Datum plaatsing: 31-08-2003 20:05:00

Verslag en foto`s FC Groningen - ADO Den Haag 2-0

NEDERLAAG ADO DEN HAAG IN GRONINGEN
ADO Den Haag heeft de stijgende lijn na het punt tegen FC Utrecht niet kunnen voortzetten. In de uitwedstrijd tegen FC Groningen in het Oosterpark werd met 2-0 verloren.

Door de nederlaag heeft ADO Den Haag met één punt uit drie wedstrijden nog twee ploegen onder zich die nog geen punten hebben weten te verzamelen.

Na het gelijke spel tegen FC Utrecht en de nipte nederlaag tegen RKC Waalwijk had ADO Den Haag vertrouwen in een goede afloop van de wedstrijd in Groningen. Ondanks dat FC Groningen in het Oosterpark altijd een lastige tegenstander is. In de laatste vijf ontmoetingen wist ADO Den Haag immers één punt te behalen (3-3 in ’98-’99 door 3 goals van René Lievaart). De laatste ontmoeting dateerde van het seizoen 1999-2000 toen onder Rob Meppelink met 6-0 werd verloren. Al in de eerste minuut had ADO Den Haag een dot van een kans toen Rik Platvoet alleen voor doelman Beukenkamp verscheen. Door goed verdedigend werk van de defensie van FC Groningen schoot Platvoet echter naast. Bij de eerste de beste kans voor de thuisploeg leek ADO Den Haag een flinke tegenslag te moeten incasseren. Roland Jansen kreeg een schop van Glenn Salmon tegen zijn hand, waarbij hij zich blesseerde. Ondanks dat achteraf een vinger uit de kom bleek te zijn geraakt speelde Jansen door. Na een tiental minuten spelen kreeg Romeo Castelen net als in de wedstrijd tegen FC Utrecht een vrije doortocht naar het vijandige doel aangeboden. Maar ook nu duurde het te lang voor de kleine aanvaller kon schieten, waarna een tackle ervoor zorgde dat de kans verloren ging. Aan de andere kant van het veld ging FC Groningen wel beter om met de geboden kansen. In de 13e minuut krulde Paul Matthijs een vrije trap fraai over de Haagse muur in de kruising. Roland Jansen was kansloos nadat de verdedigende muur geen weerstand bood. FC Groningen voelde zich gesteund door de vroege treffer en begon vrijuit te spelen. Zo kreeg spits Glenn Salmon enkele kopkansen en kopte ook de van PSV gehuurde Arvid Smit naast. ADO Den Haag zag Romeo Castelen en Tommie van der Leegte naast schieten, maar kon de defensie van FC Groningen verder niet in moeilijkheden brengen. Dat ADO Den Haag hier niet in slaagde was mede te danken aan het goede spel van Regilio Vrede. De lange donkere verdediger werd door het Haagse publiek hartstochtelijk toegezongen met ‘Zoenen, zoenen, zoenen!’ als reactie op de recente tv-reclames.

In de tweede helft moest ADO Den Haag proberen de gelijkmaker te forceren. Nadat Gijs Cales na zo’n twee minuten spelen nog een schot voorlangs zag gaan werd FC Groningen de betere ploeg. Dit resulteerde na 5 minuten spelen in een grote kans voor Arvid Smit, die een stuiterbal tegen de lat zag belanden. Glenn Salmon was in de rebound niet op tijd om binnen te tikken. ADO Den Haag kreeg tot overmaat van ramp nog te maken met Maurice Verberne, die na een botsing geblesseerd uitviel. Michael Ros verving hem echter met verve. Toch kon ook hij niet voorkomen dat FC Groningen de druk bleef opvoeren. Via Matthijs (schot over), Salmon (schot uit de draai over) en Hugo (alleen op Jansen af, maar gestuit door Rijaard) kreeg ADO Den Haag een offensief te verwerken. Ook de inbreng van Leonardo dos Santos (werd luid toegezongen door het Groningse publiek, waarop de aanwezige ADO fans antwoorden met ‘maar Leo is van ons’) bracht niet de ommekeer. Sterker nog, op twee schoten van Tommie van der Leegte op de vuisten van doelman Beukenkamp na viel er voor ADO Den Haag geen kans meer te noteren. FC Groningen kreeg echter via voornamelijk Glenn Salmon diverse scoringskansen. Pas 5 minuten voor tijd werd het harde werken van de spits beloond. Nadat Daniël Rijaard eerst nog een corner op dubieuze wijze van de doellijn had gewerkt, was het Glenn Salmon die doelman Jansen in twee instanties wist te verschalken.

Op de persconferentie na afloop van de wedstrijd kwam Rinus Israël uiteraard terug op de vrije trap. ‘We hebben na Athletico de Bilbao uitvoerig gesproken en met elkaar afgesproken dat ons DAT dit seizoen niet meer zou overkomen. Ik heb ze daarop uitgelegd dat de muur moet springen bij een vrije trap, maar ze hebben er kennelijk weinig van geleerd, want iedereen dook juist weg. In de tweede helft hebben we nog wel een paar kansen gekregen, maar het lijkt wel of al onze spelers die kansen juist krijgen op hun verkeerde benen. Uiteindelijk is de overwinning voor Groningen terecht’. Ron Jans gaf nog aan dat hij het persoonlijk voor Glenn Salmon erg leuk vond dat die de tweede goal kon scoren. ‘Glenn werkt hard maar scoort weinig. Het vertrouwen heeft hij in ieder geval’