Haagsche Courant

Datum plaatsing: 05-08-2005 09:30:00

ADO Den Haag komt niet eens bij het doel

door Jos Pak

Vriendschappelijk voetbal wil in Engeland niet zeggen dat spelers in dit soort wedstrijden ook echt lief zijn voor elkaar. ADO Den Haag ondervond dat vrijdagavond aan den lijve bij en tegen Portsmouth (1-0), dat niet schroomde om op gezette tijden de botte bijl te hanteren.

Uiteindelijk viel de schade qua blessures nog mee (alleen Rzasa moest hinkend afhaken). Trainer Frans Adelaar was echter niet blij met dit fysieke machtsvertoon zo vlak voor het begin van de competitie. De 1-0 nederlaag nam hij op de koop toe. "Ik hou ook van scherp voetbal, maar het moet wel fair blijven. Er zaten teveel overtredingen van achteren bij. De scheidsrechter trad daar te weinig tegen op."

Portsmouth begon tam aan het duel, waarbij ADO Den Haag in het begin vlot combineerde op de gladgeschoren grasmat van Fratton Park. Ex-Ajacied John O'Brien liet daarbij met intelligent positiespel en slimme steekpasjes zien een aanwinst te zijn. Veel kansen leverde het niet op, want net als eerder tegen Westham United bleken de jonge frontstrijders van ADO Den Haag , Wesley Verhoek en Eljero Elija (nog) niet opgewassen tegen fysiek sterke tegenstanders. Ze dolven simpelweg het onderspit in de duels. Eén keer mocht Elija aanleggen op een voorzet van Rankovic (dit keer rechtsback), maar hij produceerde slechts een rollertje. Portsmouth-doelman Sander Westerveld vond het allemaal best. De Tukker, die vorig seizoen nog wegkwijnde op de bank bij Real Mallorca, is al lang blij dat hij weer een basisplaats heeft. Hij zal het volgende week, in het openingsduel van de competitie tegen het Tottenham Hotspur van Martin Jol, zeker drukker krijgen. Naarmate de eerste helft vorderde, greep de thuisploeg meer en meer het initiatief. ADO kon na 45 minuten spelen slechts anderhalve kans turven, waar Laurent Robert Portsmouth al voor rust op voorsprong had moeten zetten. Eén keer gaf hij echter breed in plaats van zelf te schieten en de tweede keer redde doelman Cees Paauwe met een reflex.

Kort na rust maakte hij zijn fout snel goed. De ex-aanvaller van Newcastle schoot de bal na een speelse aanval tussen de benen van invaller Dorus de Vries. Het leek de opmaat voor een opwindend tweede bedrijf, maar dat pakte door de vele wissels compleet anders uit. Af en toe doken de behendige aanvallers (Lua Lua) van Portsmouth voor het ADO-doel op, maar echt scherp stond het vizier niet. Mede daardoor bleef ADO een grotere nederlaag bespaard. De vraag is nu of ADO Den Haag klaar is voor het echte werk. Afgaande op de aanvallende verrichtingen in de oefenwedstrijden tegen Westham United en Portsmouth niet.

Klaar is ook Arjan de Zeeuw nog niet. De Nederlander bij Portsmouth viel in de tweede helft in en werd uitgefloten door het eigen publiek. De Zeeuw heeft eerder te kennen gegeven weg te willen bij de club.