Datum plaatsing: 12-11-2004 23:30:00

Verslag en foto`s ADO RBC Grootste overwinning in 4709 dagen

ADO Den Haag behaalde tegen RBC Roosendaal zijn grootste overwinning in 4709 dagen in de Eredivisie.

Toen was FC Den Haag met 5-0 te sterk voor FC Volendam. Emiel van Eijkeren scoorde 1 x, de andere vier werden door Harry van der Laan gescoord voor 2.089 toeschouwers. Nu vonden Geert den Ouden (2x), Polak, Platvoet en van der Gun het net in het natte Zuiderpark.

ADO Den Haag begon scherp aan de wedstrijd in het drijfnatte Zuiderpark. Er werd goed gecombineerd en RBC kreeg geen kans om vat te krijgen op de wedstrijd. Gill Swerts begon als rechtsback en deed dat zeer goed. Jan Paul Saeijs werd als vanouds in de centrumverdediging geposteerd en deed het iets beter als de afgelopen weken, maar was nog verre van zelfverzekerd.
Jamie Smith speelde een geweldige wedstrijd. Het was jammer dat de rechtsbuiten zelf niet tot scoren kwam, maar hij was duidelijk de gevaarlijkste man van het veld. Met drie voorzetten waaruit gescoord werd, was hij de man van de wedstrijd.

Na 20 minuten viel de 1-0. Geert den Ouden wist mooi in te tikken. Daarna was het overduidelijk natrappen van Ikedia de inleiding van het einde van de wedstrijd. Ikedia kreeg rood en RBC moest met 10 man verder. Direct daarna viel de 2-0, door een schitterende lob van den Ouden en was de wedstrijd gespeeld. Aan de 3-0 zat een buitenspel luchtje, maar Den Haag had al vele andere grote kansen verprutst, dus de 3-0 had hoe dan ook gevallen.
Wonderbaarlijk genoeg sloeg daarna toch nog even de angst toe. ADO werd angstig en onzeker, waardoor RBC nog tot 3-1 terug kon komen door een doelpunt van Hakansson. RBC kreeg daarna nog een kans, maar daarna nam ADO weer het inititatief over. Met een 3-1 stand werd de rust behaald.

Na de rust was het alleen nog ADO Den Haag wat de wedstrijd tot een goed einde wilde brengen. Zonder in een al te hoog tempo te spelen, creeerde ADO kans op kans en werd RBC nauwelijks gevaarlijk.
Dat ADO in de tweede helft slechts twee keer het net nog wist te vinden, lag niet aan RBC, maar aan ADO zelf. RBC was rijp voor de slacht, maar ADO was vaak net te onnauwkeurig om het RBC echt moeilijk te maken.
De 4-1 viel vlak na rust: Den Ouden liep in eerste instantie buitenspel, maar omdat hij niet actief meedeed in het spel, liet de scheidsrechter terecht doorspelen en kon polak na een schitterende voorzet van Smith heerlijk inschieten. Rik Platvoet mocht op aangeven van van der Leegte de 5-1 inschieten in de 882 minuut. Hij maakte het feestje compleet.

Het enige minpunt van de avond was het uitvallen van Saveedra: hij moest het veld verlaten. Zeer waarschijnlijk heeft hij een gebroken neus en zal hij een aantal wedstrijden aan de kant zitten. Morgen zal er meer duidelijkheid hierover komen.

ADO Den Haag stijgt door de overwinning naar de 15e plaats met 10 punten. Als het elftal voor de winterstop nu nog punten behaald, is het al verder dan vorig jaar. Toen behaalde het elftal in de eerste 17 wedstrijden ook 10 punten. Nu is dit aantal al na 12 wedstrijden behaald.

Stadion: Zuiderpark