Datum plaatsing: 26-04-2009 15:40:00

ADO doet zichzelf das om tegen Feyenoord: 2-3

ADO Den Haag heeft het zichzelf in de strijd om degradatie het weer onnodig moeilijk gemaakt. De eerste editie van ADO - Feyenoord in het Forepark bezorgde de Rotterdammers de eerste overwinning sinds 1991 in Den Haag. Op zichzelf valt te leven met een nederlaag tegen Feyenoord. De manier waarop verloren werd was dat zeker niet. Tot twee keer toe wisten de Hagenezen een voorsprong en later gelijke stand nauwelijks een paar minuten vast te houden. Na Sparta thuis en Willem II uit, blijft het mentale stuk bij ADO dus de bottleneck.  De laatste twee wedstrijden zullen bloedstollend spannend worden. Dat staat in ieder geval wel vast.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een mooie sfeeractie met vuurwerk en rookbommen, welke deed terugdenken aan de goede oude tijd in het Zuiderpark. Een uitverkocht stadion, het kon niet mooier. En het begon ook mooi. Atteveld had Powell en Hoogendorp naast elkaar gezet en dus voor een 4-4-2 opstelling gekozen en ADO speelde prima. Het kwam een aantal keer gevaarlijk naar voren en kreeg halve kansen. Feyenoord was ook niet voor een puntje gekomen en wist in de tiende minuut tot twee keer toe bijna te scoren, maar Boy Waterman haalde de twee ballen knap uit het goal. Helaas waren het de laatste goede acties van Waterman, want het disfunctioneren van deze keeper wordt met de week schrijnender. De geplaagde keeper durft niet van de lijn te komen, spreekt zijn verdedigers niet aan en heeft geen bal klemvast. Natuurlijk is in een wedstrijd als vandaag hij niet de enige schuldige, maar een goede keeper zorgt voor rust op moeilijke momenten en Waterman krijgt dat niet voor elkaar.

Aan haagse kant werd eigenlijk behoorlijk gespeeld. Rond de dertigste minuut had Feyenoord een overwicht en was dreigend via de zwakke rechterkant van Den Haag waar Tillema de hele wedstrijd weg werd gespeeld door Biseswar. In het laatste kwartier pakte ADO het initiatief weer naar zich toe en kon Feyenoord ADO nauwelijks voor zijn goal wergkrijgen. Vlak voor rust scoorde Knopper na een schitterende steekbal van Powell snoeihard in het dak. De goal werd onterecht afgekeurd. ADO had daarentegen ook niks te klagen. Met geel op zak leek Tillema vlak daarna in de 16 meter een Feyenoord aanvaller ten val te brengen, maar de penalty en tweede gele kaart bleven uit.

Na de rust was het even zoeken naar de balans op het veld. In de aanval was ADO ronduit zwak, waar met name Hoogendorp een zeer zwakke wedstrijd speelde. Maar ook Powell grossierde in balverlies. De 1-0 kwam daarom in de 60e minuut uit de lucht vallen. Uit een goede corner van Knopper wist de volledig vrijstaande Derijck ADO naar een voorsprong te koppen.

Lang mocht ADO weer niet genieten van de voorsprong. in de 64e minuut werd Tillema uitgespeeld en Biseswar wist mooi af te leggen op Tomasson die niet kon missen: 1-1. De angst sloeg weer toe in de Haagse gelederen. Alle ballen waren nu gevaarlijk en het was dan ook geen verassing dat de 1-2 in de 76e minuut viel. Te laat uitkomen van Waterman zorgde voor een gemakkelijk inlopertje van Tomasson: 1-2. Toch wist ADO zich te herpakken. In de 80e minuut leek ADO eerst een penalty te krijgen, maar de grensrechter stak daar een stokje voor en gaf aan dat de overtreding buiten de 16 meter had plaatsgevonden. Het maakte weinig uit. Knopper schoot de vrije trap in de hoek van de keeper schitterend in: 2-2.

Het haagse legioen maakte zich op voor een stormloop op het goal van feyenoord, maar voor het zover was lag de bal al in die van ADO. Uit een voorzet wist Kum zijn onzichtbare tegenstander Makaay niet te beteugelen en Waterman stond weer eens als versteend in zijn goal in plaats van de bal weg te stompen en zorgde er zo voor dat Makaay de bal mooi in de bovenhoek kon koppen: 2-3.

Zelfs nu was het nog niet gedaan. ADO kreeg in de laatste 10 minuten tot drie keer toe open kansen om te scoren, maar de bal wilde er niet in. Powell, Milic en Horvath in de laatste seconden konden allemaal de gelijkmaker inschieten, maar verzuimden. In de allerlaatste seconden wist Derijck een vrije trap van Knopper in te koppen, maar een schitterende redding van doelman van Dijk wist de gelijkmaker te voorkomen. Aanknopingspunten voor de wedstrijd tegen Heerenveen: Knopper, Immers, Buijs en Rankovic speelden een prima partij. Milic maakte ook een goede invalbeurt.  En met twee volwaardige backs  en geen geschorsten volgende wedstrijd, moeten we dan maar hopen op een puntje in Heerenveen.

ADO DEN HAAG - FEYENOORD 2-3

1-0 Derijck (62)
1-1 Tomasson (64)
1-2 Tomasson (76)
2-2 Knopper (81)
2-3 Makaay (82)

Arbiter: Bas Nijhuis
Toeschouwers:14.993

Geel: Hoogendorp,Tillema (ado) Tiendalli,Landzaat(feyenoord)

ADO DEN HAAG: Waterman,Tillema,Derijck,Kum,Piqué,Buijs (Horváth/70),Immers,Rankovic (Milic/78),Knopper,Hoogendorp(Verhoek/71),Powel
FEYENOORD: v.Dijk,Tiendalli,Landzaat(Greene/82),Bahia,De Cler,Wijnaldum,Fer,Tomasson,Leerdam,Biseswar (Slory/90+2),Makaay