Datum plaatsing: 23-08-2002 21:00:00

Verslag en foto`s Dordrecht'90 - ADO Den Haag 1-3

ADO DEN HAAG WINT OOK TWEEDE DUEL

Na de thuisoverwinning tegen FC Den Bosch heeft ADO Den Haag ook de eerste uitwedstrijd van het seizoen in winst weten om te zetten. Evenals vorig seizoen zegevierde ADO Den Haag in de eerste uitwedstrijd aan de Krommedijk in Dordrecht. Werd er vorig jaar nog nipt met 1-2 gewonnen, dit jaar was de marge ruimer. Dankzij treffers van Maurice Verberne, Roy Stroeve en een eigen doelpunt van Ab Persijn zegevierde ADO Den Haag met 1-3. Door dit resultaat blijft ADO Den Haag gedeeld aan kop in de Gouden Gids Divisie met 6 punten uit 2 duels.

In de openingsfase van de wedstrijd kreeg Peter Hofstede al direct een kans zijn ploeg op voorsprong te zetten. Het schot van blonde Peter werd echter goed gepareerd door de van Haarlem overgekomen doelman Van de Ban. Nadat een schot van Mirano Carrilho even later opnieuw door de voormalige Ajax-doelman werd gestopt verloor ADO Den Haag het overwicht op de wedstrijd enigszins. FC Dordrecht kreeg langzaam wat meer vat op het duel en stelde Roland Jansen enkele keren op proef. Na ruim 20 minuten spelen zag Dordrecht-speler Van der Woude zijn kopbal vlak voor het doel van ADO Den Haag langs gaan, waarbij Roland Jansen aan de grond genageld stond. Peter Hofstede zag niet veel later ook een kopbal net niet in het doel verdwijnen. Doelman Van de Ban wist met een katachtige redding de bal uit het doel te houden. Het was het laatste wapenfeit van ADO Den Haag voordat FC Dordrecht de wedstrijd weer naar zich toe trok. Rachid el Khalifi zag een geplaatst schot naast het Haagse doel verdwijnen nadat voor de zoveelste keer het centrum van de Haagse verdediging op snelheid was geklopt. Romeo van Aerde was in de 40e minuut wel succesvol toen een droge knal van 35 meter als een granaat in het doel van Roland Jansen insloeg. ADO Den Haag probeerde met een snel genomen aftrap de FC Dordrecht te verrassen, maar speelde die kans slecht uit. Toch slaagden de Hagenaars er net als in het duel tegen FC Den Bosch in om op slag van rust te scoren. Maurice Verberne wist uit een dood spelmoment met het hoofd de 1-1 op het scorebord te brengen.

Na de rust waren de rollen omgedraaid en had ADO Den Haag al snel een voorsprong te pakken. Gijs Cales ging aan de linkerkant van het veld goed door op doelman Van de Ban en zag in zijn ooghoeken dat Roy Stroeve mee opgekomen was. Niet zelfzuchtig als Cales was speelde hij de bal op Stroeve, die eenvoudig de 1-2 kon binnentikken. Ferry Bodde was enkele minuten later dicht bij de 1-3, maar zijn bekeken boogbal verdween op de lat. ADO Den Haag kreeg in die fase van de wedstrijd nog meer kansen om de marge te vergroten, maar ging slordig met de mogelijkheden om. Zo kreeg Peter Hofstede een enorme kans toen Roy Stroeve hem alleen voor de keeper aanspeelde. Met de punt van de schoen schoot Hofstede echter via de lat over. ADO Den Haag had het dan ook aan zichzelf te danken dat Dordrecht nog mocht geloven in de gelijkmaker. FC Dordrecht had ADO Den Haag precies waar het het hebben wilde. ADO werd gedwongen op de counter te spelen en de lange bal te hanteren, terwijl de Hagenaars een selectie hebben die de tegenstander in dit soort wedstrijden de wil op moet kunnen leggen. Toen in de 74e minuut Michel van Zundert met een tweede gele kaart het veld moest verlaten leek de wedstrijd toch weer wat meer in het voordeel van ADO Den Haag te draaien. Dordrecht zette echter nog even aan voor een slotoffensief en zag daarbij een vrije trap van Van der Pennen via de muur op de paal verdwijnen. In de 84 minuut kwam er echter een abrupt einde aan het offensief van FC Dordrecht. Jan-Paul Saeijs leek de doorgebroken Marco Boogers in het strafschopgebied te vloeren, maar de goed leidende scheidsrechter Luinge besloot anders. Hij vond dat de sluwe vos van Dordrecht zich schuldig maakte aan een schwalbe en beloonde hem hiervoor met de gele kaart. Dit tot woede van het Dordrecht-publiek en uiteraard de spelers. De malaise was compleet toen ADO Den Haag bij de eerstvolgende counter de 1-3 op een presenteerblaadje kreeg aangereikt. Roy Stroeve gaf een voorzet op Peter Hofstede, maar de Haagse spits hoefde niets te doen om de 1-3 eindstand op het scorebord te krijgen. Verdediger Ab Persijn van Dordrecht was namelijk zo behulpzaam om de bal in het eigen doel te werken. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Luinge liepen de gemoederen nog even hoog op. Heel FC Dordrecht ging verhaal halen bij Luinge over de niet gegeven strafschop. Marco Boogers kreeg het zelfs bijna aan de stok met de leidsman. Net voor een en ander uit de hand kon lopen verdween de scheidsrechter echter in de catacomben van de Krommedijk.

Verslag: Robert Al

KARAKTERISTIEKEN:

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Dennis den Turk, Maurice Verberne (Jan-Paul Saeijs), Jeffrey van As, Mirano Carrilho (Mario van Heiningen), Ferry Bodde, Roy Stroeve, Remco Heerkens, Peter Hofstede, Arjan van der Laan, Gijs Cales

DOELPUNTEN: 1-0 Van Aerde (40'), 1-1 Verberne (45'), 1-2 Stroeve (51'), 1-3 Persijn (85', e.d.)

GELE KAARTEN: Carrilho, Van Heiningen (ADO Den Haag), Den Dunnen, El Khalifi (FC Dordrecht)

RODE KAARTEN: Van Zundert (74', 2x geel, FC Dordrecht)-

SCHEIDSRECHTER: Luinge

TOESCHOUWERS: 1.500

DATUM: 23-AUGUSTUS-2002