Datum plaatsing: 31-05-2003 21:40:00

Foto's en Verslag ADO Den Haag - FC Haarlem 2-1

ADO OOK IN LAATSTE DUEL TOT WINST
ADO Den Haag heeft qua uitslag in stijl afscheid genomen van een tijdperk in de Eerste Divisie.

Dankzij een 2-1 overwinning op HFC Haarlem ging ADO Den Haag als kampioen van de Gouden Gids Divisie de boeken in met 83 punten die vergaard werden in 26 winstpartijen, 5 gelijke spelen en slechts 3 verliesbeurten. Ook het doelsaldo van de Hagenaars was overtuigend, 74 goals vóór en 20 tegen, wat een gemiddelde betekent van slechts 0,6 tegendoelpunt per wedstrijd. In de laatste wedstrijd van de jaargang 2002-2003 scoorden Romeo Castelen en Remco Heerkens voor ADO Den Haag. Na afloop werden spelers en trainers gehuldigd op een podium bij de Oost-tribune.

Dankzij het mooie weer, de vele andere festiviteiten in Den Haag en de toch nog hoge toegangsprijzen kwam slechts een handjevol toeschouwers op het allerlaatste duel van ADO Den Haag in de Gouden Gids Divisie af. Voorafgaand aan het duel zagen zij dat het centrale verdedigingsduo van ADO Den Haag, Jeffrey van As en Jan-Paul Saeijs werd gehuldigd. Van As speelde zijn 350e wedstrijd in het betaalde voetbal, terwijl Saeijs zijn 100e wedstrijd voor ADO Den Haag speelde. Zoals van te voren werd verwacht ontwikkelde de wedstrijd zich tot een plichtmatig duel, waarbij de wil om te winnen bij ADO Den Haag afwezig leek. Dit ondanks het feit dat Gabor Torma in de basis stond en zich wilde bewijzen. Daarnaast wilde de vrij snel voor Daniël Rijaard ingevallen Dennis den Turk op een waardige manier afscheid nemen. Zo nu en dan had een van de ploegen eens de drang om een aanval op de mat te leggen. Echt vaak resulteerde dit echter niet in een doelrijpe kans. Nadat Romeo Castelen in het zijnet had geschoten en Torma ook het doel niet wist te vinden was het Santi Kolk die wel gevaarlijk werd. Na een goede pass van Ferry Bodde verscheen Kolk alleen voor doelman Koroglu. Het harde schot van Kolk spatte echter uiteen op de vuisten van de goalie. Patrick de Groot, die in deze laatste wedstrijd van het seizoen ook nog eens mocht opdraven, kreeg weinig meer te doen dan zo nu en dan een corner uit de lucht te plukken. Zelfs niet toen Gert-Jan Tamerus op één meter voor het doel naast wist te koppen.

De doelpunten die in de tweede helft vielen waren broodnodig om de aandacht van het publiek te behouden. In de 52e minuut werd Romeo Castelen door Gabor Torma perfect vrij gespeeld. De kleine aanvaller verscheen volledig vrij voor doelman Koroglu en volleerde hard langs hem. Omdat de spelers van Haarlem de wedstrijdpremies wilden verdienen begonnen de rood-zwarten wat meer aan te vallen. Patrick de Groot werd wat meer dan in de eerste helft op de proef gesteld, maar weerde zich kranig. Op een vlammend afstandschot van Arno Splinter was hij echter kansloos. Iedereen leek te berusten in een gelijkspel, behalve Remco Heerkens. De middenvelder die afscheid zou nemen en dit seizoen nog geen doelpunt had gemaakt besloot met nog één minuut te gaan om zijn geluk van afstand te proberen. Zijn schot verdween van zeker 30 meter afstand, met behulp van de paal in het Haarlemse doel, waardoor ADO Den Haag op de valreep alsnog de volle buit pakte.

Robert Al

KARAKTERISTIEKEN:

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Patrick de Groot, Daniël Rijaard (Dennis den Turk), Jan-Paul Saeijs, Jeffrey van As, Mirano Carrilho, Ferry Bodde (Arjan van der Laan), Romeo Castelen, Roy Stroeve (Mario van Heiningen), Gabor Torma, Remco Heerkens, Santi Kolk

DOELPUNTEN: 1-0 Castelen (52’), 1-1 Splinter (72’), 2-1 Heerkens (89’)

Dennis den Turk in z'n laatste wedstrijd op de bank
Daniël Rijaard in actie. Lang zou het niet duren...
Want al na 10 minuten verliet hij geblesseerd het veld. Den Turk kon toch nog spelen