Datum plaatsing: 05-09-2003 09:05:00

Verslag en foto`s Osnabruck - ADO Den Haag 0-1 (oefen)

VAN DER GUN SCHIET ADO LANGS VFL OSNABRÃœCK

Cedric van der Gun heeft direct zijn waarde voor ADO Den Haag bewezen. De van Ajax gehuurde aanvaller scoorde in de ingelaste oefenwedstrijd van de Hagenaars in Duitsland tegen VFL Osnabrück de enige treffer.

Van der Gun speelde een halve wedstrijd en werd in de rust uit voorzorg vervangen door Ferry Bodde.

Al direct na het begin van de wedstrijd konden de kleine twintig meegereisde Haagse supporters juichen toen de 0-1 op het scorbord kwam te staan. De in de basis gestarte Youssef el Akchaoui gaf een gemeten voorzet af op Peter Hofstede. Die controleerde de bal en leek voor een doelpunt te gaan, maar speelde op het laatste moment af op nieuweling Cedric van der Gun die in een net even iets betere positie stond. Van der Gun aarzelde niet en had dus na 3 minuten in Haagse dienst al zijn eerste doelpunt te pakken. ADO Den Haag had spitsen die er langer over deden alvorens het eerste doelpunt gemaakt werd. Naast El Akchaoui en Van der Gun stond ook een andere nieuweling in de basis van ADO Den Haag. Koffi Mensah speelde als rechtsback in de plaats van Daniël Rijaard. Het leek er dan ook op dat de trainers de nieuwe vleugelverdedigers wilden testen. Met Cedric van der Gun net achter Peter Hofstede in de spits en Arjan van der Laan op het middenveld in de plaats van Ferry Bodde oogde ADO Den Haag completer op het middenveld. De ploeg had geen moeite om de wedstrijd in de eerste helft te domineren en stond VFL Osnabrück niet toe om in de buurt van het doel van Dorus de Vries te komen. Dat Cedric van der Gun een aanwinst voor ADO Den Haag is bleek niet alleen uit zijn vroege doelpunt. Ook de vele combinaties die met de jonge spits werden aangegaan verliepen vlekkeloos. En precies daarbij bleek de klasse van Van der Gun. In een duidelijk hoger tempo dan zijn ploeggenoten combineerde de voormalige Ajacied er lustig op los. Met een kleine twintig minuten op de klok werd Van der Gun opnieuw in stelling gebracht. Oog in oog met doelman Scheuer probeerde hij te stiften, maar bleek de doelman dit keer de slimste. Na een half uur spelen kwamen de duitsers voor het eerst in de buurt van Dorus de Vries, maar kon Youssef el Akchaoui voor opruiming zorgen. Tegen het einde van de eerste helft sloeg de schrik bij de technische staf van ADO Den Haag even toe toen Van der Gun geblesseerd op het veld bleef liggen. Maar na een korte behandeling aan de zijlijn kon er verder gespeeld worden. Vlak voor het rustsignaal wist Peter Hofstede de handen van het publiek voor hem op elkaar te krijgen. Plotseling vuurde de blonde spits een schot af wat op de lat uiteen spatte. Dat doelman Scheuer de bal nog kon redden was meer toeval. Het publiek waardeerde de inzet van Hofstede en applaudisseerde massaal.

In de tweede helft bracht Rinus Israël enkele wissels in. Zo verving Ferry Bodde uit voorzorg Cedric van der Gun, en mochten de andere backs Mirano Carrilho en Daniël Rijaard de tweede helft spelen in de plaats van hun nieuwe concurrenten. Met deze wijzigingen leek het er op of ADO Den Haag de controle over de wedstrijd ineens kwijt was. Plotseling kwamen de duitsers wel in de buurt van Dorus de Vries, en plotseling kwam ADO Den Haag niet meer zo veel in kansrijke posities. De Vries moest na 6 minuten spelen al reddend optreden bij een rake kopbal. Ook enkele minuten later waren de kwaliteiten van de nieuwe doelman van ADO Den Haag vereist om een schot te stoppen. Het was duidelijk dat het niveau van de wedstrijd aan de zijde van ADO Den Haag omlaag was gegaan. VFL Osnabrück profiteerde daar gretig van en kwam beter en beter in de wedstrijd. Ook werd de sfeer op het veld hier en daar wat grimmiger, wat zelfs in deze oefenwedstrijd leidde tot een paar gele kaarten. Vreemd genoeg was het Mirano Carrilho die na een kwartier spelen namens ADO Den Haag voor het eerste gevaar zorgde. Vanaf de linkerkant kwam hij mee op en vuurde een schot af op het doel. De pegel verdween echter voorlangs het doel en zorgde voor niet al te veel gevaar. Osnabrück daarentegen werd wel gevaarlijk. De lange donkere spits Waku-Menga zag zijn inzet door Dorus de Vries gepakt worden waarop de Haagse goalie ook te sterk bleek bij de rebound van Arne Tammen. ADO Den Haag kreeg in de persoon van de ingevallen Roy Stroeve nog een kleine kans, maar verder dan deze kopbal kwam ADO Den Haag niet. VFL Osnabrück probeerde de gelijkmaker nog te scoren, maar slaagde daar tot de teleurstelling van haar fans niet in.

Robert Al

UITSLAG: VFL Osnabrück – ADO Den Haag 0-1 (0-1)

OPSTELLING ADO DEN HAAG:  Dorus de Vries, Koffi Mensah (Daniël Rijaard,45’), Michael Ros, Robert van Boxtel, Youssef el Akchaoui (Mirano Carrilho,45’), Arjan van der Laan (Roy Stroeve,64’), Leonardo dos Santos, Tommie van der Leegte (Marcel Pronk,86’), Peter Hofstede (Revy Rosalia,83’), Cedric van der Gun (Ferry Bodde,45’), Gijs Cales

DOELPUNTEN: 0-1 Van der Gun (3’)

GELE KAARTEN: Schüßler (VFL Osnabrück) Ros, Van Boxtel (ADO Den Haag)

Atteveld geeft nog wat laatste aanwijzingen

Van der Gun oog in oog met doelman Scheuer. Hij verschalkt hem en zet ADO op 0-1.