Datum plaatsing: 09-11-2003 14:10:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag - Ajax 1-4

Ajax maatje te groot in het Zuiderpark ADO Den Haag tegen Ajax eindigde zoals menigeen van te voren had verwacht, in een overwinning voor de Amsterdammers. Maar met het gemak wat iedereen gedacht had, was absoluut geen sprake.

ADO Den Haag gaf goed partij en kwam via Roy Stroeve zelfs nog op voorsprong. Direct na de rust besliste Ajax de wedstrijd al en liep het uit naar 1-4.

Vooraf kregen alle toeschouwers groen-gele fluitjes uitgedeeld. De hoop van de directie van ADO Den Haag was dat het publiek deze massaal zou gebruiken op de momenten dat er kwetsende spreekkoren zouden worden aangeheven. De fans van ADO Den Haag hadden diverse spandoeken gemaakt om de psychologische oorlogsvoering nog wat op te voeren. Rinus Israël koos er opnieuw voor om met een andere opstelling de tegenstander te lijf te gaan. De trainer lijkt er (noodgedwongen) een traditie van te maken om in een wisselende formatie aan te treden. Ditmaal stond Cedric van der Gun als diepe spits op de plaats van Peter Hofstede. Ook Robert van Boxel had plaatsgemaakt voor Daniël Rijaard, die ditmaal weer op rechts stond. Kofi Mensah speelde daardoor als centrale verdediger. De tactiek van Israël leek aanvankelijk niet te werken, want Ajax had vooral in de beginfase een paar aardige kansen. Opvallend was dat Daniël Rijaard daarbij keer op keer door zijn tegenstander Mitea al voorbij werd gelopen. Maar naarmate de wedstrijd op gang kwam, en de sfeer in het stadion door het massaal opgekomen publiek alleen maar beter werd, ging ADO Den Haag brutaler spelen. De ploeg wist de gasten met deze brutaliteit zelfs te verrassen. Cedric van der Gun haalde in de 18e minuut de achterlijn en zette goed voor op Roy Stroeve. De aanvallende middenvelder schoot daarop fraai binnen en zette ADO Den Haag op voorsprong. Deze voorsprong tegen Ajax werd door het publiek ontvangen alsof de wedstrijd met winst was beëindigd. ADO Den Haag voelde zich gesterkt door deze treffer en hield de Amsterdammers goed onder druk. De ploeg van Ronald Koeman had hier enige tijd moeite mee, maar wist zich langzaam maar zeker te bevrijden van de Haagse druk. Een kwartier na de treffer van ADO Den Haag was het John Heitinga die Ajax weer naast de gastheren bracht. Uit een corner kopte hij de bal voorbij doelman Jansen. Ondanks de vele aanvallen van Ajax over de kant van Rijaard die mochten volgen bleef de stand tot aan de rust 1-1. Ook een fraai geprobeerd lobje van Zlatan bracht hier geen verandering in.

In de tweede helft was de wedstrijd echter al gauw over. Al na 1,5 minuut was het Wesley Sneyder die profiteerde van slecht verdedigend werk van de Hagenaars. Toen John Heitinga na 60 minuten spelen zijn tweede gele kaart kreeg en mocht gaan douchen leek ADO Den Haag weer wat hoop te krijgen. Maar evenals tegen PSV, toen de gasten met een man minder kwamen te spelen, deed dit de wedstrijd niet kantelen. Ajax liep vlak na de rode kaart zelfs uit naar 1-3. Ronald Koeman had Zlatan al aangemeld voor een wissel, om zo een nieuwe verdediger in te kunnen brengen, toen de lange spits nog net zijn doelpuntje meepikte. Hij kon direct hierop het veld verlaten. Met Peter Hofstede en Michael Ros inmiddels in de ploeg voor Gijs Cales en Daniël Rijaard probeerde ADO Den Haag nog wat het kon, maar het leverde weinig meer op. Slechts spaarzaam verschenen de aanvallers voor het Amsterdamse doel. 10 Minuten voor tijd besliste de ingevallen Victor Sikora de wedstrijd definitief. Een snel uitgevoerde counter werd door Sikora goed afgerond, waarbij doelman Jansen opnieuw kansloos was. Een volley van Kofi Mensah, die maar net over het doel van Ajax verdween, betekende daarop de laatste aanval van de wedstrijd.

Robert Al

UITSLAG: ADO Den Haag – Ajax 1-4 (1-1)

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Daniël Rijaard (Michael Ros,57’), Kofi Mensah, Jeffrey van As, Mirano Carrilho, Ferrie Bodde (Arjan van der Laan, 78’), Romeo Castelen, Tommie van der Leegte, Cedric van der Gun, Roy Stroeve, Gijs Cales (Peter Hofstede,57’)

DOELPUNTEN: 1-0 Stroeve (18’), 1-1 Heitinga (33’), 1-2 Sneyder (47’), 1-3 Ibrahimovic (62’), 1-4 Sikora (80’)

GELE KAARTEN: Mensah (ADO Den Haag), Heitinga (Ajax)

RODE KAARTEN: Heitinga (Ajax, 2x geel, 60’)

En natuurlijk de fans

ADO Den Haag - Ajax 1-0, wie had dat gedacht...

Van As is boos en smijt het gras neer

Grygera moest even zijn shirt wisselen dat was gesneuveld

Heitinga kopt uit een corner de 1-1 binnen

De dubbele wissel: Hofstede en Ros vallen in

Heitinga moest met 2x geel naar de kant

Onderstaande fotos met dank aan MARKLA

De Amsterdamse spelers kijken naar het gras als of ze zo iets nog nooit gezien hebben

Jansen is en blijft gewoon 1e keeper

Romeo Castelen was er weer bij

De verdedigers van de tegenpartij hadden hun handen vol aan hem

Assitent scheids Dolstra moest al snel geblesseerd gewisseld worden.

Van der Gun wordt in het strafschopgebied onderuit gehaald, maar niet erg voor een penaltie.