Datum plaatsing: 23-01-2004 14:15:00

Verslag en foto`s AZ Alkmaar - ADO Den Haag 0-1

ADO DEN HAAG VERRAST AZ IN ALKMAAR
ADO Den Haag heeft in de eerste wedstrijd na de winterstop direct voor een daverende verrassing gezorgd. In Alkmaar tegen AZ werd met 0-1 gewonnen.

De ploeg van Lex Schoenmaker, die tijdens het trainingskamp op meerdere posities versterkt werd, had daarbij wel de hulp nodig van AZ. Verdediger Kromkamp passeerde in de tweede helft zijn eigen doelman.

Lex Schoenmaker begon de wedstrijd met een redelijk gewijzigd elftal, in vergelijking met de wedstrijden voor de winterstop. Aan de ene kant had hij de problemen dat Kofi Mensah en Jeffrey van As waren geschorst, maar aan de andere kant kon hij profiteren van de nieuwelingen Alberto Saavedra (gehuurd van het Spaanse Numancia), Tarik Oulida  en Regilio Simons (beiden overgekomen uit Japan). De verdediging van ADO Den Haag bestond tegen AZ uit Daniël Rijaard, Alberto Saavedra, Ferrie Bodde en Youssef El Akchaoui. Op het middenveld had de coach gekozen voor Tommie van der Leegte, Cedric van der Gun, Roy Stroeve en Tarik Oulida. Rik Platvoet en Romeo Castelen vormden het aanvalsduo. Sluitpost van de ploeg was Dorus de Vries.

Meteen vanaf de eerste minuut liet ADO Den Haag zien dat het elftal tijdens het trainingskamp een metamorfose had ondergaan. Fris kwam de ploeg uit de startblokken en direct zette het AZ onder druk. Rik Platvoet had na 2 minuten Roy Stroeve al een grote kans geboden. Stroeve had echter het vizier nog niet op scherp en schoot naast. Ook Cedric van der Gun kreeg in de beginfase een goede kans. Als enige ging hij achter een diepe bal aan, waarop doelman Henk Timmer uit het doel moest komen. Van der Gun leek de doelman te omzeilen, maar kwam toch nog in botsing met hem. Na een korte blessurebehandeling kon Henk Timmer de wedstrijd weer vervolgen. Ondanks het feit dat AZ na de beginfase wat beter in de wedstrijd kwam en het duel enigszins begon te controleren, kwam de ploeg niet gevaarlijk voor het doel van Dorus de Vries. De diverse corners van de Alkmaarders werden door de lange Alberto Saavedra vakkundig weggekopt of door De Vries gevangen. Diezelfde Saavedra was bij een corner van ADO Den Haag dicht bij een bekroning van zijn debuut. Zijn kopbal verdween echter naast het doel van AZ. Tegen het einde van de eerste helft kreeg Rik Platvoet wellicht de beste kans van de eerste helft. Na een rush van Cedric van der Gun ontving de lange spits de bal geheel in vrijstaande positie. Het harde en draaiende schot van ruim 20 meter afstand ging echter net naast de paal.

In de tweede helft verraste Co Adriaanse door een verdediger uit zijn ploeg te halen, en een aanvaller in te brengen. Op die manier probeerde de trainer de impasse te doorbreken. Even leek zijn plan een kans op slagen te hebben. Doelman Dorus de Vries bracht echter knap redding op een goede vrije trap. De man-minder-situatie in de defensie van AZ betaalde zich in de 59e minuut van de wedstrijd uit in het voordeel van ADO Den Haag. Romeo Castelen ging aan de flank goed door en leverde een voorzet af op de vrijstaande Rik Platvoet. Voordat de bal echter bij Platvoet arriveerde zat Jan Kromkamp daar met zijn voet tussen. Doelman Henk Timmer was kansloos op deze passeerbeweging en moest gelaten toezien hoe zijn ploeg schlemielig op een 0-1 achterstand werd gezet. AZ moest hierop wel meer gaan aanvallen, waarvan ADO Den Haag zou kunnen profiteren. Regilio Simons werd in het veld gebracht voor Rik Platvoet en kreeg al direct een kansje. Tot grote verbazing bleven de echte serieuze kansen van AZ uit. Alleen Kenneth Perez was dichtbij een treffer met een vrije trap, maar trof Dorus de Vries op zijn weg. De grootste kans was voor Denny Landzaat, die bij zijn debuut voor AZ een fraaie kopbal afvuurde op het Haagse doel. Met een katachtige reactie wist Dorus de Vries ook deze kans om zeep te helpen. De jonge doelman was er verantwoordelijk voor dat ADO Den Haag voor het eerst dit seizoen een wedstrijd zonder tegentreffer wist af te sluiten. De meegereisde supporters deelden na afloop hun vreugde met de spelers die massaal de hekken van het supportersvak beklommen.

Op de persconferentie na afloop gaf Lex Schoenmaker aan dat op basis van de doelsaldi van beide teams een zeer moeilijke wedstrijd werd verwacht. “Na de 0-1 hoopten we natuurlijk dat een goal van AZ lang zou uitblijven. AZ is het natuurlijk aan haar stand verplicht om ADO Den Haag van de mat te vegen.” De trainer sloot af met het maken van een groot compliment naar zijn ploeg: “Deze 3 punten zitten in de tas, en komen daar voorlopig niet meer uit!”
Co Adriaanse, de trainer van AZ, was resoluut in zijn bewoordingen: “dit team was slecht!” Ook gaf hij aan dat de voorlopige conclusie was dat AZ een slechte voorbereiding heeft gehad. Lex Schoenmaker grapte daarop gelijk “Ja, dan had je ook maar naar Turkije moeten gaan!”

Robert Al

KARAKTERISTIEKEN:

UITSLAG: AZ Alkmaar – ADO Den Haag 0-1 (0-0)

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Dorus de Vries, Daniël Rijaard, Alberto Saavedra, Ferrie Bodde, Youssef El Akchaoui, Tommie van der Leegte, Romeo Castelen, Roy Stroeve, Rik Platvoet (Regillio Simons, 72’), Tarik Oulida, Cedric van der Gun

DOELPUNTEN: 0-1 Kromkamp (59’,e.d.)

GELE KAARTEN: Fortes Rodriguez (AZ), Van der Leegte, El Akchaoui, Bodde (ADO DH)

RODE KAARTEN: -

SCHEIDSRECHTER: R. Wiedemeijer

TOESCHOUWERS: 7.069

DATUM: 23-JANUARI-2004

23 januari 2004 AZ Alkmaar ADO Den Haag

Onderstaande foto's met dank aan MARKLA

De aanwinst in de verdediging, Alberto Saavedra, tijdens de warming up.

Daniël Rijaard begint de tweede helft van het seizoen met een geblondeerd kapsel.

Roy Stroeve krijgt in de eerste helft nog wat aanwijzingen van trainer Lex Schoenmaker.

Ajax had Tony Bruins Slots en Ruud Krol naar Alkmaar gestuurd om ADO Den Haag te analyseren.

Romeo Castelen baalt, hij heeft net niet zijn actie kunnen maken.

AZ speler Krompkamp heeft net wel een actie gemaakt, maar daarbij zijn eigen doelman gepasseerd

En dat betekent dat Den Haag kan feesten. stand 0-1.

In de 73ste minuut mag de derde aanwinst, Regilio Simons, die Den Haag in de winterstop gehaald heeft invallen

Simons liet in het Haagse kwartiertje zien.......

dat hij zeker een aanwist is voor Den Haag.