15 10 6 55
5 DOR 31 14 12 5 54
6 GRA 31 16 4 11 52
7 NAC 31 14 7 10 49
8 JAZ 31 13 7 11 46
9 EMM 30 12 6 12 42
10 CAM 31 12 6 13 42
11 VVV 31 11 9 11 42
12 HEL 31 11 8 12 41
13 MVV 31 11 7 13 40
14 EIN 31 8 14 9 38
15 JAJ 31 9 9 13 36
16 TOP 31 9 2 20 29
17 JPS 31 7 7 17 28
18 TEL 31 7 6 18 27
19 DBO 31 5 8 18 23
20 JUT 31 5 8 18 23
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
metronieuws

Datum plaatsing: 15-12-2005 23:54:00

'Als ik de winnende maak, juich ik niet'


Edwin de Graaf speelt zondag met ADO Den Haag tegen Feyenoord, waar hij nog tot 2008 onder contract staat. Aan de hand van zes stellingen spreekt Metro met de Haagse middenvelder. “Ik denk niet dat Feyenoord met een lekker gevoel naar het Zuiderpark komt.”


Edwin de Graaf heeft zijn plezier in voetbal terug bij ADO Den Haag

“Ja, dat klopt. Bij Feyenoord had ik het ook naar mijn zin, maar ik ben voetballer geworden om te spelen en in Rotterdam kwam ik daar weinig aan toe. Als ik fit ben speel ik iedere week bij ADO. Dat is heel belangrijk voor mij. Ik was niet ongelukkig bij Feyenoord, maar was niet blij met de situatie waarin ik zat. Ik wil zoveel mogelijk spelen. Bovendien had ik het gevoel dat mijn kansen steeds kleiner werden, omdat Jonathan de Guzman eraan kwam en Nicky Hofs straks ook weer fit is. Toen leek het me verstandiger verhuurd te worden.”

Edwin de Graaf speelt geen minuut meer in Feyenoord 1. “Ik acht die kans inderdaad heel klein. Met De Guzman en Hofs denk ik dat ze niet meer zo snel op mij zitten te wachten. Maar in de voetballerij is niets zeker, dus zeg nooit nooit. Natuurlijk hoop ik er stiekem wél op, want Feyenoord is een fantastische club. Als voetballer wil je altijd bij een topclub spelen. Maar je moet ook realistisch zijn.”

Mijn overstap van RBC Roosendaal naar Feyenoord was een brug te ver. “Wat is een brug te ver? Dat is van tevoren moeilijk in te schatten. Als je bij RBC speelt en Feyenoord wil je hebben, dan doe je dat, omdat je als voetballer altijd voor een topclub wil spelen. Achteraf kun je concluderen dat het niet is geworden wat ik er vooraf van verwachtte. Ik heb ook niet echt een goede kans gehad door bijvoorbeeld vijf of zes keer achter elkaar in de basis te starten. Dan ga je als speler groeien. Aan de andere kant: als je goed bent, dwing je zoiets af en stelt de trainer je op. Onder Ruud Gullit heb ik in de voorbereiding alles gespeeld en dat ging vrij goed. Alleen een week voor de hervatting van de competitie na de winterstop speelden we een oefenwedstrijd tegen Excelsior en speelde ik, net als de rest van het team, geen goede wedstrijd. Ik denk dat Gullit in de week erop heeft getwijfeld. Tegen Vitesse startte ik nog in de basis, maar werd na vijftig minuten bij een 1-0 voorsprong gewisseld. We verloren met 1-2 en ik dacht: volgende week sta ik weer in de basis. Toen heb ik zes weken niet gespeeld. Gullit vertelde me dat hij van plan was met twee hangende buitenspelers te spelen. Bart Goor op rechts en ik op links. Dat liep niet zoals hij hoopte, dus besloot hij met Romeo Castelen te gaan spelen. Toen hij me op de bank zette, heb ik daar geen uitleg over gehad. Vervolgens heb ik de trainer zelf om uitleg gevraagd. Hij wees me daarbij op mijn tekortkomingen. Ik moest sneller handelen in de kleine ruimtes. Gullit vond dat op een gegeven moment steeds beter gaan, maar tot een basisplaats heeft het nooit geleid.”

ADO Den Haag handhaaft zich dit seizoen zonder nacompetitie. “Ja, makkelijk. Wij zijn niet goed aan het seizoen begonnen. Sommige spelers zijn in de loop van de competitie bij ADO gekomen. We hebben geen voorbereidingstijd gehad om aan elkaar te wennen. De laatste twee weken gaat het een stuk beter door de overwinningen op Sparta en RBC. We hebben een goede groep en als het zo blijft draaien, moeten we ons makkelijk en zonder nacompetitievoetbal kunnen handhaven.”

Ook ik heb stilgestaan bij het plotselinge overlijden van David di Tommaso. “Als ik er nu weer aan denk, krijg ik weer kippenvel. Als je ziet hoe .t hij was en dat hij twee dagen voor zijn overlijden nog man of the match was tegen Ajax, dan is het nauwelijks te bevatten. Een vriend van mij, Sander Keller, met wie ik bij RBC heb gespeeld, heb ik meteen gebeld om hem te condoleren. Hij zat helemaal stuk, want David was één van zijn maatjes bij FC Utrecht. Het maakt niet uit hoe .t je bent, want het kan zomaar afgelopen zijn. Als club hebben we rouwadvertenties in de krant geplaatst. Daarnaast hebben we een shirt van ADO Den Haag met alle handtekeningen neergelegd bij stadion Galgenwaard. Zelf heb ik op internet het condoleanceregister getekend.”

ADO Den Haag wint komende zondag, net als vorig seizoen, van Feyenoord. “Het zou wel heel mooi zijn. Ik denk niet dat Feyenoord met een lekker gevoel naar het Zuiderpark komt, omdat ze hier de laatste twee seizoenen niet gewonnen hebben. Aan de andere kant zullen ze heel scherp zijn, omdat ze twee weken geleden 2-2 bij RBC hebben gespeeld en zondag van PSV hebben gewonnen. Ze staan op de plek waar ze willen staan, maar om kampioen te worden, moeten ze ook deze wedstrijd winnen. Zij zullen scherp en gretig zijn, maar wij ook. Vanaf de eerste minuut zullen we erbovenop zitten. Dan kan het een mooi duel worden. Het zal wel apart zijn om tegen mijn oude ploegmaten te spelen. Ik heb ze al een tijdje niet gezien en kon altijd goed met ze opschieten in de kleedkamer. Uiteraard wil ik graag iets laten zien aan Feyenoord, dat ik goed met de situatie omga en gretig ben. Erwin Koeman is eerlijk tegen me geweest. Hij zei dat ik een jongen ben voor de breedte en niet voor de basis. Ik hoefde van hem niet weg, maar ik wilde spelen. Als ik zondag het winnende doelpunt maak? Dan zal ik niet juichen. Ik ben uiteraard wel blij, maar Feyenoord is mijn cluppie en dat zal het ook altijd blijven.”