Datum plaatsing: 04-04-2004 14:25:00

Verslag en foto`s FC Utrecht - ADO Den Haag 5-3

FC UTRECHT SPECTACULAIR LANGS ADO Den Haag
ADO Den Haag heeft in stadion De Galgenwaard in Utrecht met 5-3 tegen de plaatselijke FC verloren. In een uitermate attractief duel scoorden El Akchaoui, Stroeve en Castelen voor ADO Den Haag.

Regillio Simons werd ver in de tweede helft met rood van het veld gestuurd.

Direct vanaf de aftrap was het smullen geblazen in het stadion van FC Utrecht. De ruim 300 meegereisde supporters van ADO Den Haag werden eerst getrakteerd op een aardig gezang van de zijde van de Utrecht-fans, maar konden al na 1 minuut juichen. Toen was het namelijk al Youssef el Akchaoui die een vrije trap snoeihard in de hoek van het Utrechtse doel schoot. Doelman Ponk was volkomen kansloos. Lang duurde de voorsprong van ADO Den Haag echter niet. Enkele minuten later was het Patrick Zwaanswijk die vanaf een meter of zeven snoeihard kon binnen schieten. In eerste instantie werd een vrije trap nog op de paal gekopt, waarna de bal voor de voeten van de lange verdediger belandde. Maar ondanks de snelle gelijkmaker van FC Utrecht bleef ADO Den Haag aanvallend spelen. Kennelijk was de ploeg niet met de instelling gekomen om voor de 0-0 te gaan. Na een kwartier spelen betaalde de aanvallende instelling van ADO zich opnieuw uit in een doelpunt. En opnieuw ging een vrije trap vooraf aan het doelpunt. Ditmaal nam Tarik Oulida de vrije trap, waar doelman Ponk veel moeite mee had. Roy Stroeve was er als de kippen bij om de losgelaten bal binnen te schieten. En opnieuw kon het vak met Haagse supporters, waar inmiddels toch uitingen van Legia Warsaw waren te zien, juichen. Maar net als bij de eerste Haagse goal wist Utrecht ook nu weer snel gelijk te maken. Na slecht uitverdedigen achterin bij ADO Den Haag, was het Dave van de Bergh die vanaf de zijkant knap kon binnen schuiven. De wedstrijd bleef voor het publiek zeer attractief, waarbij beide ploegen de aanval duidelijk zochten. Tegen het einde van de eerste helft kwam Utrecht voor de verandering eens op voorsprong. Nu was het Patrick Zwaanswijk die bij een corner de 3-2 binnen kopte. Daar waar Utrecht snel scoorde na een Haagse treffer, leek ditzelfde ook andersom te gaan gelden. Al een minuut na de voorsprong van FC Utrecht viel de bal in het strafschopgebied neer, waarbij diverse spelers elkaar vragend aankeken. Totaal overdonderd door deze plotselinge kans liet ADO Den Haag dit buitenkansje onbenut. Toch gingen beide ploegen met een gelijke stand de rust in. Vlak voor het rustsignaal scoorde Romeo Castelen de mooiste treffer van de middag. Ver buiten het strafschopgebied van FC Utrecht passeerde Castelen zijn directe tegenstander, om vervolgens compleet onverwachts vol uit te halen. Doelman Ponk stond erbij en keek er naar hoe de bal in de verre kruising verdween.

Na de forse inspanningen in de eerste helft was het dan ook niet verwonderlijk dat ADO Den Haag in de tweede helft terugviel. FC Utrecht liet echter zien hoe van een dergelijke situatie gebruik moest worden gemaakt. Onvermoeid bleven de gastheren hun aanvallende spel voortzetten. Na ruim twintig minuten spelen in de tweede helft resulteerde dit dan eindelijk in de 4-3 voor FC Utrecht. Ditmaal scoorde Dave van de Bergh zijn tweede treffer van de middag. Ondanks dat Sandro Calabro (ingevallen voor de geblesseerd geraakte Hans van der Haar, en later zelf geblesseerd gewisseld) vrij stond voor het doel schoot Van de Bergh van enige afstand goed raak. Even daarvoor kwam ADO al met de schrik vrij toen een corner van Stefaan Tanghe tot twee maal toe op de doellijn moest worden gered door verdedigers van ADO Den Haag. De Hagenaars kwamen in de tweede helft niet echt meer gevaarlijk in de buurt van het doel van FC Utrecht. Op een enkel afstandschotje van Simons en Stroeve na waren de beste aanvallen voor de rood-witten. Met nog twintig minuten op de klok wist FC Utrecht de uiteindelijke 5-3 stand op het bord te brengen. Donny de Groot draaide goed weg van de verder uitstekende Alberto Saavedra, waarna hij doelman De Vries verschalkte. Een minuut later kreeg Regillio Simons wegens het maken van een slaande beweging naar zijn tegenstander nog de rode kaart van scheidsrechter Wiedemeijer. De 17.500 aanwezige toeschouwers konden hier niet meer warm of koud van worden, de vermakelijke wedstrijd was immers toch al gespeeld.

Robert Al

KARAKTERISTIEKEN:

UITSLAG: FC Utrecht – ADO Den Haag 5-3 (3-3)

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Dorus de Vries, Daniël Rijaard, Alberto Saavedra (Ferrie Bodde, 75’), Jan-Paul Saeijs, Youssef el Akchaoui, Tarik Oulida, Romeo Castelen, Tommie van der Leegte (Kazuyuki Toda, 75’, Regillio Simons, Roy Stroeve, Cedric van der Gun (Leonardo dos Santos, 75’)

DOELPUNTEN: 0-1 El Akchaoui (2’), 1-1 Zwaanswijk (5’), 1-2 Stroeve (16’), 2-2 Van de Bergh (17’), 3-2 Zwaanswijk (36’), 3-3 Castelen (43’), 4-3 Van de Bergh (60’), 5-3 De Groot (70’)

GELE KAARTEN: Tanghe (FC Utrecht)

RODE KAARTEN: Simons (ADO Den Haag, 72’, slaande beweging)

SCHEIDSRECHTER: Wiedemeijer

TOESCHOUWERS: 17.500

DATUM: 04-APRIL-2004