volg adofans op ....
volg adofans op Twitter volg adofans op Facebook volg adofans via RSS Join adofans op linkedin Join adofans op instagram
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 AJA 3 3 0 0 9
2 HEE 3 3 0 0 9
3 FEY 3 2 1 0 7
4 TWE 3 2 1 0 7
5 PSV 3 2 1 0 7
6 VIT 3 2 0 1 6
7 UTR 2 1 1 0 4
8 ZWO 3 1 1 1 4
9 WII 3 1 1 1 4
10 VVV 3 1 1 1 4
11 HER 3 1 1 1 4
12 GRO 3 1 0 2 3
13 AZA 2 0 2 0 2
14 EMM 3 0 1 2 1
15 FOR 3 0 1 2 1
16 ADO 3 0 0 3 0
17 RKC 3 0 0 3 0
18 SPA 3 0 0 3 0
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
nrc

Datum plaatsing: 12-10-2001 11:05:00

De DieHards van ADO hopen alweer...ADO Den Haag wacht al negen jaar op terugkeer naar de eredivisie. Onder leiding van de trainers Rinus Israel en Lex Schoenmaker staat de ploeg na acht duels op een gedeelde derde plaats. ,,We worden kampioen'', scanderen de ADO-supporters op Midden-Noord al hoopvol.
Door Koen Greven

Na afloop van elke thuiswedstrijd doet het krachthonk van ADO Den Haag dienst als persruimte. Aan de muur hangen halters, medische meetapparatuur en posters van het menselijk lichaam. Midden in de kamer staat provisorisch een tafel met drie stoelen opgesteld. Voor de trainers en de mevrouw van de public relations. Blikjes Spa en plastic bordjes met worst en kaas staan verspreid door de ruimte.

Na afloop van de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Top Oss neemt coach Rinus Israel (59) voor zo'n tien journalisten plaats achter de tafel. Assistent-trainer Lex Schoenmaker zit op een ligbank. De trainer geeft zijn analyse van de wedstrijd. Israel houdt het kort. ,,We hebben een aardige ploeg. En ik ben vandaag te spreken over het resultaat'', zegt de coach die afgelopen zomer net als Schoenmaker een club in de Verenigde Arabische Emiraten verliet voor het trainerschap in het Haagse Zuiderpark. Na een paar maanden is Israel al weer helemaal gewend aan de Nederlandse eerste divisie.

De aanhang van ADO Den Haag heeft de afgelopen jaren nooit vrede gehad met een bescheiden rol in het profvoetbal. Na jaren van sportieve malaise is een gedeelde derde plaats na acht duels genoeg om de hoop in Den Haag op een toekomst in de eredivisie weer te doen herleven. Vooralsnog moeten de supporters van de club die op 1 februari 1905 werd opgericht in café Het Hof van Berlijn in de Papestraat het slechts doen met de successen uit een grijs verleden. In de oorlogsjaren 1942 en 1943 werd ADO kampioen van Nederland en in 1968 en 1975 won de club de KNVB-beker.

In 1971 ging ADO samen met het Haagse Holland Sport. De nieuwe naam werd FC Den Haag. De club bereikte in 1976 de kwartfinale van de Europa Cup voor bekerwinnaars. Thuis werd West Ham United met drie doelpunten van sterspeler Aad Mansveld met 4-2 verslagen. In Londen werd Den Haag na een 3-1 nederlaag alsnog uitgeschakeld.

In 1987 speelde Den Haag opnieuw in de finale van de KNVB-beker. In het Zuiderpark werd na verlenging met 4-2 verloren van Ajax. Omdat de Amsterdammers dat jaar ook de Europa-Cup II wonnen, mocht Den Haag opnieuw `Europa in'. In de tweede ronde werd de club uitgeschakeld door het Zwitserse Young Boys. Het laatste sportieve hoogtepunt. Vijf jaar later degradeerde de club naar de eerste divisie. Daar speelt het nog altijd, maar inmiddels wel weer onder de naam ADO Den Haag.

De afgelopen jaren trok elke veertien dagen slechts een handjevol diehards naar het Zuiderpark. Elk jaar was er weer de hoop. Maar aan het einde van de rit bleek die steeds nergens op gebaseerd te zijn geweest. Vorig jaar bereikte de ploeg een dieptepunt door het seizoen op een troosteloze zestiende plaats af te sluiten.

Slechts een paar overwinningen zorgden er al voor dat afgelopen vrijdag tegen Top Oss vijfduizend hoopvollen op de tribune naar ADO Den Haag zaten te kijken. Ondanks de nieuwe hoop is duidelijk dat de spelersgroep noch het stadion eredivisiewaardig zijn. Israel is de eerste om de verwachtingen te temperen: ,,Mensen die verwachten dat we even kampioen worden, zijn niet realistisch. We moeten niet vergeten dat de ploeg vorig seizoen op een zestiende plaats in de eerste divisie eindigde. Er zijn weliswaar een paar nieuwe spelers gekomen, maar een titelkandidaat zijn we zeker niet. Ik denk wel dat een plaats in de nacompetitie haalbaar is.''

Ook de leiding van ADO Den Haag verwacht dit jaar nog geen promotie, maar is er wel van overtuigd dat de club binnen nu en een paar jaar in de eredivisie speelt. Op 31 januari 2005 hoopt ADO Den Haag het 100-jarig bestaan te mogen vieren als eredivisionist in een gloednieuw stadion nabij Ypenburg. Tot die tijd zal de begroting stapsgewijs van acht miljoen dit jaar tot zo'n 25 miljoen over ruim vier jaar moeten groeien. De gemeente moet de komende tijd nog een definitief besluit over de komst van het stadion nemen.

In het kantoor van ADO Den Haag schetsen algemeen-directeur Robert Langenbach en vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen John van Ringelenstein de ,,positieve toekomst'' van de club. De wederopstanding van ADO Den Haag is volgens het tweetal twee jaar geleden begonnen met de actie `van de stad voor de club'. Niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de gemeente Den Haag committeerde zich toen om mee te werken aan een gezonde toekomst van de club.

Volgens Van Ringelenstein - sinds 1999, toen ADO Den Haag werd omgedoopt tot een NV, samen met twee andere particulieren voor 67 procent eigenaar van de club - is het logisch dat de gemeente met geld over de brug komt. Van Ringelenstein: ,,Het Residentieorkest krijgt geld, het Appeltheater is gered door de gemeente en de Koninklijke Schouwburg is voor miljoenen verbouwd. Net als ADO allemaal vermaakindustrie. Het is de plicht van de gemeente om ons een duwtje in de rug te geven. Het nieuwe stadion is een must voor de club. Het is ook goed voor het imago van de stad. Wie had er ooit van Waalwijk gehoord zonder RKC?''

De afgelopen decennia heeft ADO Den Haag echter weinig bijgedragen aan een positief imago van de stad. De supporters van de club hadden zo'n slechte naam opgebouwd, dat sponsors wegbleven in het Zuiderpark. Tot voor kort vreesde iedere gemeente voor de komst van ADO Den Haag. ,,Er is hier al jaren niets meer gebeurt'', stelt Langenbach fel. ,,Dat onze supporters zich meer zouden misdragen dan de aanhang van andere clubs is gelul.'' Van Ringelenstein vult aan: ,,Ik werp de gedachte dat Hagenaars slechter, agressiever of anders zijn dan anderen ver van me. We zijn overal welkom.''

Dat het gedrag van de ADO-aanhang nog steeds niet altijd voorbeeldig is, bleek dit seizoen wel in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Ieder balcontact van de donkere Helmond Sport-aanvaller Raoul Henar ging vergezeld met oerwoudgeluiden van honderden supporters op `Midden-Noord'. Toen Henar in de tweede helft massaal voor aap werd uitgemaakt, schoot hij uit razernij de bal de tribune in. Ook de donkere Top Oss-verdediger Melvin Plet werd vrijdag racistisch bejegend.

Assistent-trainer Schoenmaker keurt het gedrag van de supporters af, maar een wedstrijd stilleggen vindt hij geen optie. Schoenmaker: ,,Dan kunnen we geen wedstrijd meer spelen. Bij ieder elftal lopen donkere jongens.''

Van Ringelenstein probeert de supporters op hun gedrag te wijzen, maar van racisme is volgens hem absoluut geen sprake. ,,We hebben zelf ook met Romeo Castelen een chocolade gekleurde jongen in de ploeg. Die is voor onze supporters Super-Castelen. Die van de tegenpartij wordt dan kankeraap genoemd. Dat heeft met racisme niets van doen. Het is gewoon een truc om iemand uit zijn spel te halen. Supporters uit Amsterdam worden uitgescholden voor Joden, die uit Doetinchem voor boeren en hier soms voor apen. Dat moet je niet zo'n lading geven. Het is vergelijkbaar met vloeken. In het verleden werd steeds `hoerenjong' geroepen. Dat mocht niet. Bij ons speelde toen nog John de Jong. Ik heb de supporters toen gezegd dat ze `hoera De Jong' moesten roepen. Dat is ludiek'', meent Van Ringelenstein.

Henk Postma, voetbalcoördinator en veiligheidscoördinator van de politie Haaglanden, beaamt dat er van supportersgeweld bij de duels van ADO Den Haag nauwelijks sprake is. ,,De afgelopen jaren is er vrijwel niets gebeurd. De slechte naam is vooral gebaseerd op vooroordelen. De supporters worden betrokken bij de club. Afgelopen zomer hebben 35 tot 40 fans die een stadionverbod hadden, werkzaamheden voor de club verricht. Die mogen nu weer naar binnen. Alleen mensen die gepakt zijn voor zware vergrijpen komen er niet meer in.'' Momenteel lopen er nog enkele tientallen stadionverboden.

Volgens Postma hebben de racistische spreekkoren op de tribunes zeker de aandacht van de politie. ,,Vorig jaar hebben we een jongen daarvoor opgepakt. Hij trok een beetje de kar bij die spreekkoren. Hij was nota bene zelf een allochtoon. Mensen die discrimineren worden aangehouden. Maar de sfeer in het Zuiderpark is in het algemeen fantastisch. Die echte voetbalsfeer moet straks mee naar het nieuwe stadion.''

Na afloop van de wedstrijd tegen Top Oss viert de ADO Den Haag-aanhang de zege alsof de Europa Cup is gewonnen. ,,We worden kampioen, we worden kampioen'', klinkt het hoopvol. Ook de trainers worden bedankt: ,,Rinus en Lex. Rinus en Lex. Rinus en Lex olé, olé.''