Datum plaatsing: 23-08-2003 20:00:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag - FC Utrecht 1-1

ADO PAKT EERSTE PUNT TEGEN UTRECHT
Met een 1-1 gelijkspel heeft ADO Den Haag haar eerste punt in de Eredivisie van het seizoen 2003-2004 behaald. In het eigen Zuiderparkstadion stond de promovendus lange tijd met 0-1 achter. Invaller Marcel Pronk maakte vlak voor tijd de gelijkmaker

Vooraf werd de eerste thuiswedstrijd van ADO Den Haag op het hoogste niveau al met argusogen bekeken. FC Utrecht zou op bezoek komen en direct werd de wedstrijd tot een risicoduel bestempeld. De Mobiele Eenheid was massaal uitgerukt, het stadion was tot een fort omgebouwd en de kaartverkoop was op de wedstrijddag niet mogelijk. Toen de fans van Utrecht langzaam maar zeker het stadion binnendruppelden bleef de sfeer echter goed en ontaarde zich langzaam een duel in spreekkoren en liederen, ook toen scheidsrechter Bossen voor het begin had gefloten.

ADO Den Haag liet zich in tegenstelling tot het duel bij RKC niet overrompelen in de beginfase. FC Utrecht was dan op papier wel een betere tegenstander, maar ADO Den Haag wilde op wilskracht en overtuiging de wedstrijd ingaan. Al na tien minuten spelen leverde dit een eerste redelijke kans voor de Hagenaars op. Arjan van der Laan werd door Gijs Cales op het doel van Utrecht afgestuurd. Het duurde echter te lang voordat de middenvelder tot een serieuze doelpoging kon komen. Enkele minuten later kreeg Rik Platvoet namens ADO een enorme kans toen een paar verdedigers een voorzet verkeerd beoordeelden. De spits schrok hier echter zo van dat hij in paniek naast schoot. Toen FC Utrecht langzaam maar zeker de wedstrijd licht naar zich toe trok bleek de zwakke plek bij ADO Den Haag. Daniël Rijaard was al enkele keren door Dave van den Bergh gepasseerd, en moest deze in de 20e minuut opnieuw laten gaan. Van den Bergh gaf een goede voorzet, die uiteindelijk door Donny de Groot eenvoudig kon worden binnengewerkt. Nog geen minuut later had Joost Broerse een enorme kans op de 0-2 toen hij vrij voor Roland Jansen kwam te staan. Zijn schot verdween echter naast het doel. Tegen het einde van de eerste helft kreeg ADO op basis van wilskracht een paar kansjes. Romeo Castelen vuurde een aardig schot af waar doelman Ponk duidelijk moeite mee had. Ook enkele minuten later was Castelen in de buurt van het doel van Ponk. Ditmaal werd hij door een verdediger goed van de bal gezet, waarmee zijn kans verloren ging.

In de tweede helft duurde het vrij lang voor er weer goede kansen te noteren vielen. Inmiddels was Leonardo dos Santos Silva in de ploeg gekomen voor Gijs Cales en werd de sfeer langzaam maar zeker wat grimmiger. Na een goede actie van Castelen schoot Rik Platvoet van afstand maar net over het doel van FC Utrecht. Met nog een kwartier te spelen maakte Peter Hofstede tot grote vreugde van het publiek zijn entree in het veld, na weken van afwezigheid wegens privéomstandigheden. Met de inbreng van Hofstede voor Tommie van der Leegte kwam er nieuw elan in de ploeg en ging ADO Den Haag voor de gelijkmaker, zeker toen het publiek begon te schreeuwen om ‘alles of niets’. Maar net na de entree van Hofstede kreeg FC Utrecht wel een goede kans om de wedstrijd definitief op slot te gooien. Stefane Tanghe plaatste een vrije trap goed voor het Haagse doel, waar Dave van den Bergh volkomen vrijgelaten stond om in te koppen, maar hier niet in slaagde. Rinus Israël probeerde met nog 10 minuten te gaan de wedstrijd alsnog om te gooien. Hij bracht Marcel Pronk in het veld voor Arjan van der Laan, waarmee de blonde middenvelder voor de tweede keer zijn opwachting mocht maken in een eredivisiewedstrijd. Trainer Israël leek een gouden hand te hebben, want met nog 3 minuten officiële speeltijd bracht Marcel Pronk het publiek in hogere sferen. Pronk liet met een geplaatste kopbal de gehele defensie van FC Utrecht kansloos en bracht daarmee de 1-1 eindstand op het scorebord. Zelfs een goede volley van Abdelhali Chaiat die knap gepakt werd door Roland Jansen kon daar geen verandering meer in aanbrengen.