18 DBO 36 8 9 19 33
19 TOP 36 10 3 23 33

Datum plaatsing: 03-05-2009 20:30:00

ADO geeft in slotfase weer de winst weg: 2-2

ADO Den Haag heeft voor de vierde keer op rij een unieke kans aan zich voorbij laten gaan om afstand te nemen van de degradatiezone. Wederom werd het Haags Kwartiertje de ploeg fataal. Nadat het met de rust confortabel met 0-2 voorstond en er ook in de tweede helft zowat niets aan de hand was, mocht ADO aan het eind nog in zijn handen knijpen dat het niet de wedstrijd verloor, want de ontketende friezen bliezen ADO Den Haag na de wat gelukkige 1-2 een kwartier lang zowat van het veld geblazen. Met het puntje schiet ADO uiteraard wel iets op, maar het behield zijn wrange smaak door het goede spel van ADO de eerste 75 minuten en het paniekvoetbal en de twee toegendoelpunten in de laatste 15 minuten.

Voorafgaand aan  de wedstrijd werd er een indrukwekkende minuut stilte gehouden voor de slachtoffers die vielen op koninginnedag. 25.800 bezoekers waren zo stil dat je bij wijze van spreken het klokje van de scheidsrechter kon horen tikken.
Trainer Atteveld liet zoals hij eerder al had aangegeven Milic in de basis starten ten koste van Powel. Verder viel op dat Rankovic in de verdediging speelde en Kum op de rechtsbackpositie waar hij Ammi verving.

Het publiek in Heerenveen wreef zich de ogen eens goed uit. Den Haag begon fel en fris aan de wedstrijd en ondervond lange tijd weinig hinder van de bekerfinalist. Na een corner in de 35e minuut zette Horvath de 0-1 op het scorebord en drie minuten later kon Immers, na een prachtige voorzet van Bogdan Milic de stand verdubbelen.

Kort voor rust blesseerde Knopper zijn knie en lag daarbij nog deels in en deels buiten de lijnen. Heerenveenspeler Popov vond het nodig om grof en demonstratief Knopper buiten de lijnen te werken door hem bij zijn been te pakken en buiten het veld te sleuren. Daarop ontstond uiteraard commotie bij de Haagse spelers, je moet nu eenmaal met je handen van een speler afblijven, echter deze regel is waarschijnlijk niet bekend bij scheidsrechter Braamhaar die Buijs een gele kaart verstrekte wegens commentaar op de leiding, maar Popov onbestraft liet. Knopper kon niet meer verder spelen en Verhoek kwam voor hem in de plaats.

In de tweede helft wist Den Haag lang de voorsprong vast te houden. Heerenveen kwam wel wat meer terug in de wedstrijd, en kreeg in de 62e een penalty mee, omdat Kum in het strafschopgebied een overtreding maakte op Paulo Henrique. De schade bleef beperkt tot een gele kaart voor Kum, want de strafschop werd door Pranjic hard op de paal geknald waardoor een doelpunt uitbleef. Kum moet door deze gele kaart de laatste wedstrijd tegen Vitesse aan zich voorbij laten gaan.

Heerenveen zette steeds meer druk en in de 79e minuut scoorde Henrique de 1-2. Weer leek de conditie van veel spelers het Haags kwartier niet te kunnen doorstaan. Zoals zo vaak in de laatste wedstrijden kwam de tegenstander weer helemaal terug in de wedstrijd en in de 87e minuut kopte Bak Nielsen de gelijkmaker in het net achter Waterman.

Atteveld wisselde daarna Milic voor Powel, wel wat laat omdat Milic er al helemaal doorheen zat. Maar Powel wist in de resterende minuten ook geen potten te breken, sterker nog: hij hielp een aantal  dotten van doelkansen om zeep. En zo moest Den Haag na lange tijd fantastisch te hebben gespeeld weer genoegen nemen met  één schamel puntje in plaats van de belangrijke 3 punten om zich zo alvast wat veiliger te stellen.

Nu komt het echt op de wedstrijd tegen Vitesse aan volgende week zondag. Den Haag moet winnen om de nacompetitie te ontlopen, en is anders afhankelijk van de resultaten van de concurrenten in de andere wedstrijden.