Datum plaatsing: 11-05-2003 21:35:00

Go Ahead Eagles - ADO Den Haag 2-1

ADO DEN HAAG NOG STEEDS GEEN KAMPIOEN

Ook in de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles is ADO Den Haag er niet in geslaagd het kampioenschap van de Gouden Gids Divisie veilig te stellen. In De Adelaarshorst verloor de ploeg van Rinus Israël en Lex Schoenmaker met 2-1. Gabor Torma maakte bij een 2-0 achterstand de eretreffer voor de Hagenaars die geen moment aanspraak mochten maken op meer.

Terwijl in het Haagse Zuiderpark enkele duizenden toeschouwers zich hadden verzameld om de wedstrijd via een live-verbinding op een groot scherm te volgen stond ADO Den Haag er in de Adelaarshorst eenzaam voor. De supporters van ADO Den Haag werden aan de stadsgrenzen geweigerd omdat zij in een eerder stadium hadden aangegeven geen gebruik te willen maken van de slechts 400 kaarten. Ook de supporters van Go Ahead Eagles vonden de wedstrijd schijnbaar niet aantrekkelijk genoeg om in grote getale uit te rukken. Alleen de vaderlandse pers leek zich massaal om het lot van de aanstaande kampioen te bekommeren. ADO Den Haag moest het stellen zonder Jan-Paul Saeijs in het hart van de verdediging. Zijn plaats werd dan ook ingenomen door Maurice Verberne. De wedstrijd ontpopte zich in de eerste helft als een wedstrijd die het predikaat kampioensduel onwaardig was. Beide ploegen slaagden er niet in om aantrekkelijk voetbal te spelen en grote kansen te creëren. Nadat Romeo Castelen namens ADO Den Haag in de beginfase een zacht schotje had losgelaten op het doel van Bas Wijnen was het Go Ahead dat de wedstrijd langzaam naar zich toe trok zonder ook maar echt heel gevaarlijk te worden. De voorwaartse linie van de Eagles had in de persoon van Bram Marbus een goed aanspeelpunt waar de Haagse defensie het uitermate lastig mee had. Marbus werd een aantal malen goed bediend vanaf de flanken en zag zijn inzetten telkenmale naast het doel van Roland Jansen verdwijnen. Na ruim een half uur spelen leek Marbus wel succesvol te zijn toen een kopbal buiten het bereik van Jansen op het doel afging. Tot ieders verbazing belandde de bal echter via de paal alsnog in de handen van de sluitpost. Diezelfde Jansen moest niet veel later wel het antwoord schuldig blijven toen aanvoerder Dick Kooijman uiteindelijk profiteerde van een miscommunicatie achterin. Een voorzet van Dennis Hulshoff werd teruggekopt door Hubert Dijk, waarna Hulshoff nog slechts tegen de bal aan hoefde te lopen om de 1-0 voorsprong voor de thuisploeg op het scorebord te brengen. In deze fase van de wedstrijd werd de strijd tussen de spelers ook wat pittiger, wat regelmatig tot een overtreding leidde. Zo werden Maurice Verberne en Romeo Castelen onder anderen bestraft met een gele kaart door scheidsrechter Bossen.

In de tweede helft leek ADO Den Haag een donderspeech in de rust gehad te hebben van het trainersduo. De Hagenaars konden plotseling wel een aardige combinatie op de mat neerleggen en leken zelfs in de buurt van het Deventer goal te komen. Echt lang duurde het offensief echter niet. Al na 5 minuten waren de aanvalsgolven over en nam Go Ahead Eagles het heft weer in eigen hand. De ploeg had het aan zichzelf te danken dat het de voorsprong niet al snel uitbreidde naar grotere proporties. Martijn Kuiper miste een enorme kans toen hij oog in oog met doelman Jansen niet meer dan een rollertje wist te produceren en Peter van Putten zag zijn schot een metertje over het doel heen gaan. Pas met het inbrengen van Santi Kolk en Gabor Torma voor respectievelijk Gijs Cales en Ferry Bodde begon de wedstrijd het aanzien iets meer waard te worden. Niet lang na zijn entree schoot Torma al van afstand uit de draai in het zijnet en zag Peter Hofstede een kopbal via doelman Wijnen over het doel gaan. Even daarvoor had Roland Jansen zijn ploeg nog voor een 2-0 achterstand behoed toen hij een keiharde volley van Marco Holster op voortreffelijke wijze met zijn voeten wist te keren. Met nog een kleine twintig minuten te spelen moet Mirano Carrilho plots het veld verlaten. Na een domme overtreding trok scheidsrechter Bossen voor hem direct de rode kaart. Go Ahead profiteerde direct van de numerieke meerderheid toen Bram Marbus al vliegend een kopbal richting de kruising van het Haagse doel afvuurde. Roland Jansen was volstrekt kansloos en kon niets meer doen dan de bal uit het doel te vissen. Gelukkig wist ADO Den Haag nog geen 5 minuten later de spanning nog even terug te brengen. Jeffrey van As zag een vrije trap in de rood-gele muur belanden, waarna Arjan van der Laan een volley op het doel van de Eagles afvuurde. Doelman Wijnen had moeite de bal te controleren, waarop Gabor Torma er als de kippen bij was om de 2-1 te scoren. Ondanks dat ADO Den Haag nog aanzette en de scheidsrechter 5 minuten extra tijd liet bijtellen bleek dit niet genoeg voor ADO Den Haag om de gelijkmaker te maken. ADO Den Haag leed hierdoor haar derde nederlaag van het seizoen en is dus nog steeds officieel geen kampioen van de Gouden Gids Divisie. In de komende thuiswedstrijd tegen BV Veendam kan ADO nu alsnog de titel veilig stellen, evenals in 1986 toen ten koste van BV Veendam promotie werd behaald. Henk Kessler van de KNVB zal dus wederom met de kampioensschaal de reis van Zeist naar Den Haag moeten afleggen.

Na afloop was Lex Schoenmaker duidelijk in zijn woorden: “De overwinning voor Go Ahead was volkomen verdiend.” Daarbij gaf de oefenmeester aan verbaasd te zijn toen scheidsrechter Bossen de rode kaart toonde aan Mirano Carrilho. Over de tweede goal van Go Ahead Eagles kon Schoenmaker nog wel lachen. “Dat leek net comedy-capers.” Collega trainer Raymond Libregts verklaarde de overwinning door dat hij zijn ploeg had gewezen op het feit dat ADO in de laatste fase van de competitie moeite had gehad om het spel te maken.

Robert Al

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Daniël Rijaard, Maurice Verberne (Michael Ros), Jeffrey van As, Mirano Carrilho, Ferry Bodde (Gabor Torma), Romeo Castelen, Roy Stroeve, Peter Hofstede, Arjan van der Laan, Gijs Cales (Santi Kolk)

DOELPUNTEN: 1-0 Kooijman (38’), 2-0 Marbus (75’), 2-1 Torma (80’)

GELE KAARTEN: Holster, v.d. Herik (GA Eagles), Castelen, Verberne, Rijaard (ADO DH)

RODE KAARTEN: Carrilho (ADO DH, 73’)

SCHEIDSRECHTER: Bossen

TOESCHOUWERS: 3.250

DATUM: 11-MEI-2003