Datum plaatsing: 13-03-2005 20:25:00

Verslag en foto`s PSV eenvoudige naar zege op tam ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft de uitwedstrijd bij koploper PSV met ruime cijfers verloren. Na een negentig minuten voetballen stond er een 4-0 eindstand op het scorebord. Voor de Eindhovenaren scoorde Park twee maal. Van Bommel en Alex maakten de andere treffers.

Met de wetenschap dat PSV de lastige Championsleague wedstrijd tegen AS Monaco in de benen had, en zich gaat voorbereiden op de ontmoeting met Ajax in de ArenA reisde ADO Den Haag naar Eindhoven af. Mogelijk kon de ploeg van Frans Adelaar hiervan gebruik maken en de koploper een puntje afsnoepen. Adelaar stuurde zijn vertrouwde elftal het veld in. Edson, de voormalige spits van PSV bleef ook nu weer op de bank. De wedstrijd was nog geen minuut oud toen Jan Vennegoor of Hesselink een misverstand in de defensie van ADO Den Haag bijna afstrafte. Dorus de Vries wist nog net zijn vuisten tegen een kopbal van Vennegoor te krijgen. Een paar minuten later kreeg ADO Den Haag haar eerste kans van de wedstrijd. Tommie van der Leegte gaf een steekpass op Cedric van der Gun, die zijn inzet echter via verdediger Alex over de achterlijn zag verdwijnen. De eerstvolgende actie van PSV leverde daarna al de openingstreffer op. Phillip Cocu gaf een voorzet op de Koreaan Park, die met een fraaie kopbal Dorus de Vries verschalkte. PSV bleef aanvallen en had niet veel later de score al kunnen uitbreiden toen Mark van Bommel hard op het doel schoot. In twee instanties wist Dorus de Vries echter een nieuwe treffer te voorkomen. ADO Den Haag kreeg zoals verwacht slechts weinig kansen. Tommie van der Leegte probeerde met een afstandschot doelman Gomes te verrassen, maar zijn knal werd halverwege geblokt door een verdedigend been van PSV. Het Eindhovense publiek klapte in de 23e minuut zowaar niet voor haar eigen spelers. Spira Grujic kreeg de handen van het publiek op elkaar toen hij, zeer gewaargd, met een technisch hoogstandje in het eigen strafschopgebied uitverdedigde. Dat er daarbij meerdere PSV-spelers om hem heen stonden deerde niet. Doordat ADO Den Haag continu met bijna alle spelers achter de bal verdedigde, kwam PSV niet toe aan het favoriete spelletje van de tegenstander onder druk zetten. De bal bleef vooral veel rondgaan in de eigen ploeg, zonder veelvuldig bij de aanvallers te belanden. Na een klein half uur spelen leek de muur van ADO definitief geslecht. Opnieuw stond Park aan de basis van de treffer. Tot twee maal toe binnen 1 minuut trof de Koreaan van afstand de paal. Bij de tweede keer was Mark van Bommel echter zo attent om de bal alsnog tegen de touwen te werken. Vlak voor rust liep PSV bovendien nog uit tot 3-0. Wederom was het Park die bij het doelpunt betrokken was. Bij een grote fout in de defensie van ADO Den Haag wist hij de bal te onderscheppen en doelman De Vries in de lange hoek kansloos te laten.

In de rust bracht Frans Adelaar Edson en Polak in voor respectievelijk Den Ouden en Bodde. Het onheil was echter al geschied en ADO Den Haag kwam nog maar heel sporadisch in de buurt van het Eindhovense doel. Dit was echter zeker niet de verdienste van de thuisploeg, want ook PSV bracht in de tweede helft weinig vertier. PSV leek genoegen te nemen met de voorsprong en ADO Den Haag was simpelweg niet bij machte om ook maar iets te proberen. Pas tegen het einde van de wedstrijd kreeg ADO Den Haag één kans op de eretreffer, maar die was ook Jamie Smith niet gegund toen hij van afstand met een boogbal de lat raakte. Nadat PSV-spits Robert een intikkertje voor open doel niet wist te verzilveren was het in de slotminuut van de wedstrijd de Braziliaanse verdediger Alex die met een kopbal uit een corner nog de vierde treffer voor PSV maakte.

UITSLAG: PSV – ADO Den Haag 4-0 (3-0)

OPSTELLING
ADO DEN HAAG:
Dorus de Vries, Gill Swerts, Jan-Paul Saeijs, Spira Grujic, Youssef el Akchaoui, Tommie van der Leegte (Daniël Rijaard, 72’), Jamie Smith, Ferrie Bodde (Sjaak Polak, 45’), Geert den Ouden (Edson, 45’), Roy Stroeve, Cedric van der Gun

DOELPUNTEN:
1-0 Park (6’),
2-0 Van Bommel (28’),
3-0 Park (42’),
4-0 Alex (88’)

GELE KAARTEN: Farfán (PSV), Swerts (ADO Den Haag)
SCHEIDSRECHTER: Bossen
TOESCHOUWERS: 31.000

De Den Haag Supporters zaten ergens hoog in het stadion verstopt (foto: Edwin)

Tja, over grote beeldschermen gesproken!!

Zoals altijd was het het Philipsstadion goed gevuld

Den Haag had de toss gewonnen en mocht daarom de aftrap nemen

Binnen een minuut was PSV al een keer gevaarlijk en had de 1-0 al op het scorebord kunnen staan

Maar Den Haag was niet alleen gekomen om te verdedigen, Geert den Ouden ging gewoon in de aanval

Bogelund tracht van der Gun onderuit te halen

maar aangezien het in het strafschopgebied is laat hij zichzelf vallen om een penalty te voorkomen

Niet veel later scoort Park aan de andere kant de 1-0 en Dorus arm is net te kort om de bal uit het doel te tikken

PSV'er Farfán krijgt van scheidsrechter Bossen een terechte gele kaart vanwege een omzichtige schwalbe

Cocu komt een beetje gevaarlijk in, maar van der Gun weet de schop te ontwijken

van Bommel zal in de rebound de 2-0 intikken

De Haagse bank denkt er het zijne over

Park tikt zijn 2e en PSV's derde doelpunt achter de Haagse goalie

Voor de rust komt Geert den Ouden ook nog in de buurt van het Eindhovens doel, maar Gomes weet hem te stuiten

In de rust mag Edson zich gaan warm lopen om in de tweede helft in te kunnen vallen

In die rust hebben de leden van de kidsclubs van PSV en Den Haag penalty's geschoten en maakten daarna een ererondje

Ook Sjaak Polak mocht in de tweede helft zijn opwachting maken. Hij kwam in het veld voor Ferrie Bodde

Canal+ zond de wedstijd live uit en had 'Hagenees' Kees Jansma als commentator naar het zuiden gestuurd

Den Haag ging in de tweede helft ook door met aanvalspogingen, maar was niet bij machte om te scoren.