Datum plaatsing: 31-07-2004 10:35:00

Verslag en foto`s Dundee United - ADO Den Haag 4-2

ADO DEN HAAG GEEN PARTIJ VOOR DUNDEE
ADO Den Haag heeft ook in Dundee niet haar eerste winst in de oefencampagne kunnen behalen. Tegen de gastheren uit Schotland werd schandelijk met 4-2 verloren.

ADO Den Haag mocht geen moment aanspraak maken op een punt. Namens ADO Den Haag scoorden Jan-Paul Saeijs en Roy Stroeve. De proefspelers Nordine Sam, Romain Ferrier en Claudio Ciccia maakten zeer weinig indruk.

De start van ADO Den Haag in Dundee was nog veelbelovend. Al na enkele minuten spelen zette Jan-Paul Saeijs zijn team op voorsprong toen hij een corner snoeihard in het doel kopte. Maar naarmate de wedstrijd vorderde liet ADO Den Haag zich de kaas flink van het brood eten. In de defensie stonden 2 onbekende gezichten. Rechtsback Daniël Rijaard was reserve ten faveure van Nordine Sam, en Alberto Saavedra werd vervangen door Romain Ferrier. Beide Franse proefspelers kregen de kans om een contract te verdienen. Met name Sam faalde compleet in die missie. Meermalen werd hij voorbij gelopen door de snelle James Grady van Dundee United. De goede ballen die Sam aannam en verstuurde waren op één hand te tellen. Ook zijn landgenoot in het centrum van de defensie bracht het er slecht vanaf. Ferrier had dan tegen het einde van de eerste helft nog wel een goede dieptepass op Cedric van der Gun, maar liet zien waarom hij bij SC Heerenveen geen contract aangeboden kreeg. Ferrier was er de oorzaak van dat Dundee United zich helemaal kon herpakken na eerder al op gelijke hoogte te zijn gekomen. Uit een afgeslagen corner was het Chris Innes die met een kopbal de gelijkmaker liet aantekenen. Het gestuntel van de Fransman was vervolgens aanleiding voor de snelle James Grady om alleen richting het doel te kunnen gaan. In de rebound kregen zowel Billy Dodds als Barry Robson de bal echter ook niet in het doel. Na een half uur spelen mondde een actie van James Grady dan eindelijk wel uit in een doelpunt. Mark Kerr kon eenvoudig binnentikken. Met nog enkele minuten op de klok had een gevaarlijke vrije trap van Mark Wilson de 3-1 voor Dundee kunnen betekenen, maar Dorus de Vries wist de bal na een gigantische scrimmage toch nog in handen te krijgen. Het was vergeefse moeite, want De Vries zelf blunderde nog geen minuut later bij een puntertje van de beste man van het veld, James Grady. ADO Den Haag was zelf nauwelijks gevaarlijk. Eenmaal kwam Van der Gun oog in oog met doelman Tony Bullock, na een dieptepass van Romain Ferrier, maar zijn lobje miste kracht.

In de rust mocht Nordine Sam zijn voetbalschoenen uittrekken en waarschijnlijk ook direct zijn koffers pakken. Daniël Rijaard had de eerste 45 minuten waarschijnlijk lachend op de bank zitten kijken naar het optreden van de Fransman en mocht dan ook terecht invallen. In de tweede helft ging Dundee United vrolijk verder waar het in de eerste helft gebleven was: aanvallen via de snelle spitsen. Na 53 minuten spelen soleerde Barry Robson door heel de Haagse defensie en struikelde en-passent ook nog over Dorus de Vries. Scheidsrechter Alan Freeland gaf direct een strafschop die vervolgens op fraaie wijze benut werd door Billy Dodds. ADO Den Haag kon daarna zowaar iets terugdoen toen Daniël Rijaard vanaf de achterlijn een scherpe voorzet gaf op Roy Stroeve. De kleine aanvaller kon echter net niet bij de bal, waardoor de bal bij de geheel vrijstaande Rik Platvoet terecht kwam. Platvoet schutterde echter op opzichtige wijze en wist het voor elkaar te krijgen om voor een open doel de bal alsnog rustig in de handen van de geklopte keeper te spelen. Roy Stroeve maakte even later zijn misser goed door uit een moeilijke hoek alsnog de 4-2 binnen te tikken. Met de Uruguayaan Claudio Ciccia voor Platvoet en Alberto Saavedra voor Romain Ferrier probeerde hij nog wat vuur in de wedstrijd te brengen. Illusies over een gelijkspel hoefde Frans Adelaar zich echter totaal niet te maken. ADO Den Haag kreeg nog één kans toen opnieuw Jan-Paul Saeijs uit een corner op het doel kon koppen. Dat daarbij een speler van Dundee United de bal van de lijn wist te halen zei genoeg.

Robert Al

KARAKTERISTIEKEN:

UITSLAG: Dundee United – ADO Den Haag 4-2 (3-1)

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Dorus de Vries, Nordine Sam (Daniël Rijaard, 45’), Jan-Paul Saeijs (Stefan Huisman, 90’), Romain Ferrier (Alberto Saavedra, 59’), Youssef el Akchaoui, Gill Swerts (Ferrie Bodde, 65’), Jamie Smith (Geoffrey Knijnenburg, 83’), Tommie van der Leegte, Rik Platvoet (Claudio Ciccia, 59’), Roy Stroeve, Cedric van der Gun

DOELPUNTEN: 0-1 Saeijs (7’), 1-1 Innes (10’), 2-1 Kerr (33’), 3-1 Grady (41’), 4-1 Dodds (53’, pen), 4-2 Stroeve (59’)