support Casper
 
COMPETITIESTAND
      w g v p
1 WII 34 22 7 5 73
2 RJC 35 20 11 4 71
3 GRO 34 20 7 7 67
4 DOR 35 18 12 5 66
5 GRA 35 18 5 12 59
6 ADO 34 16 10 8 58
7 NAC 35 14 9 12 51
8 MVV 34 14 7 13 49
9 JAZ 34 14 7 13 49
10 EMM 35 14 6 15 48
11 HEL 35 13 8 14 47
12 CAM 34 13 6 15 45
13 VVV 34 12 9 13 45
14 JAJ 35 10 9 16 39
15 EIN 34 8 14 12 38
16 TEL 35 9 6 20 33
17 TOP 35 10 2 23 32
18 JPS 34 8 7 19 31
19 DBO 35 7 9 19 30
20 JUT 34 5 9 20 24
Prediction League
predictionleague
Bron van dit artikel
AD Haagsche Courant

Datum plaatsing: 12-05-2001 21:20:00

Schoenmaker: 'Morgen is hier ook wel eens overmorgen'



 



Door Rene Dons

De Amerikaanse dollars zijn goed, de zonuren bovengemiddeld en vrije tijd in overvloed. Toch tellen Rinus Israel en Lex Schoenmaker stilletjes de dagen in Abu Dhabi af tot zij kunnen terugkeren naar Nederland. De voetbaltrainers van Al Wahda en Al Jazira zijn het leven in de Verenigde Arabische Emiraten een beetje zat. Zij missen hun familieleden, vrienden en kennissen. Daar kunnen geen dollars tegenop.

Nog een paar weken en dan wacht hen een nieuwe toekomst in het Zuiderpark, waar ze per 10 juli samen aan de slag gaan bij ADO Den Haag. Die club moet door dit gerespecteerde tweetal, beiden hebben een rijke carrière als speler en als trainer achter de rug, weer omhoog gestuwd worden. Naar een plaats waar we het ooit zo roemruchte ADO nog van kennen. De club die lang geleden (1975) nog eens de KNVB beker won. Ze moeten het nog enkele weken uithouden, totdat ook het bekertoernooi gespeeld is. De competitie zit er in de Verenigde Arabische Emiraten op. Rinus Israel is met Al Wahda kampioen geworden. Lex Schoenmaker, de trainer van Al Jazira, werd derde en dat is met deze club waarschijnlijk een grotere prestatie dan met Al Wahda kampioen worden. Al Wahda en Al Jazira zijn de twee enige clubs in het emiraat Abu Dhabi. Beide wilden hun Nederlandse trainers graag nog voor één jaar aan zich binden, maar Israel en Schoenmaker kozen voor een nieuwe uitdaging bij ADO Den Haag. "Als je hier aan het zwembad ligt dan kun je je die keuze misschien niet zo gemakkelijk voorstellen", zegt Israel. "Jij bent hier een paar dagen en dan is het een vakantie. Het is hier mooier en luxer dan in de beroemde Europese kustplaatsen. Je kunt hier alles eten en drinken, criminaliteit is er niet. Het is schoon, de medische zorg is uitstekend. Kortom, er zijn slechtere stekken denkbaar op deze wereld. Maar elke dag aan het zwembad begint na verloop van tijd aardig te vervelen. Op de dag kun je hier namelijk niets doen. In de maanden juni, juli en augustus loopt het kwik op naar boven de vijftig graden. Dan kun je alleen maar in het zwembad liggen en daarin vind je ook geen afkoeling meer want het water is dan gewoon warm. Trainen en wedstrijden spelen doen we daarom alleen maar 's avonds."

Wachten
Rinus Israel heeft het nu bijna drie seizoenen volgehouden. Lex Schoenmaker, oud-speler van Feyenoord en FC Den Haag en trainer van TOP Oss, kwam vorig jaar juli. "Ik ben blij dat Rinus hier ook is", beaamt de 53-jarige Hagenaar. "Met Rinus trek ik bijna elke dag op. We gaan 's ochtends koffiedrinken, daarna naar het zwembad en aan het einde van de middag gaan we naar onze eigen club om 's avonds te trainen of een wedstrijd te spelen. De competitie zit erop, we zijn nu bezig met het toernooi om de Presidents Cup. De finale staat op 6 juni gepland. Dan of eerder als ik met mijn club word uitgeschakeld, ga ik naar huis. Dat geldt ook voor Rinus. Maar eerst moeten we onze zaken afhandelen. Ik ben er niet bang voor dat we het geld niet zullen krijgen, maar soms moet je hier wat langer wachten." "Morgen is hier ook wel eens overmorgen", vervolgt Schoenmaker. "In dit land is er geld genoeg, maar Arabieren zijn dominant. Rinus en ik hebben zelf opgezegd en een sjeik kan dat niet hebben. Ze zijn gewend om zelf te beslissen of ze met jou doorgaan of niet. Het is hier nog niet eerder voorgekomen dat een trainer er zelf de brui aan heeft gegeven. Oefenmeesters worden door de sjeik of de president op non-actief gezet." Rinus Israel bevestigt deze lezing. Hij werkte eerder bij Al Jazira en Al Shabab, maar werd bij beide clubs op non-actief gezet. "Nou, ben ik wel eens eerder weggestuurd", grapt Israel, de voormalige verdediger die vanwege zijn onverzettelijke manier van voetballen ooit de bijnaam IJzeren Rinus kreeg. "Bij onder meer Feyenoord, FC Den Bosch en in Ghana is dit me ook wel eens gebeurd. Ach, als ze het maar netjes afwikkelen. Het is een onderdeel van de voetballerij." Die avond speelt Al Wahda een wedstrijd in de voorronde van de Presidents Cup tegen een bescheiden club uit de tweede divisie. Rinus Israel kijkt er niet vreemd van op als de spelers hem op last van de sjeik en de president van de club laten zakken door te verliezen van een elftal uit de tweede divisie. Het gebeurt niet. Al Wahda speelt 1-1 gelijk en kwalificeert zich voor de 1/8-finales. "Ik ben in de rust van de wedstrijd even flink tekeer gegaan", zegt Israel, een Amsterdammer van geboorte, een dag later. "Ik heb ze toegeschreeuwd: Als je het niet voor mij of voor de club doet, doe het dan wel voor je zelf'. Als we hadden verloren, dan had de sjeik een aanleiding gehad om te zeggen: 'Israel adieu'. Je moet hier immers nergens van opkijken."

Moderne stad
Abu Dhabi, wat zoveel betekent als Vader van Gazelle' is de hoofdstad van de Emiraten en is ook de modernste stad van het Midden-Oosten. Dubai is de stad die bij toeristen het meest in trek is, maar Abu Dhabi is met de schitterende hotels een goede volger. De stad is in 35 jaar uit de (zand)-grond gestampt. Zowel Rinus Israel met Al Wahda als Lex Schoenmaker met Al Jazira mag over de accommodatie niet klagen. Bij de trainingen valt de behendigheid van de voetballers op. Met de discipline is het wat minder gesteld. "Je moet hier je normen aanpassen", geeft Israel, die bij de Nederlandse clubs regeerde met een harde hand, toe. "Als ik dat niet had gedaan, dan was ik hier al lang weg geweest. Ik heb ook in Ghana en Griekenland gewerkt. Dan leer je wel dat het niet overal zo goed georganiseerd is als bij ons in Nederland." Schoenmaker wordt bij Al Jazira geassisteerd door de Nederlandse coach Willem Leushuis, die vorig seizoen nog bij EVV Eindhoven actief was. Het contact tussen die twee is opmerkelijk genoeg minder warm dan de relatie tussen Schoenmaker en zijn spelers en de overige mensen van de club. "Ze vinden het vervelend dat ik weg ga. Sommige spelers komen naar mij toe en vragen me of ik ze alsjeblieft naar een Nederlandse club wil meenemen. Ze hebben geen idee wat er in Nederland betaald wordt. Een jongen uit de Ivoorkust is voor een Nederlandse eerste divisieclub niet te betalen. Die moet tonnen verdienen anders is hij niet speelgerechtigd."

Overhouden
Niet alleen de spelers willen graag met Schoenmaker mee. Ook de Italiaanse inspanningsfysioloog voelt wel iets voor een overgang: "Hebben jullie geen hersteltrainers?", vraagt hij. De inspanningsfysioloog vertelt zonder schroom dat hij bij Al Jazira meer dan behoorlijk verdient. Volgens Schoenmaker is hij de best betaalde werknemer van de club: "Voor datgene wat hij doet wel. Hij werkt hooguit twintig minuten per dag." Daarover hoeft geen belasting te worden betaald, want dat doen de inwoners van Abu Dhabi niet. Ook de medische zorg en het telefoneren in de stad zijn gratis. Israel en Schoenmaker hebben zich ook in Abu Dhabi gevestigd. "We zitten niet voor niets ruim vijfduizend kilometer van huis en haard. Dan mag je er ook wel iets aan overhouden", vindt Schoenmaker. Nog een paar weken. Het tweetal zal blij zijn als ze terug kunnen naar Nederland. Dat geldt niet voor Greet, de vrouw van Rinus. "Ik ben hier in drie jaar tijd zestien keer geweest. Steeds voor een periode van drie weken. Voor mij was het elke keer een perfecte vakantie. Toch ben ik heel blij dat ik terug kan. Ik ben blij als ik straks mijn kleindochter Rachel weer van school kan halen. Ze is nu hier met mijn vrouw. Dan heb ik het ook naar mijn zin. Maar als je hier alleen zit, dan is het niet altijd even makkelijk. De eenzaamheid slaat dan wel eens toe en dan dwalen de gedachten af naar familie in Nederland, naar een kaartje leggen in de kroeg of naar lekker een middagje met een hengel aan de waterkant. Als je hier zit ga je daarnaar verlangen. Elke dag biefstuk is toch ook niet lekker?"