Datum plaatsing: 19-12-2009 22:55:00

AZ betrekt ADO Den Haag definitief in degradatiestrijd: 3-0

ADO Den Haag heeft geheel volgens verwachting de wedstrijd in Alkmaar met 3-0 verloren. Na 30 minuten was de stand al 2-0 en de wedstrijd gespeeld.

ADO Den Haag kan zich opmaken voor een half jaartje degradatiestrijd. Na een half jaar kan de balans worden opgemaakt en is het duidelijk dat ADO Den Haag momenteel veel tekort komt op mentaal en kwalitatief opzicht. En dat betekent dat ADO Den Haag zich moet opmaken voor een ander type voetbal. Waar eerst gedacht werd dat we kwalitatief redelijk makkelijk overeind zou blijven, zal ADO Den Haag zich nu definitief moeten richten op zaken als 'mentaliteit', 'karakter' en 'doorzettingsvermogen'.

ADO Den Haag begon met Bosschaart centraal in de verdediging voor Horvath, die al weken een zeer zwakke indruk maakt. Het kreeg in de zesde minuut ook een goede kans na een corner in de persoon van Soltani, maar de bal vloog net over het goal heen. AZ verzilverde zijn eerste kans wel direct. Bosschaart werd heel makkelijk omspeeld, Diteweg leek niet goed te staan en daardoor kon Elm de rebound makkelijk scoren: 1-0.

Vervolgens werd Kum door Lens uit de wedstrijd geschopt. Deze ontving daarvoor een gele kaart, maar het betekende wel dat ADO met de zwakke van Hese op de linksbackpositie door moest spelen. Al met al maakte het niet al teveel uit. In de 30e minuut maakte AZ de 2-0 en was de wedstrijd al gespeeld. ADO Den Haag geloofde er niet meer in en AZ vond het wel best.

De tweede helft was al begonnen toen Lex Immers nog vanuit de catacomben moest komen. Zowel trainer Raymond Atteveld als trainer Dick Advocaat verbaasden zich hierover. Een hierdoor behoorlijk geïrriteerde Atteveld leverde enige minuten later wederom commentaar richting de scheidsrechter en werd toen door de heer Wiedemeijer verzocht te gaan zitten. Toen hij dat weigerde werd hem verzocht om op de tribune plaats te nemen.

Gesteund door de 2-0 voorsprong liet het elftal van Dick Advocaat zich iets terugzakken waardoor ADO Den Haag meer op de helft van de tegenstander kwam spelen. Dit leverde een mooie kans op voor Immers die vanaf ongeveer 40 meter bijna de Argentijnse keeper verraste, maar de keeper van AZ kon de bal net over tikken. Op de daaruit volgende corner kwam geen gevaar meer voor AZ. Daarna had ADO Den Haag geen echte kansen meer. AZ creeërde nog een paar kansen, maar veel leverde dat niet op. Advocaat greep tactisch in, wisselde Schaars voor Martens en deze wist kort na zijn wissel het derde doelpunt voor de Alkmaarders op het scorebord te brengen. Diteweg werd door zijn benen gespeeld waardoor de eindstand een feit was.

Alleen de 16.000 ijskoude toeschouwers hadden graag een wedstrijd met meer vuur gezien.

Het eindresultaat van de eerste seizoenshelft is dat ADO Den Haag na 18 wedstrijden er maar 3e heeft gewonnen,5 heeft gelijk gespeeld en 10 verloren. ADO heeft 18 doelpunten gemaakt en 35 tegen gekregen.

Door de winst van RKC die later op de avond dik van Sparta wist te winnen, staat ADO nog maar 2 puntjes op de nummer laatst, RKC Waalwijk..