volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 3 0 0 9
2 HEE 3 3 0 0 9
3 FEY 3 2 1 0 7
4 TWE 3 2 1 0 7
5 PSV 3 2 1 0 7
6 VIT 3 2 0 1 6
7 UTR 2 1 1 0 4
8 ZWO 3 1 1 1 4
9 WII 3 1 1 1 4
10 VVV 3 1 1 1 4
11 HER 3 1 1 1 4
12 GRO 3 1 0 2 3
13 AZA 2 0 2 0 2
14 EMM 3 0 1 2 1
15 FOR 3 0 1 2 1
16 ADO 3 0 0 3 0
17 RKC 3 0 0 3 0
18 SPA 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
volkskrant.nl

Datum plaatsing: 26-11-2001 19:35:00

Verlangen


'HÉ BLOEMKOOL, heb je weer gezeten?', klinkt het als ik de winderige tribune aan de lange zijde van het Haagse Zuiderpark beklim. De aangesprokene blijkt achter me op de trap te lopen.


Niek Miedema
Hij is zijn maten een fatsoenlijke uitleg verschuldigd voor het feit dat hij drie dagen eerder de wedstrijd tegen Telstar heeft gemist.  De fans van de thuisclub zijn nu eenmaal trouw en fanatiek. Een beetje wild ook soms, maar daar moet men niet te veel achter zoeken.

Bloemkool verklaart plechtig dat hij moest werken, hetgeen wordt opgevat als een onbetaalbare grap. Zo te horen heeft hier niemand een cursus van het Haags Talen Instituut nodig.

Het is een gure vrijdagavond aan de kust, het soort herfstweer waar trainer Israel naar verlangd moet hebben toen hij nog in een woestijnkoninkrijk werkte. De tegenstander van vandaag heet Heracles, dat een plukje van veertig dappere supporters heeft meegenomen. Ze staan in een uithoek van het stadion en hebben een zwart spandoek bij zich met 'Hooligan'. Hun ploeg heeft het mooiere tenue, maar verder zal hier, dat voel je aan alles, niet veel te halen zijn.

Als de elftallen het veld betreden klinkt de gebruikelijke herrie uit de luidsprekers, maar de Haagse aanhang zingt er zijn eigen liederen dwars doorheen. Dat pleit voor de fans, al zijn de teksten weinig origineel. De scheidsrechter, wiens coupe Fortuyn akelig glimt in het kunstlicht, wordt al bij zijn eerste fluitsignaal massaal onthaald op een hartelijk 'kale kankerhond.'

Het is niet persoonlijk bedoeld. De fans noemen elkaar immers ook zo. De daden van de zwarte linksback van Heracles worden begeleid met apengeluiden. Dit laatste gaat de supporters bijzonder goed af. Overigens worden de passeeracties van de eigen, minstens zo zwarte, rechtsbuiten luid toegejuicht.

In regen en windvlagen voltrekt zich, ondanks een tomeloze inzet zowel binnen als buiten het veld, een zeldzaam slechte wedstrijd. Michael van der Heijden jaagt tot iedere hoekvlag, of de bal nu in de buurt is of niet. Maurice Verberne heeft met zijn wapperende zwarte haren de cowboyrol van Marco Gentile in de verdediging overgenomen.

Midden-Noord ontwikkelt een indrukwekkende hoeveelheid geluid. Het vak voldoet aan de internationale veiligheidseisen, want het bestaat geheel uit zitplaatsen. Men heeft echter verzuimd veiligheidsriemen op de stoeltjes aan te brengen, met het gevolg dat iedereen staat, host, danst, rent en springt, waardoor de situatie veel gevaarlijker is dan als er geen stoeltjes zouden staan.

Recht aan de overkant bevindt zich de zakentribune 'B to B', officieel Business to Business, officieus Bordeel tot Bordeel. Het spel wordt er ondanks het verbale divertissement niet beter op. Youri Petrov heeft de grootste moeite niet over de zijlijn te struikelen. Hem wordt door de man naast me keer op keer een welgemeend 'lampelul' toegeroepen. Dat zal wat worden als er ooit nog eens een vrouwelijke grensrechter voor deze tribune gaat lopen.

Waarom was ik dan toch geroerd? Omdat er geen supportersschare is die zozeer snakt naar succes als die van Den Haag. Het afgelopen seizoen eindigde de club als zestiende van de achttien in de eerste divisie en had een toeschouwersgemiddelde van 2.132. Dit jaar gaat het beter en meteen zit de loop er weer in.