Haaglanden Voetbal

Datum plaatsing: 30-11-2010 08:50:00

V.d. Brom: 'Verhoek doet niet alleen zichzelf te kort, maar ook de ploeg'

Voorafgaande de wedstrijd tegen Feyenoord uit, gaf de Haagse trainer John van den Brom al aan dat het voor hem een vreemde gewaarwording was, dat hij als favoriet naar de Kuip ging. In de voorgaande 36 wedstrijden werden er slechts vijf in winst omgezet en maar liefst 23 gingen er verloren.

Tekst: Glenn Duijzer

Niet eerder was het zelfvertrouwen aan Haagse zijde zo groot op een goede afloop als deze keer. Negentig minuten later stond er een onthutsende en misschien wel terechte 2-1 op het scorebord. Haaglandenvoetbal.nl sprak na afloop met de verliezend trainer John van den Brom.

Je hebt zojuist met 2-1 verloren tegen een niet groots Feyenoord, een eerste reactie?

,,Ik heb een teleurstellende middag gehad omdat wij vandaag niet hebben laten zien dat we kunnen voetballen. Dat hebben we de laatste weken namelijk juist wel laten zien. Ik denk dat we als ploeg al verder zijn dan dat we vandaag hebben laten zien. Op het eerste kwartier na hebben we te weinig durven voetballen en daardoor achter de feiten aangelopen. Vijftien van de negentig minuten is te weinig. Ik denk niet dat de entourage hiermee te maken heeft, als dat zo is ben je niet geschikt voor het betaalde voetbal. Ik vind het ook te ver gezocht om het ontbreken van onze supporters hier mee te maken heeft. Als je ziet dat Gino Coutinho in de eerste helft de enige speler is, die de bal naar voren bracht. Er was niet echt de bereidheid en de durf om die ballen te willen hebben.’’

Desondanks ging ADO Den Haag wel met een voorsprong de rust in.

,,Dat was ook een schitterende treffer, misschien onverdiend. Ik had wel de hoop dat die treffer voor een boost in de tweede helft zou zorgen. Dat we daardoor weer aan voetballen toe zouden komen. En dat we weer zouden laten zien waarin we echt heel goed zijn, ons positiespel. Dat gaf mij vertrouwen voor de tweede helft. Maar voordat ik goed op de bank zat, lag de gelijkmaker er al in. Weer een tegenstreffer uit een corner! Dan zie je de kopjes bij ons direct gaan hangen en die bij Feyenoord veerden juist op. De verdiende tweede treffer en achteraf winnende treffer viel al snel na de gelijkmaker. Ik heb nog getracht via wissels het roer om te gooien maar het leidde niet tot een beter resultaat.’’

Bij beide tegentreffers gingen fouten vooraf aan Haagse zijde. Een eigen doelpunt en het uitverdedigen van Timothy Derijck.

,,Ik hoorde na afloop pas dat de eerste een eigen doelpunt was. Wat mij meer zorgen baarde was dat het wederom een tegentreffer was uit een corner. Die tegentreffers uit corners gaan straks nog een eigen leven leiden. Het gebeurde natuurlijk al eerder tegen FC Groningen (tweemaal - red.) en NEC. We kunnen er extra aandacht aan gaan geven, maar op het moment dat we de corners er nog zelf in gaan koppen is dat niet echt meer nodig. Maar even serieus, we besteden wel extra aandacht aan corners, zowel verdedigend als ook aanvallend. Dat blijven we ook doen. Trainen is niet meer dan herhalen. Het blijkt maar weer eens dat standaardsituaties belangrijk zijn, we krijgen er een tegentreffer mee. We nemen de verdedigende corners weer mee in ons weekschema.’’

De gelijkmaker viel te snel na de rust. Er was geen tijd om aan het vertrouwen te werken van die voorsprong. Is dat een juiste conclusie?

,,We gingen die rust in met een onverdiende 0-1 en daardoor krijg je een boost. Als je dan na rust nog niet op je plek zit en de gelijkmaker er al inligt. Ja, dan kun je er vanuit gaan dat die gelijkmaker te snel viel. Na die gelijkmaker speel je misschien al een verloren wedstrijd. Dat is gemakkelijk te verklaren als je de wedstrijd hebt gezien.’’

Had jij al het idee dat ADO Den haag na die gelijkmaker in de 47e minuut een verloren wedstrijd speelde?

,,Op de bank hadden we al het idee na de gelijkmaker dat er weinig tot niets te halen viel voor ons. Dan valt die tweede treffer er ook nog eens vlak achteraan. Ik had heel even het idee dat er sprake was van buitenspel bij die 2-1, maar dat bleek niet zo te zijn. Bij die treffer gaat dan ook nog eens je beste speler van vandaag in de fout. Dat mag hem eigenlijk niet overkomen.’’

Kunnen we stellen dat ADO Den Haag tegen feyenoord niet op de ADO Den Haag manier heeft gespeeld?

,,Ja dat klopt. Ik vind ook dat we een verdiende nederlaag hebben geleden. Dat is op zich geen schande, alleen de manier waarop. Ik geef altijd aan dat de manier waarop wij onze wedstrijden winnen onze grote kracht is. Dat ontbrak er vandaag wel aan. Teveel spelers hadden vandaag een mindere vorm dan normaal. Ik denk dat we een uitstekende kans hebben laten liggen om door te gaan op de manier van de voorgaande wedstrijden. Ik zou liegen als ik op zaterdagavond niet naar de uitslagen zit te kijken en gelijk zit te rekenen wat dat voor gevolgen zou hebben als wij zouden winnen. Dan is het wel extra zuur dat we niet hebben gewonnen.’’

Je gaat er wel vanuit dat als je in Amsterdam met goed positiespel en lekker voetballend wint, je ook in de Kuip zo start.

,,Het gaat al een tijdje goed bij ADO Den Haag en je ziet ook alleen lachende gezichten op de training, gelukkig. Maar die insteek was ook om Feyenoord met ons positiespel en het voetballend vermogen te overrompelen. Dat lukte ook in het eerste kwartier. Daarna, ik zeg niet dat er ontzag was, maar vanwege het feit dat er diverse spelers niet de vorm wisten te behalen zoals ze dat wel deden in de voorgaande wedstrijden. Dan blijkt dat ADO Den Haag toch ook maar een gewone ploeg is, die ook kan verliezen. En daar is helemaal niets mis mee.’’

Je krijgt na die 2-1 toch nog kansen op een gelijkmaker?

,,Met een beetje geluk hadden we hier ook een punt kunnen meenemen. Die bal van Kum zit er normaal in, maar Rob van Dijk pakt die heel mooi. Maar ik had na de rust meer verwacht van mijn ploeg. Feyenoord heeft een jonge ploeg en zou meer ruimte gaan weggeven hoe langer wij voor zouden blijven staan. Als er iets is dat wij willen hebben, dan is het wel ruimte. Maar die verwachting kan na twee minuten alweer in de prullenbak.’’

Het is wel wrang dat je nog geen week na je beste wedstrijd van het seizoen thuis tegen NAC Breda gelijk je slechtste wedstrijd speelt, terwijl dat in Breda net omgedraaid is, waar NAC wint van PSV.

,,Dat is ook het mooie aan voetbal. Daarom blijft voetbal onvoorspelbaar. Ik dacht na vorige week ook dat we al als team verder waren dan dat wat we vandaag hebben laten zien. Ik ga er vanuit dat we volgende week tegen AZ weer een heel andere wedstrijd laten zien. Dan zullen onze spelers er weer staan. Dat zal dan wel zonder Derijck en Verhoek moeten gebeuren, die zijn dan geschorst. We zullen moeten improviseren. Dat zal wel lukken, we hebben een goede bank. Dat was vandaag niet het geval. Dat is wel begrijpelijk. Het is altijd moeilijk invallen als het team niet draait. Je gokt er bij de wissels eigenlijk op om iets te forceren. Dat pakte vandaag in het geheel niet goed uit. Omdat we achterin één op één gaan spelen, heb je op het middenveld iemand nodig met voetballend vermogen. Ricky van den Bergh kan dat als de beste en daar hoop je dan op. Bij vlagen heeft hij dat ook laten zien, want hij heeft wel die flair en eist wel die bal op. Maar Ricky was een beetje ongelukkig in zijn actie, maar het was niet eenvoudig om vandaag in te vallen.’’

Je geeft al aan dat Verhoek volgende week geschorst is. Zijn vijf gele kaarten voor een speler op zijn positie niet teveel na 16 wedstrijden?

,,Natuurlijk, dat is belachelijk veel. Maar het heeft nog lang geduurd. Hij staat al een tijdje op vier gele kaarten. Ook deze gele kaart was weer een domme gele kaart. Maar hij is wel een speler met een actie. Hij was vandaag ook weer gevaarlijk vanaf de zijkant. Hij doet niet alleen zichzelf te kort, maar ook de ploeg. Hij is nu tegen AZ er niet bij.’’