Datum plaatsing: 23-10-1963 23:05:00

ADO verliest forse strijd van Wuppertal 2-1

Wuppertal dinsdagavond-Eindelijk is het er dan van gekomen de returnwedstrijd van ADO tegen de Wuppertaller Sportverein is gespeeld.

(Van onze verslaggever Piet Kienhuis)

Eind vorig jaar moest deze ontmoeting wegens onbespeelbaarheid van het terrein van de Duitse club worden afgelast en de Duitsers gaven later zelfs te kennen de wedstrijd maar helemaal te willen laten vervallen.

Hiermee heeft ADO begrijpelijk geen genoegen genomen En nu was deze wedstrijd dan toch nog op een voor onze stadgenoten aannemelijk tijdstip vastgesteld nl vlak na een voetballoze zondag. Het is echter een nederlaag van 2-1 voor de ADO-ers geworden in het grote stadion van Wuppertal-Elberfeld dat met zijn sintelbaan en wielerbaan qua interieur veel overeenstemming vertoont met het stadion in Amsterdam. Alleen kunnen er maar zo’n 30.000 toeschouwers, in doch op deze kille nevelige avond was slechts een tiende van het aantal plaatsen bezet.

Schemer

Bij ongezellig schemerlicht van lichtmasten die de spelers bijna onherkenbaar maakten en kennelijk de ontevredenheid van de toeschouwers opwekten is het een forse doch zeker geen spectaculaire of hoogstaande wedstrijd geworden. Met de rust leidde Wuppertal met 1-0 liep daarna tot 2-0 uit met een sterke dreiging tot meer doelpunten maar de Hagenaars
kwamen via een vrije schop nogop 2-1.

ADO was volledig op de geblesserde rechtshalf Aardse na die op verantwoorde wijze werd vervangendoor Van den Burch. De Duitsers bleken over een snelle ploeg te beschikken die echter qua techniek bij onze landgenoten wel een tikje achter bleef. Maar dit compenseerden de gastheren door geestdrift -soms wel eens te veel- en door grote handigheid. Voor de rust had de Haagse achterhoede echter niet al te veel moeite met de aanvallen op te vangen.

Invaller Van der Burch was begonnen met een flitsende schuiver die rakelings naast ging waarna Hassie van Wijk een keer in de achterhoede kwam assisteren doch de bal prompt voor de voeten van de Duitse linksbwiten Nauheimer deponeerde die Van Vianen deugdelijk op zijn kwaliteit testte.

Weliswaar had doelman Domagaila heel wat te stellen met een kogel van Harry Hedjnen maar Villerius zette zijn makkers toch luidkeels tot tempo aan En het vlotte dan ook niet zo best in de Haagse aanvalslinie waar Van Wijk te veel teruggetrokken speelde waardoor de rechtervleugel zelden een vuist kon maken Over het algemeen werd in de ADO-voorhoede beter gespeeld op het middenveld. Het duurde allemaal te lang met uitzondering van de laatste twintig minuten toen onze stadgenoten opgestuwd door de achterhoede pas goed loskwamen.
Voor rust strandden diverse snelle Duitse aanvallen op buitenspel en toen linksbuiten Nauheimer eindelijk een gaatje had gevonden in de Haagse achterhoede kwam Van Vianen met zevenmijlslaarzen uit zijn doel.
In de laatste minuut voor rust ging het echter mis. Een snelle combinatie tussen de watervlugge midvoor Augustat en rechtsbinnen Reichert brak de achterhoede open waarna laatstgenoemde speler hoog in kogelde 1-0.

Nonchalant

Wuppertal liet er in de tweede helft geen gras over groeien Weliswaar miste middenvoor Augustat ogenblikkelijk op beschamende wijze vlak voor doel maar na tien minuten werd het toch 2-0 door verregaande nonchalance van Jan Villerius. Tot tweemaal toe trapte deze de bal tegen zijn tegenstander, rechtsbuiten Von Wiegand nam de benen en omspeelde Van Vianen. Deze directe werkwijze gingen de Duitsers nu meer toepassen maar gelukkig gebruikte Van Vianen zijn lange benen op de juiste manier en hij snelde zijn achterspelerst tot drie keer toe te hulp.

ADO bracht het vervolgens tot twee vrije schoppen De laatste was raak. Een tikje van Van Wijk naar Aarts een kogel en het was 2-1. Aarts werd nu wat beweeglijker maar toen hij er een keer goed doorheen was werd hij door een tegenstander vastgehouden, Jammer genoeg voor ADO gebeurde dat buiten de zestien meter-lijn. De slotfase van de strijd was geheel voor ADO dat sterk opdrong en ook ferm ging schieten. De Duitse doelman had bij schoten van Maassen en Heijnen echter niet over geluk te klagen Heijnen deponeerde nog een voorzet precies op het donkere hoofd van Maassen maar diens felle kopbal was niet scherp genoeg.

De wedstrijd kreeg een merkwaardig statisch einde toen de scheidsrechter die overigens ook nog al curieuze beslissingen nam een discussie van enige minuten aan ging in de buurt van het Haagse doel en vervolgens lakoniek op zijn fluit blies ten teken dat het afgelopen was.

Rest ons nog te melden dat Wuppertal in Den Haag tot 1-1 kwam maar dat is intussen al bijna twee jaar geleden.