Datum plaatsing: 07-11-2010 15:30:00

Verslag en Foto's Ajax - ADO Den Haag 0-1

ADO Den Haag heeft vandaag voor een daverende verassing gezorgd door in Amsterdam Ajax met 0-1 te verslaan. Wesley Verhoek tekende in de 44e minuut voor de winnende treffer.

Ajax' slechte resultaten in Europa tegenover ADO's goede wedstrijden zorgden vooraf al voor veel zelfvertrouwen bij de haagse selectie over een goed resultaat.

ADO Den Haag begon in zijn vertrouwde formatie, met Van der Bergh op het middenveld en Immers op de spitspositie. In de matig gevulde Arena lieten de hagenezen zien dat ze er zin in hadden. Het probeerde aan te vallen waar mogelijk en probeerde het veld breed te houden. En, alhoewel het niet altijd goed ging, was de rol van Van der Bergh heel belangrijk. Waar hij geregeld te laks verdedigt, was hij vandaag de man die samen met Toornstra en Rado het middenveld van Ajax op afstand van het strafschopgebied wist te houden, waardoor de druk op Suarez en El Hamdaoui groot was en zij gedwongen werden in hun eentje acties te maken. En zij hadden heel nadrukkelijk niet hun beste dag en met name Suarez liet dat maar al te duidelijk merken.

ADO Den Haag wist daarvan te profiteren. Het kwam er geregeld snel uit en had achterin voldoende tijd om rustig op te bouwen. Het balbezit van de Hagenaars en de Amsterdammers was ook gelijk verdeeld, net als de kansenverdeling.

De eerste grote kans was voor Verhoek en vlak daarna was het was Coutinho die een zekere treffer van El Hamdaoui uit het goal hield. Vlak voor de rust was het een prachtige aanval van ADO Den Haag die de 0-1 inluidde. In acht of negen schijven tikte ADO Den Haag zich naar voren, en het eindigde met de opgekomen Pique die netjes afgaf op Van der Bergh. Die vond vervolgens Wesley Verhoek die (net aan in buitenspelpositie) prachtig de bal in de lange hoek over Stekelenburg heen schoot: 0-1.

Vlak daarna had het alweer gelijk kunnen staan. Kubik moest meeverdedigen en deed dat nogal knullig. Gelukkig gaf de scheidsrechter geen strafschop, maar ADO Den Haag kroop door het oog van de naald.

Na rust leek Ajax te gaan stormen, maar het lukte ze maar niet om langdurig druk te zetten op de haagse defensie. En dat zorgde naarmate de wedstrijd verstreek voor steeds meer vertrouwen. En zodoende was het ADO Den Haag die de grootste kansen kreeg. Wesley Verhoek schoot op de kruising en ook Immers was dichtbij een treffer. Ajax kreeg pas in de 74e minuut de kans op de gelijkmaker. Vanaf de vleugel wist Sulejmani de bal met een gelukje bij De Jong te krijgen. Die kreeg met een open goal vanaf 6 meter de bal echter niet in het net.

Aan het einde van de wedstrijd kwamen Bulykin en Antonia nog voor Verhoek en Van der Bergh in het veld. Bulykin kreeg nog twee kansen, maar Stekelenburg redde knap. Ondanks de 5 minuten extra tijd kreeg Ajax eigenlijk nauwelijks meer een serieuze kans op de gelijkmaker. En won ADO Den Haag dus voor het eerst in 24 jaar in Amsterdam en schreef het dus een klein stukje nieuwe geschiedenis.

Met de bekerwedstrijd tegen FC Groningen aanstaande donderdag en de uitwedstrijd tegen NEC, komen de drie punten weer prima van pas. Met 21 punten staat ADO Den Haag er goed voor. En na de overwinning vandaag kan het jaar eigenlijk al niet meer kapot!