Datum plaatsing: 03-09-2002 21:45:00

Oefen: AZ - ADO Den Haag 4-1

ADO DEN HAAG ONDERUIT IN ALKMAAR

Op een geheime locatie speelde ADO Den Haag dinsdag middag een oefenwedstrijd tegen een evenzo geheime tegenstander. Nog voor de wedstrijd gespeeld zou worden waren de tegenstander en locatie echter al bekend, waardoor de wedstrijd alsnog zo'n 100 bezoekers trok. Uiteindelijk bleek Alkmaar de locatie en AZ de tegenstander. De eredivisionist bleek na 90 minuten de sterkste der tegenstanders. Met 4-1 kon de ploeg van Henk van Stee een overwinning op het conto bijschrijven. Voor ADO Den Haag scoorde Arjan van der Laan in de 2e minuut uit een stafschop de enige treffer.

ADO Den Haag kende een vliegende start, want al na twee minuten mocht de ploeg van Lex Schoenmaker een strafschop nemen. Bij een scrimmage voor het doel van Oscar Moens belandde de bal eerst nog op de paal, waarna scheidsrechter Van Beek hands had geconstateerd. Arjan van der Laan benutte het buitenkansje feilloos. Helaas kwam de realiteit voor ADO Den Haag al snel boven. AZ controleerde de wedstrijd als een ware eredivisionist. ADO probeerde door kort op de bal te spelen het spel van de Alkmaarders te verstoren. Tot aan de 15e minuut slaagden de Hagenaars door deze tactiek de 0-1 voorsprong vast te houden. Roland Jansen had daarvoor al enige reddingen moeten verrichten. Na een kwartier spelen moest ook hij echter zijn meerdere erkennen in Kenneth Perez. De Deense spits van AZ plaatste een vrije trap perfect in de kruising. Het onnodige balverlies dat ADO Den Haag daarna leed was er de oorzaak van dat AZ nog voor het rustsignaal op een 3-1 voorsprong kwam. Eerst onderschepte de onlangs van Ajax overgenomen Tim de Cler een terugspeelbal van Daniël Rijaard, waarna hij Roland Jansen passeerde. Niet veel later was het Ali Elkhatabbi die opnieuw een bal in de defensie van ADO onderschepte en de 3-1 kon aantekenen. ADO Den Haag kreeg nog wel enkele kleine kansen, maar dichter dan een afstandschot en een vrije trap van Jeffrey van As in de handen van Oscar Moens kwamen de Zuiderparkbewoners niet bij het doel van AZ. De Alkmaarse ploeg had daarentegen met wat meer scherpte al op 6-1 kunnen staan.

In de tweede helft kwamen Peter Hofstede, Mario van Heiningen en debutant Geoffrey Knijnenburg in het veld voor respectievelijk Dennis den Turk, Mirano Carrilho en Remco Heerkens. Maar ook deze spelers konden niet verhinderen dat AZ de wedstrijd verder controleerde. Zelfs de op tribune toekijkende Rinus Israël moest lijdzaam accepteren dat de Alkmaarders simpelweg een klasse beter waren. Telkens als ADO even in de wedstrijd leek terug te komen schakelde de ploeg van Henk van Stee een tandje bij. Het aantal kansen dat de Alkmaarders kregen was vanwege het lage tempo wel een stuk minder in de tweede helft. Toch waren het echter wel de gevaarlijkste kansen die AZ kreeg. ADO Den Haag was nog via Roy Stroeve (schotje van afstand) en Arjan van der Laan (volley net over) in de buurt van Oscar Moens gekomen. Eenmaal hadden de Hagenaars ook echt moeten scoren toen Daniël Rijaard in actie kwam. Op het middenveld onderschepte de rechtervleugelverdediger de bal waarna hij kon doorstomen naar het strafschopgebied. Op het laatste moment speelde hij af op Arjan van der Laan, maar de ervaren man bij ADO Den Haag kreeg de bal niet in het doel. Deze gemiste kans deed Lex Schoenmaker zich op de bank afvragen of het verboden was om de bal in het doel te schieten. Na het missen van deze kans door ADO trok AZ de wedstrijd weer helemaal naar zich toe. Een goal van Barry van Galen op aangeven van Ali Elkhatabbi werd nog afgekeurd wegens buitenspel, maar bij een corner in de in de 70e minuut kopte Joost Volmer de 4-1 eindstand op het scorebord. Tim de Cler had vlak voor het eindsignaal de eindstand nog op 5-1 kunnen brengen, maar oog in oog met de ingevallen doelman De Groot faalde De Cler.

Verslag: Robert Al

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen (Patrick de Groot), Daniël Rijaard, Maurice Verberne, Jeffrey van As, Mirano Carrilho (Mario van Heiningen), Ferry Bodde, Roy Stroeve, Dennis den Turk (Peter Hofstede), Remco Heerkens (Geoffrey Knijnenburg), Arjan van der Laan, Gijs Cales

DOELPUNTEN: 0-1 Van der Laan (2', pen), 1-1 Perez (15'), 2-1 De Cler (30'), 3-1 Elkhatabbi (34'), 4-1 Volmer (70')