Datum plaatsing: 05-12-2004 23:25:00

Verslag en Foto`s AZ ADO Den Haag Geen kadootjes in Alkmaar

Op de dag nauwkeurig 13 jaar na het overlijden van haar meest markante speler, Aad Mansveld, moest ADO Den Haag op bezoek bij de nummer twee van Nederland, het Alkmaarse AZ. De club van ex-FC-Den Haag trainer Co Andriaanse staat al een aantal weken in de top van het vaderlandse voetbalcompetitie.

Ook Europees gaat het AZ voor de wind. Afgelopen donderdag won AZ nog het UEFA-cupduel van Glasgow Rangers met 1-0. Nu moest men tegen het tegen het laag geklasseerde Den Haag spelen.

De wedstrijd begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden prins Bernhard. Na de minuut stilte liet het meegereisde ADO-DH publiek ook duidelijk horen dat ze Aad Mansveld nog niet vergeten zijn. Hoewel sommigen misschien te jong zijn om hem ooit te hebben kunnen zien spelen, spreekt zijn naam tot de verbeelding. Tevens hadden de Haagse supporters maar één spandoek bij zich. Refererend aan de 25.000 euro boete die de KNVB wegens spreekkoren had opgelegd, had men een meterslang spandoek bij zich met daarop de tekst: '25.000, we zijn toch zeker Sinterklaas niet!' De wedstrijd begon snel aantrekkelijk, hetgeen in de derde minuut een aanval van AZ in het Haagsche strafschopgebied bracht waar Grujic de bal tegen de hand gespeeld kreeg. Heel Alkmaar claimde een penalty, maar scheidsrechter van Sichem besliste anders. AZ, dat waarschijnlijk nog ietwat vermoeid was van het UEFA cupduel, speelde geen topduel. Den Haag kreeg daardoor enkele aanvallende kansen. Zowel Polak als Swerts kregen beiden een kans, maar doelman Timmer wist deze ballen simpel te stoppen. AZ kreeg ook enkele kansen, hiermee wist men beter om te gaan. Dorus zag er eerst nog eentje aan de onderkant van het doel uitgaan, maar in de 18e minuut wist Meerdink toch de 1-0 in te tikken. AZ bleef daarna aanvallen en druk zetten op Den Haag. Op een enkele uitbraak van Den Haag na, dicteerde AZ in de eerste helft in een laag tempo de wedstrijd. Een doelpunt van AZ werd afgekeurd wegens leunen op de tegenstander en ook daarmee kwam Den Haag goed weg. Stein Huysegems maakte binnen het eerste half uur een prachtige schwalbe, maar scheidsrichter van Sichem liep zo dicht achter hem dat hij absoluut niet hoefde te twijfelen en Hysegems een terechte gele kaart gaf. De eerste helft kabbelde voort met wat lichte overtredingen van de spelers en het zingen van sinterklaasliedjes door de Haagse aanhang.

De tweede helft was spannender: Den Haag zette meer aan, maar helaas kon Den Haag keer op keer de bal niet in het net achter doelman Timmer krijgen. Maar ook Dorus de Vries hield aan zijn kant tot ver in de tweede helft het doel netjes schoon. Er werden zowel van Alkmaarse kant als de Haagse kant leuke combinaties opgezet, die echter alleen op het middenveld speelden en daardoor geen gevaar opleverden. Na het inbrengen van Elkhattabi en Nelissen kon AZ wat meer druk zetten. Beide spelers waren dan ook betrokken bij de 2-0. Nelissen zette voor en Elkhattabi scoorde. Hierna was voor Den Haag de wedstrijd over en uit. Co Adriaanse had kennelijk geen kadootjes voor zijn oude club in gedachten.

Doelpunten: Meerdink (36) Elkhattabi (73)
Arbiter: van Sichem

Toeschouwers: 7.744

Geel: Huysegems,Opdam (AZ) Rijaard,v.d.Leegte(ADO Den Haag)

Opstellingen :

AZ:
Timmer,Kromkamp,Mathijsen,Opdam,De Cler,Landzaat,v.Galen(Elkhattabi/64)Lindenbergh,Huysegems (Sektaoui/83) Meerdink,Perez (Nelisse/71)

ADO DEN HAAG:
De Vries,Swerts,Saeijs, Rijaard,Grujic,El Akchaoui,v.d.Leegte,Polak,Smith,Den Ouden (Stroeve/71),v.d.Gun

Elftalbegeleider Didi Vathauer kijkt voor de wedstrijd in het plakboek van Ger Blok oud trainer KNVB

Crujic is weer fit en speelt in plaats van de geschorste Saavedra

Co Adiaanse geeft aan Studio Sport uitleg hoe hij met AZ van 'zijn' Den Haag gaat winnen

Er was maar één Den Haag-spandoek dit keer, maar dan wel één met een duidelijke boodschap

Ado Den Haag komt met de schrik vrij als een handsbal van Grujic niet met een penalty wordt beloond

Den Haag krijgt een dot van een kans om op 0-1 te komen maar de bal gaat net over het doel van AZ-doelman Timmer

Niet veel later gaat de bal er aan de andere kant wel in en komt Den Haag dus op achterstand

Van der Leegte beklaagt zich bij dhr. van Sichem over diens manier van fluiten

Den Haag komt opnieuw goed weg als de bal via de onderkant van de lat niet in het doel verdwijnt maar er weer uit stuitert

Perez en Van der Leegte nadat ze elkaar eerst onderuit hadden getrapt

Huysegems krijgt geel nadat hij een 100% schwalbe had gemaakt.

Den Haag krijgt gedurende de eerst helft enkele goede kansen

In het begin van de de tweede helft valt Den Haag fel aan en krijgt daardoor meer kansen

Ali Elkhattabi mag zich van Co Adriaanse klaar maken om in te vallen

Negen minuten nadat hij is ingevallen velt Elkathabi het oordeel over ADO Den Haag

Adelaar beklaagt zich bij de vierde man over de arbitrage, de wedstrijd is dan echter al gelopen en Den Haag verliest opnieuw