Datum plaatsing: 01-02-2004 14:15:00

Verslag en foto`s : Ajax - ADO Den Haag ADO eenvoudige weggezet door Ajax

ADO Den Haag is in de Amsterdam ArenA eenvoudig aan de kant gezet door Ajax. In een partij die door een gehavend Ajax gedomineerd werd, zegevierden de Amsterdammers met 4-0. Bij ADO Den Haag maakte de Japanse international Kazuyuki Toda zijn debuut in het elftal.

ADO Den Haag had zich op de 99e verjaardag van ADO een betere uitslag gewenst.

Door Robert Al

Ondersteund door 1.600 meegereisde ADO Den Haag supporters begon ADO Den Haag aan de wedstrijd. Met de inbreng van de Japanner Toda aan Haagse zijde had de ploeg zich opnieuw versterkt. Deze wisseling ging ten koste van Cedric van der Gun die op de bank plaats moest nemen. In de defensie stond Daniël Rijaard nog steeds in de basis. Ajax kende diverse blessures en liet daardoor een handvol jeugdspelers opdraven. Van een Ajax dat zwakker zou zijn dan ADO Den Haag was echter helemaal geen sprake. Al na 5 minuten spelen keek ADO Den Haag tegen een achterstand aan. Bij een indraaiende vrije trap van Wesley Sneijder was het Nigel de Jong die de bal het laatste tikje gaf en daarmee doelman Dorus de Vries verraste. Even later vuurde De Vries een lange bal af op Romeo Castelen. Via Castelen kwam de bal terecht bij Ferrie Bodde. Het schot van Bodde ging echter hoog over. Een kleine twintig minuten waren er gespeeld toen Ajax opnieuw wist te scoren. Daniël Rijaard en Alberto Saavedra werden uitgespeeld, waarna Victor Sikora een steekpass ontving. Een eenvoudig stifje over doelman De Vries was genoeg om de 2-0 op het scorebord te brengen. Ajax domineerde de wedstrijd rustig verder en kreeg via Julien Escude nog een kans op een treffer. Het afstandschot miste echter precisie. Nadat Kofi Mensah inmiddels in het veld was gekomen voor de flink tegenvallende Daniël Rijaard leek er wat meer elan in de ploeg te komen. Mensah stond aan de basis van een aanval waaruit Romeo Castelen een schot recht in de handen van doelman Stekelenburg afleverde. Enkele minuten voor het rustsignaal bracht Ajax de marge op 3 doelpunten toen debutant Babel een solo-actie aanging en op het laatste moment de bal voor de voeten van Wesley Sneijder zag komen. Het verrassende schot in de hoek was onmogelijk te stoppen door de Haagse doelman, die afgezien van de drie treffers een goede partij stond te keepen.

In de rust werd Kazuyuki Toda aan de kant gehouden. De Japanner had duidelijk nog moeite met het wedstrijdritme en werd vervangen door Cedric van der Gun. De van Ajax gehuurde middenvelder had wat recht te zetten tegenover zijn huidige werkgever en speelde een behoorlijke partij. Samen met Kofi Mensah, Dorus de Vries en Romeo Castelen behoorde hij tot de spelers van ADO Den Haag die een voldoende scoorden. Romeo Castelen had echter een ruime voldoende kunnen scoren ware het niet dat hij te vaak zijn eigen belang de voorkeur gaf in plaats van een medespeler aan te spelen. Ajax ging in de tweede helft gewoon door met het domineren van de wedstrijd. ADO Den Haag kwam spaarzaam in de buurt van het doel van Ajax. Pas in de slotfase resulteerde dit in enkele kleine kansen via onder andere Cedric van der Gun en de ingevallen Roy Stroeve. Ajax kreeg beduidend meer kansen. Zo schoot Daniël de Ridder enkele malen over en had Dorus de Vries flinke moeite met een inzet van Ajacied Babel. In het Haags kwartiertje, toen het op de tribune bij de ADO Den Haag supporters onrustig begon te worden, voerde Ajax de score op tot 4-0. De eindstand kwam op het bord via een doelpunt van Mitea. De invaller speelde Kofi Mensah door de benen en had daarop een vrije doorgang tot het doel van ADO Den Haag. Het vlammende schot ging onder Dorus de Vries door, die ook hier weinig blaam aan trof.

De eerste Den Haag supporters waren er al vroeg.

Men had besloten het dak open te doen in de ArenA en de politiehelikopter draaide daarboven cirkeltjes

Ook de scheids, Ben Haverkort, is afkomstig uit de Ajax jeugdopleiding

Het gras was zeer glad, maar dat leverde Ajax regelmatig een vrije trap op

En uit één van die vrije trapen wist Ajax te scoren, Heitinga die buitenspel stond tikt als laatst de bal in