Datum plaatsing: 23-09-2003 20:00:00

Verslag en foto`s Bekerwedstrijd Heracles - ADO Den Haag

HERACLES RAMT ADO UIT AMSTELCUP

De bekerstrijd voor ADO Den Haag zit er al weer op. Nadat de start van de Holland Casino Eredivisie voor de promovendus tot nu toe al desastreus verliep vonden de Hagenaars hun waterloo in Almelo, waar met maar liefst 4-0 van Heracles Almelo werd verloren.

Tegen de gastheren had ADO Den Haag totaal niets in te brengen. De doelpunten werden gelijk over beide helften verdeeld. Rinus Israël liet na afloop in niet mis te verstane woorden zijn gevoelens over de wedstrijd blijken.

Het bekerduel was nog maar amper 1 minuut en 23 seconden oud toen ADO Den Haag de eerste treffer al kon incasseren. Richard Roelofsen, bij Heracles Almelo de vervanger van de naar ADO Den Haag vertrokken topscorer Rik Platvoet, was de verantwoordelijke man die ADO Den Haag pijnlijk liet blijken dat het een zwaar avondje te wachten stond. Dat ADO Den Haag duidelijk niet gewend was om op kunstgras te spelen bleek al snel daarna. De gastheren speelden verzorgd en attractief voetbal, waarbij de tegenstander met open vizier werd bestreden. De Hagenaars bakten er echter weinig van. Van combinatievoetbal was al weinig sprake, laat staan dat de voorwaartsen gevaarlijk in de buurt van het doel van doelman Brian van Loo konden komen. Na 23 minuten wist Heracles Almelo de stand op te voeren naar 2-0. Een vrije trap van Mark Looms draaide richting het Haagse doel, waarbij de bal op het laatste moment aangeraakt leek te worden door opnieuw Richard Roelofsen. De stadionspeaker maakte hierna ook melding van de tweede treffer voor de lange spits, maar in de rust werd die conclusie enigszins in twijfel getrokken. Feit was in ieder geval wel dat de verdediging van ADO Den Haag niet goed stond op te letten bij de indraaiende vrije trap. In de gehele eerste helft kreeg ADO Den Haag via Ferry Bodde en Tommie van der Leegte twee kleine kansjes, waarbij schoten van afstand door doelman Van Loo werden gepareerd.

In de tweede helft werd de onmacht die ADO Den Haag tentoon spreidde alleen maar groter. Met inmiddels Arjan van der Laan en Daniël Rijaard in de ploeg voor Peter Hofstede en Kofi Mensah duurde het alsnog tot de 56e minuut voordat ADO Den Haag een serieuze kans liet noteren. Via een aanval opgezet aan de linker kant van het veld kwam de bal uiteindelijk aan de rechterkant bij Ferry Bodde terecht. Zijn schot van afstand werd uiteindelijk gestopt door doelman Brian van Loo. Nog geen 2 minuten later had Heracles Almelo de stand echter al op 3-0 gebracht, waarmee het kleine sprankje hoop dat ADO Den Haag nog koesterde meteen vervloog. Een vlotte aanval over de rechterkant mondde uit in een voorzet op Yuri Rose, die met een kopbal doelman Jansen knap wist te verschalken. En om de pijn nog maar te ergeren werd de stand nog geen paar minuten later al op 4-0 gebracht. Wellicht met het mooiste doelpunt van de avond. Darl Douglas soleerde aan de linkerkant van het veld langs Rijaard en Van Boxel. Zijn voorzet werd in eerste instantie door Yuri Rose ingeschoten, maar doelman Jansen wist tegen die inzet nog net zijn voet te krijgen. De afvallende bal kwam echter voor de voeten van Richard Roelofsen die de bal van ruim 30 meter snoeihard in de kruising joeg. Het Almelose publiek begon hierop te roepen om de dubbele cijfers, om vervolgens ADO Den Haag trainer Rinus Israël toe te zingen. Het ‘Rinus neem je rotzooi mee’ klonk daarbij veelvuldig van de tribune. Dat Heracles de score niet nog verder vergrootte mag voor ADO Den Haag een geschenk uit de hemel heten. De gastheren hadden zonder veel moeite de stand tot een desastreus niveau kunnen tillen. ADO Den Haag kon daar simpelweg niets tegenover stellen.

Achteraf liet Rinus Israël dan ook duidelijk blijken hoe hij over de wanprestatie van zijn team dacht: “Ik heb genoten!”, beet hij kortaf. “We zijn hier met 4-0 nog goed weggekomen. Die vierde goal was een prachtige, waarvan ik werkelijk genoten heb. Het vervelende is alleen dat je moet genieten van je tegenstander. We zijn zo slecht begonnen. Het deugde totaal niet. Ik ben alleen tevreden over Leonardo en Van der Gun. De rest was vullis.” Op de vraag van een journalist wat de oefenmeester van het kunstgrasveld vond was Israël ook kort: “Dat vond ik helemaal niets. Ik speel veel liever op een gewoon veld. Niet om nou het veld als excuus te gebruiken, want op normaal gras hadden we misschien wel met 7-0 verloren, maar ik speel gewoon liever op gewoon gras.” Heracles-trainer Gertjan Verbeek was uiteraard een zeer tevreden man: “Ik heb hele mooie doelpunten gezien, en we zijn dan ook aardig op de goede weg. Ik ben zeer benieuwd naar de loting. Dit is een groot compliment voor onze ploeg, achterin staat het als een huis. Deze ploeg is tot mooie dingen in staat.” Verbeek gaf verder nog aan dat hij de laatste weken voor de wedstrijden nogal eens moeite had omdat hij ongeveer 3 spelers op de tribune moet laten plaatsnemen, waarop Rinus Israël opstond en tijdens zijn vertrek nog wat mompelde over een tiental spelers van ADO Den Haag dat Israël zomaar op de tribune had willen laten zitten.

Robert Al

UITSLAG: Heracles Almelo – ADO Den Haag 4-0 (2-0)

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Kofi Mensah (Daniël Rijaard,45’), Michael Ros, Robert van Boxel, Youssef el Akchaoui, Ferry Bodde, Leonardo dos Santos, Tommie van der Leegte (Marcel Pronk,70’), Peter Hofstede (Arjan van der Laan,45’), Cedric van der Gun, Gijs Cales

DOELPUNTEN: 1-0 Roelofsen (2’), 2-0 Roelofsen (23’), 3-0 Rose (58’), 4-0 Roelofsen (61’)

GELE KAARTEN: Jansen, Reekers (Heracles Almelo) Van der Leegte (ADO DH)

SCHEIDSRECHTER: P. Vink

TOESCHOUWERS: 3.825

DATUM: 23-SEPTEMBER-2003