Datum plaatsing: 15-07-2003 14:30:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag onderuit tegen Bursaspor (3-1)

De "geheime" oefenwedstrijd van ADO Den Haag tegen Bursaspor is op het terrein van Wilhelmus met 1-3 in het voordeel van de Turken geëindigd. Ondanks dat ADO Den Haag geen ruchtbaarheid gaf aan de wedstrijd werd deze door een kleine duizend bezoekers bezocht.

De eerste wedstrijd die ADO Den Haag in de voorbereiding op het nieuwe seizoen zou spelen werd enkele weken geleden afgelast. Sparta-trainer Mike Snoei vond de wedstrijd niet in zijn voorbereiding passen. Hierdoor moest ADO Den Haag in allereil op zoek naar een vervanger, en vond die in het Turkse Bursaspor. Die wedstrijd zou in eerste instantie worden gespeeld in Mierlo, maar werd op het laatste moment verplaatst naar het terrein van Wilhelmus. Vanwege de verwachte grote toestroom van Turkse fans werd besloten dat tijd en lokatie zo lang mogelijk geheim moesten blijven. Rinus Israel en Lex Schoenmaker konden in hun eerste oefenpartij over bijna de voltallige selectie beschikken. Een van de weinige afwezigen waren Jan-Paul Saeijs en Roy Stroeve. Voor Saeijs in het elftal maakte Robert van Boxel, gehuuurd van PSV, zijn debuut. Andere nieuwkomers die direct de basis-elf haalden waren Tommie van der Leegte stond op het middenveld op de plaats van Arjan van der Laan en Igor Korneev, die op proef meetraint, speelde voor Stroeve. De Turken van Bursaspor bleken geen gemakkelijke prooi voor ADO Den Haag. Door het warme weer verliep de wedstrijd in een niet al te hoog tempo, en waren de kansen sporadisch. Pas na zo’n kleine twintig minuten spelen kreeg Van der Leegte een klein kansje toen hij een rollertje ter nauwernood door de doelman van Bursaspor gestopt zag worden. Halverwege de eerste helft kreeg Bursaspor een penalty van scheidsrechter Schenkels toen Roland Jansen de op hem afstormende Turkse spits onderuit liep. Jansen raakte daarbij geblesseerd aan het hoofd, maar kon de wedstrijd voortzetten. De penalty werd in eerste instantie door Jansen gekeerd, maar in de rebound was hij kansloos. Toen het rustsignaal naderde wist Bursaspor de voorsprong te verdubbelen. Roland Jansen had moeite met een inzet, waarop de linksbuiten attent was en zijn tweede doelpunt van de avond maakte.

In de tweede helft werd er bij beide partijen naar hartelust gebruik gemaakt van de mogelijkheid om wissels in te brengen. Zo kwamen spelers als Van der Laan, doelman De Vries, Leonardo dos Santos, Rik Platvoet en Maurice Verberne in het veld. Na 20 minuten spelen werd de stand teruggebracht tot 1-2, toen Romeo Castelen een lage voorzet voor het doel zag worden binnengetikt door Leonardo dos Santos. De kleine Braziliaan, voor de duur van één seizoen gehuurd van Feyenoord, stond goed opgesteld en hoefde niet lang na te denken. Langzaam maar zeker namen de irritaties in het veld toe en begonnen de supporters langs de zijlijn zich meer en meer te bemoeien met het spel. Romeo Castelen en Daniël Rijaard kregen het enkele keren aan de stok met speler van Bursaspor, waarna Castelen uit voorzorg werd gewisseld. Scheidsrechter Schenkels moest in deze oefenwedstrijd zelfs diverse malen de gele kaart tonen. Toen Bursaspor, dat in Georgi Hagi een coach met een ruime ervaring heeft in het internationale voetbal, in de slotminuut de 1-3 wist te scoren vond de leidsman het gelijk genoeg en besloot af te fluiten.

Na de nederlaag in de seizoens-ouverture wacht komende donderdag FC Dordrecht op hetzelfde terrein als tegenstander.

Robert Al

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen (Dorus de Vries), Daniël Rijaard, Robert van Boxel (Maurice Verberne), Jeffrey van As (Michael Ros), Mirano Carrilho (Mario van Heiningen), Ferry Bodde (Stefan Huisman), Romeo Castelen (Revy Rosalia), Tommie van der Leegte (Pronk), Peter Hofstede (Rik Platvoet), Igor Korneev (Arjan van der Laan), Gijs Cales (Leonardo dos Santos)

DOELPUNTEN: 1-0 Nummer 11 (26’, pen), 0-2 Nummer 11 (35’), 1-2 Leonardo dos Santos, 1-3 Nummer 6 (90’)

SCHEIDSRECHTER: Schenkels

TOESCHOUWERS: 1.000

DATUM: 15-JULI-2003