Datum plaatsing: 23-07-2002 21:45:00

Verslag en foto`s Oefen : ADO Den Haag - Swansea City: 1-2

ADO DEN HAAG ONDERUIT TEGEN SWANSEA CITY
John van Zweden zal met een flinke grijns dinsdag 23 juli 2002 in zijn agenda markeren. De dag waarop Swansea City, de ploeg waar hij mede-eigenaar is in een oefenwedstrijd, z’n andere grote liefde ADO Den Haag versloeg

In een regenachtig en koud Den Haag kon de plaatselijke trots niet voorbij de Welshmen komen. Swansea nam vlak voor rust via een strafschop de leiding maar moest toezien hoe ADO terugkwam. Een kwartier voor tijd zorgde matchwinner Thomas met zijn tweede doelpunt voor de 1-2 overwinning.

Al voor het begin van de wedstrijd kon de avond voor Van Zweden niet meer stuk. Met de naam van zijn behangparadijs op de borst van het maagdelijk witte shirt van Swansea City AFC  keek Van Zweden vol trots naar de opkomst van beide teams. Als een generaal stond hij naast de dug-out waar de coach van de Welshmen met de reserves zat. Van Zweden ging helemaal op in de wedstrijd, coachte net zo hard mee en vloekte zo niet nog harder mee bij een slechte actie. Slechte acties waren er overigens meer dan goede, waardoor Van Zweden veelvuldig te horen was. Het weer was daar vooral debet aan, want door de vele regen en de koude wind was het spelen geen pretje. Daarbij was ADO Den Haag niet bij machte om het spel te maken. Het kick-and-rush voetbal van de Engelsen bleek moeilijk te bestrijden en daarbij kwam dat ADO Den Haag al vroeg in de wedstrijd afscheid moest nemen van Ferry Bodde. De Delftenaar werd al na een kwartier met een blessure naar de kant gehaald. In de eerste helft kreeg ADO Den Haag nauwelijks kansen. Slechts een schotje van Den Turk kwam in de buurt van het doel van Swansea City. De ploeg van Van Zweden stelde daar iets meer tegenover. Al na een kwartier verdween een schot van Andrew Mumfort net naast de kruising. Niet veel later kreeg Paul Reid een uitstekende pass, waarbij hij voorbij Roland Jansen ging. Maurice Verberne verdedigde daarbij echter goed en voorkwam dat de score werd geopend. Bijna was Swansea ADO Den Haag goedgezind. Lee Jenkins was schijnbaar zo dankbaar voor de gastvrijheid in Den Haag dat hij een kopbal over zijn eigen doelman plaatste. Tot zijn grote opluchting belandde de bal op de paal en kon een ploeggenoot uitverdedigen. Op het moment dat de toeschouwers aanstalten maakten om naar de kantine te gaan voor de rust kreeg Swansea City een penalty. James Thomas faalde niet van elf meter en bracht de ruststand op 0-1 voor de gasten.

In de tweede helft kwam ADO Den Haag op gelukkige wijze terug in de wedstrijd. Peter Hofstede leek daarbij de treffer op zijn naam te krijgen. Ogenschijnlijk werd zijn inzet nog van richting veranderd, waardoor met een boogbal de doelman van Swansea het nakijken had. Met nog enkele schoten van Remco Heerkens en invaller Daniël Koegler die naast gingen naderde het einde van de wedstrijd. Vlak voordat het Haags Kwartiertje zou aanbreken kwam Swansea opnieuw op voorsprong. Invaller John Williams gaf een puike voorzet waarbij James Thomas voor de tweede maal deze avond succesvol was. ADO Den Haag probeerde nog een tweede gelijkmaker te scoren, maar kwam niet verder dan een schot van Daniël Koegler in het zijnet. Swansea City sloot daarmee het trainingskamp in Den Haag af met eindelijk een overwinning, na een eerder gelijkspel tegen FC Kranenburg en een nederlaag tegen KV Kortijk. Voor ADO Den Haag betekende deze nederlaag de eerste tegenslag in de oefencampagne. Donderdag speelt ADO Den Haag opnieuw een oefenwedstrijd, dan treffen de Hagenaars Hapoël Tel Aviv op De Aftrap.

Robert Al

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Dennis den Turk, Maurice Verberne, Jeffrey van As, Mirano Carrilho (Mario van Heiningen), Ferry Bodde (Jan-Paul Saeijs), Roy Stroeve (Daniël Koegler), Remco Heerkens (Revy Rosalia), Peter Hofstede, Arjan van der Laan, Gijs Cales

DOELPUNTEN: 0-1 Thomas (45’, pen), 1-1 Hofstede (51’), 1-2 Thomas (74’)

GELE KAARTEN: Carrilho, Van Heiningen (ADO DH)

SCHEIDSRECHTER: Van Hilst

TOESCHOUWERS: 1.200

23 juli 2002 oefenwedstrijd ADO Den Haag Swansea city

Hagenaar John van Zweden, mede-eigenaar van Swansea was de organisator van de wedstrijd