Datum plaatsing: 02-08-2003 09:05:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag - Athletico de Bilbao

ADO Den Haag vernederd door Athletico de Bilbao
Na de eerste echte serieuze oefenwedstrijd zou ADO Den Haag volgens trainer Rinus Israel weten waar het stond.

Waarschijnlijk had de trainer zich daarbij een duel met een andere uitslag voorgesteld dan zijn team tegen Athletico de Bilbao liet zien. In het eigen Zuiderparkstadion kregen de Hagenaars voor nog geen duizend toeschouwers voetballes. Bilbao prikte de ene na de andere vrije trap achter doelman Jansen en zegevierde uiteindelijk met 2-7. Voor ADO Den Haag scoorden Rik Platvoet en Robert van Boxel na rust de twee treffers.

Nadat ADO Den Haag in de tweede minuut via Rik Platvoet een kans had gekregen toen de blonde spits een lange bal van Jeffrey van As ineens op de pantoffel nam, was het Athletico de Bilbao dat al vroeg in de wedstrijd de score opende. Tiko profiteerde optimaal van een communicatiefout tussen Mirano Carrilho en Roland Jansen, waarna hij de 0-1 vanuit een lastige hoek kon binnen schuiven. ADO Den Haag kreeg daarop via Rik Platvoet opnieuw een kans, maar opnieuw wist de spits nog niet te scoren. Ditmaal kopte hij een voorzet van Romeo Castelen over het Spaanse doel. Hierna brak de fase van de vrije trappen aan. Binnen 7 minuten tijd had de Baskische ploeg drie puntgave vrije trappen achter doelman Roland Jansen weten te werken. Eerst schoot Prieto snoeihard langs de Haagse muur. 5 Minuten later was Yeste succesvol vanuit de stilstaande situatie, waarna Tiko vlak daarna de mooiste vrije trap van de eerste helft verzilverde. Roland Jansen kon zich wel enigszins herstellen van deze tegenslag, want niet veel later wist hij een harde kopbal van Tiko met een katachtige reflex te keren. Dat de Basken met stilstaande situaties wel raad wisten, bleek na ruim een half uur spelen toen een indraaiende corner ter nauwernood door Daniël Rijaard van de doellijn werd gekopt.

In de tweede helft kwam Roy Stroeve voor Tommie van der Leegte in het veld en begon ADO Den Haag zowaar een offensiefje. In eerste instantie wist Rik Platvoet met een hard schot de ingevallen doelman Aranzubis te verschalken, waarna Robert van Boxel uit een corner de 2-4 binnen kopte. Tussen deze doelpunten in had Roy Stroeve ook nog een schot naast zien gaan. Lang kon ADO Den Haag echter niet blijven hopen om bij te blijven bij de Spaanse topploeg. Nog geen 4 minuten na de goal van Van Boxel lag de bal aan de andere kant van het veld alweer tussen de doelpalen. Arriaga kon eenvoudig intikken na opnieuw een miscommunicatie in de verdediging van ADO Den Haag. Het leed voor ADO Den Haag werd alleen nog maar erger toen Jeffrey van As met nog twintig minuten te gaan de rode kaart van scheidsrechter Schenkels kreeg. Roland Jansen was al geklopt, toen Jeffrey van As op de doellijn de bal uit het doel sloeg. Terwijl Van As van het veld liep grapte hij nog naar Jansen: ‘Zo moet je dat nou doen Roland!’ De penalty die Athletico de Bilbao kreeg werd eenvoudig door Iraola verzilverd. Roland Jansen kreeg echter nog meer pijn te verwerken toen Javi Gonzalez in de 72e minuut een vrije trap mocht nemen. Met een sublieme krul in de rechter kruising liet ook hij de Haagse doelman kansloos. Toen scheidsrechter Schenkels niet veel later opnieuw een vrije trap toekende zag Jansen de bui al hangen, maar tot zijn grote opluchting deed de muur van ADO Den Haag nu wel waar ze voor was neergezet.

Robert Al

UITSLAG: ADO Den Haag – Atheletico de Bilbao 2-7 (1-4)

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Daniël Rijaard, Robert van Boxel, Jeffrey van As, Mirano Carrilho, Ferry Bodde, Romeo Castelen, Tommie van der Leegte (Roy Stroeve), Rik Platvoet, Arjan van der Laan (Michael Ros), Leonardo dos Santos (Marcel Pronk)

DOELPUNTEN: 0-1 Tiko (10’), 0-2 Prieto (19’), 0-3 Yeste (24’), 0-4 Tiko (26’), 1-4  Platvoet (50’), 2-4 Van Boxel (60’), 2-5 Arriaga (64’), 2-6 Iraola (70’), 2-7 Javi Gonzalez (72’)

RODE KAARTEN: Van As (ADO DH, 70’, hands in strafschopgebied)

Maar Jansen is kansloos

2 minuten later weer een vrije trap