Datum plaatsing: 19-10-2003 14:05:00

Verslag en foto`s FC Zwolle - ADO Den Haag 1-2

PETER HOFSTEDE SCHIET ADO LANGS ZWOLLE
ADO Den Haag heeft de 2e overwinning in de Eredivisie behaald. In het Oosterenkstadion werd knap met 1-2 gewonnen van FC Zwolle.

Peter Hofstede nam beide Haagse treffers voor zijn rekening. Dankzij een tegendoelpunt van Hristov gingen beide ploegen rusten met een 1-1 gelijke stand.

In de wetenschap dat FC Zwolle onder het nieuwe bewind van Hennie Spijkerman zou gaan strijden voor de eerste overwinning tegen mede-degradatiekandidaat ADO Den Haag, trokken de mannen van Rinus en Lex ten strijde. Ook nu kon de ‘ideale elf’ niet worden opgesteld, want Tommie van der Leegte was geblesseerd geraakt en ook Michael Ros kon wegens een blessure niet meedoen, waardoor Robert van Boxel zijn plaats in het centrum van de defensie innam.

Daarbij had Kofi Mensah nogeens de plek van Daniël Rijaard veroverd. Robert van Boxel bewees al na 10 minuten zijn waarde voor het team. Met een fraaie lange bal lanceerde hij Peter Hofstede die op het randje van buitenspel aan de aandacht van zijn directe tegenstander was ontsnapt. Met een fraai schot in de lange hoek verschalkte hij doelman Van der Werff. Het gezang van de Zwolse supporters dat men niet bang was omdat Van der Werff weer terug was bleek dus van weinig waarde. ADO Den Haag controleerde vooral in de eerste helft het spel, zonder daarbij ontzettend veel op de aanval te spelen. De verdediging oogde scherp en op het middenveld liepen Marcel Pronk en Cedric van der Gun voor iedere bal. Daarbij moet ook gezegd worden dat Roland Jansen een uitstekende wedstrijd stond te keepen. Meerdere keren werd de doelman van afstand op de proef gesteld, maar keer op keer kweet hij zich met verve van zijn taak. Zo werkte hij o.a. een schot van Ivan Cvetkov fraai uit de kruising. Ook had Jansen het nodige geluk toen Dominggus Lim-Duan van afstand buiten bereik van Jansen op de paal schoot. De keren dat Peter Hofstede bij een Haagse aanval de bal aangespeeld kreeg probeerde hij direct uit te halen. Veelal schoot hij daarbij uit de draai en moest doelman Van der Werff gestrekt gaan. Bijvoorbeeld toen Hofstede opnieuw een goede pass ontving van Robert van Boxel. Een hilarisch moment deed zich aan het einde van de eerste helft voor, toen de beide verzorgers op het veld bezig waren met het oplappen van de geblesseerden. Trainer Rinus Israël kwam voor de zoveelste keer van zijn stoel af en stond zich zichtbaar druk te maken, waarop een toeschouwer hem toeriep om toch vooral aan zijn hart te denken. Israël draaide zich daarop om, keek de bewuste persoon aan en gaf hem duidelijk te kennen dat het hart weer ‘zo sterk als steen was.’ Toch zal het hart van Israël in de laatste seconden van de eerste helft even wat harder hebben moeten werken toen ADO Den Haag een tegentreffer moest incasseren. Gorgi Hristov tikte namelijk een voorzet van Ivan Cvetkov in de touwen. Een aardige tegenslag voor ADO Den Haag, dat gehoopt had om de eerste keer dat de ploeg vanaf het begin op voorsprong was gekomen, ook met een voorsprong te gaan rusten.

Met Roy Stroeve in de tweede helft in de plaats van Leonardo dos Santos moest ADO Den Haag na rust toezien hoe FC Zwolle aan een waar offensief begon. ADO Den Haag stond ruim een kwartier met de rug tegen de muur, en het leek een kwestie van tijd voor de ploeg zou barsten. Doelman Jansen hield zijn ploeg echter fraai op de been. Wellicht putte hij extra kracht uit de frustratie toen hij ruim een kwartier met dezelfde teksten werd toegezongen als die Mateja Kezman in de thuiswedstrijd tegen PSV te verstaan kreeg. FC Zwolle had het geluk gedurende de wedstrijd niet bepaald aan haar zijde, want ook in de tweede helft werd de paal geraakt. Gorgi Hristov overkwam het bij een vrije trap. Nadat ADO Den Haag de stormloop van Zwolle had doorstaan kon de ploeg langzaam weer gaan denken aan aanvallen. Arjan van der Laan was inmiddels in de ploeg gekomen voor Cedric van der Gun. Met deze wissel slaagde ADO er vooral in om meer balbezit te houden. Nadat Peter Hofstede eerst nog enkele keren de kwaliteiten van Johan van der Werff had gestest slaagde hij er bij het ingaan van het Haagse kwartiertje eindelijk in om de doelman voor de tweede keer te kloppen. Ditmaal kwam de voorzet van Mirano Carrilho. ADO Den Haag wist de voorsprong 20 minuten lang vast te houden, waarmee de ploeg een aardige sprong maakt op de ranglijst.