Datum plaatsing: 13-09-1948 11:30:00

ADO - Haarlem 1-1 : 'Deze ADO ploeg moet toch veel beter kunnen'

Afgelopen week ging FC Haarlem helaas failliet. voor de redactie van ADOfans.nl een reden om weer eens in de oude doos te duiken. Hierbij het wedstrijdverslag van ADO-Haarlem uit de Haagse courant van 13 sept. 1948

't had zo aardig kunnen zijn bij ADO- Haarlem maar het was zo weinig Er waren nog de (goedsmoedse) verwachtingen van het nieuwe seizoen van spelers en publiek die naar voetbal verlangden en van voetballers die - met de verse wetenschap van versterkte degradatie - wisten dat het er dit seizoen dubbel om gaat. En toch wat het geen pittig geen goed partijtje maar een slappe slechte wedstrijd van ADO en Haarlem die tot kort voor tijd gelijk opging, maar toen in Haarlem’s voordeel scheen te zullen eindigen want bij de stand 1 - 1 schoten Roozen en Groeneveid binnen de minuut tijdens een verwoede woede scrimmage voor het Haagse doel tweemaal tegen de (zelfde) paal Waarmee Haarlem een zege ontging die verdiend zou zijn geweest door beter velden en gevaarlijker voorhoedespel.

Nu had ADO de pech haar midvoor Van der Steeg na rust door een blessure te verliezen (Tom Clavan) viel in waardoor een doorzetter verdween en de zoveelste lichte kleine speler z’n entree maakte.

ADO moet het - het is een goedbedoelde raad roodgroenen ! - niet zoeken in kort handig voorhoedespel maar in spreiding van de voorhoede over het terrein. Timmermans kan veel meer dan hij doet van Mick Clavan kan veel meer profijt getrokken worden als zij spelen op de manier waarop Roozen en Smit dat in de eerste helft deden: verdediging uit elkaar trekken en lange rasses in de lengte van het veld.

En let eens op dat ingooien ! Nauwelijks 5 min na ’t begin gooide de (geroutineerde) Van Gooi uitstekend in naar ’n plaats waar Roozen op ’t moment van de ingooi (nog niet) stond, maar waarheen hij snel spurtte. Hij kwam daardoor meteen vrij voor doel en dat z’n schot geen doelpunt maar een hoekschop werd was meer geluk dan wijsheid voor ADO Van hoekschoppen gesproken we telden er in totaal 27 (zevenentwintig) ADO nam er 13 Haarlem 14 Als dat geen bewijs Is voor de zwakte der verdediging wat dan wel.

De Haarlemachterhoede was aanzienlijk zwakker dan de Haagse die tenminste stoer ingreep (Bauman) al was de dekking van Roozen niet intensief genoeg. Maar de roodbroeken brachten er verdedigend ondanks het matige aanvalsspel der ADO-ers al heel weinig van terecht. Doelman Kluit maakte meerdere grove fouten sloeg en greep mis bij doelworstelingen en het heette wel dat de (nooit sterke) Haarlemachterhoede door het opnemen van de oud-internationaal Van der Linden (ex-Ajax) zoveel aan kracht gewonnen had maar daarvan hebben we niets kunnen zien. Integendeel Van der Linden is in vorm achteruitgegaan en probeert door overmatig fors optreden zijn fouten te verbergen.

Clavan doelpuntte vrij kort voor rust nadat ettelijke ADOspelers vlak voor doel gemist hadden, met een laag schot (1 - 0). Vlak tevoren was v. d. Steeg door gebroken ten val getracht maar scheidsrechter Karel, die in de malaise deelde, liet doorspelen. Na rust werd het al spoedig gelijk toen Roozen een duel met Bauman won en de (te laat uitlopende) Niezen verschalkte (1-1). De eerste tijd na rust werd er beter gespeeld dan in de eerste helft, wat pittiger wat, minder slordig en onbeheerst en wat meer langs de grond - bij deze straffe wind waren de vele "vuurpijlen" volstrekt waardeloos.

Beurtelings waren beide ploegen in de aanval; misverstanden in beide verdedigingen werden niet afgestraft. De Jong maakte eenmaal duidelijk hands binnen de beruchte lijnen maar de scheidsrechter floot niet. Toen kwam het einde dat wij boven beschreven en waarbij de stand geen wijziging onderging. Hopelijk kunnen de ADO-nieuwelingen Mangelmans en v d Harst die we niet zwaar mogen vallen over dit competitiedebuut hun "koorts" spoedig overwinnen.