Datum plaatsing: 31-10-2003 14:10:00

Verslag en foto`s Roda JC - ADO Den Haag 5-1

ADO DEN HAAG KRIJGT PAK SLAAG IN LIMBURG

ADO Den Haag heeft bij Roda JC een flinke nederlaag moeten incasseren. Nadat de beide ploegen met 2-1 gingen rusten walste Roda JC na de thee met drie treffers over de Hagenaars heen. Namens ADO Den Haag scoorde Gijs Cales de enige treffer

Vooraf spraken de statistieken niet bepaald in het voordeel van de Hagenaars. Slechts één maal wist ADO Den Haag namelijk in Kerkrade te zegevieren. Toch bood de wedstrijd van nu wellicht enige kansen voor ADO want Roda JC had tot op heden nog geen thuiszege weten te behalen. Maar als snel bleek dat de ploeg van Wiljan Vloet korte metten wilde maken met die slechte reeks van thuiswedstrijden. De Limburgers speelden een klasse beter dan ADO Den Haag, dat nauwelijks voor het doel van Roda verscheen. In het eerste kwartier van de wedstrijd had Roland Jansen al de nodige dingen voor zijn doel zien gebeuren. Het gevaarlijkste feit daarvan was een scrimmage waarbij Anastasioui en Sergio beiden er niet in slaagden om te scoren. Dat deed Vicelich enkele minuten later wel toen hij een volley fraai binnen schoot. De voorzet was van de Braziliaan Sergio, en werd vervolgens panklaar teruggelegd door Anastasiou. Tot ieders verbazing wist Roda JC de voorsprong maar enkele minuten vast te houden. Gijs Cales nam in de 22e minuut een vrije trap, die over alles en iedereen heen zeilde en pardoes achter doelman Kujovic in het doel verdween. Roda nam evenwel direct het initiatief weer over en zette ADO Den Haag weer onder druk. Via Anastasiou waren de Limburgers opnieuw dicht bij een treffer, maar doelman Jansen stond een doelpunt in de weg. Halverwege de tweede helft had scheidsrechter Van Dongen Jeffrey van As en Idrissa Sonko van het veld kunnen sturen wegens een handgemeen, maar de leidsman hield het bij een gele kaart voor de beide kemphanen. Op slag van rust moest ADO Den Haag opnieuw een tegentreffer incasseren, en opnieuw was Vicelich de doelpuntenmaker. Rudge stuurde Sonko weg, die vervolgens vanaf de achterlijn de bal op het hoofd van de Nieuw-Zeelander deed belanden.

In de tweede helft was Vicelich in de beginfase dicht bij zijn derde doelpunt, maar het schot verdween net naast. Ook nu liet ADO Den Haag zich terugdringen tot op de eigen helft, en verdedigde de ploeg bovendien ook nog onrustig. Na een klein kwartier spelen kreeg Sergio een enorme kans toen hij alleen voor doelman Jansen verscheen. Het schot van de Braziliaan was echter niet hard genoeg om Jansen in de problemen te brengen. Het duurde tot in de 62e minuut voordat ADO Den Haag in aanvallend opzicht weer eens van zich liet spreken. Uit een corner wist Robert van Boxel op het doel te koppen, maar moest hij toezien hoe doelman Kujovic redding kon brengen. Nadat Rinus Israël Gijs Cales en Mirano Carrilho uit het veld had gehaald en Romeo Castelen en Roy Stroeve hun plaatsen innamen kantelde de wedstrijd definitief in het voordeel van de Limburgers. Overigens zonder dat dit de beide invallers viel aan te rekenen. Met nog zo’n 20 minuten te spelen zorgde een situatie als in Comedy-Capers ervoor dat Roda op 3-1 kwam. Een lange bal leek eenvoudig door Jansen opgepakt te worden toen de bal via een graspolletje plotseling merkwaardig omhoog sprong en recht in het gezicht van de doelman kwam. Sonko wist hiervan te profiteren en schoot de 3-1 binnen. Cedric van der Gun had even later voor ADO Den Haag de tweede kans in de tweede helft. Zijn schot werd echter gekeerd. In de slotfase van de wedstrijd, waarin het Haags Kwartiertje eigenlijk had moeten beginnen, werd het uiteindelijk een Limburgs Kwartiertje. Via Kone kwam Roda in de 81e minuut op 4-1, waarna Vicelich met zijn derde treffer van de avond de eindstand bepaalde op 5-1. Tot overmaat van ramp zong het Limburgse publiek nog harstochtelijk: ‘Rinus, neem je rotzooi mee!’

Robert Al

KARAKTERISTIEKEN:

UITSLAG: Roda JC – ADO Den Haag 5-1 (2-1)

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Kofi Mensah, Robert van Boxel, Jeffrey van As, Mirano Carrilho (Roy Stroeve, 45’), Ferry Bodde, Daniël Rijaard, Tommie van der Leegte, Peter Hofstede, Cedric van der Gun, Gijs Cales (Romeo Castelen, 45’)

DOELPUNTEN: 1-0 Vicelich (19’), 1-1 Cales (22’), 2-1 Vicelich (43’), 3-1 Sonko (71’), 4-1 Kone (81’), Vicelich (89’)

GELE KAARTEN: Sonko, Senden (Roda JC), Mensah, Rijaard, v.As, v.d. Gun (ADO DH)