Datum plaatsing: 19-08-2002 21:00:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag - FC Den Bosch 3-1

ADO Den Haag Dankzij Jansen langs FC Den Bosch

De eerste competitiewedstrijd van ADO Den Haag in de Gouden Gids Divisie, editie 2002-2003 is geëindigd in een 3-1 overwinning op het gedegradeerde FC Den Bosch. Voor ruim 5.000 toeschouwers bracht Arjan van der Laan de thuisploeg vlak voor rust op voorsprong uit een penalty. Na rust scoorden Stroeve en Castelen voor ADO en wist Stefan Janssen de eer te redden voor de Bosschenaren. Doelman Roland Jansen hield ADO Den Haag menigmaal op de been.

Vooraf werd de wedstrijd betiteld als een duel tussen enkele kampioenskandidaten. FC Den Bosch was immers net gedegradeerd uit de Eredivisie, en ADO Den Haag had de hoogste begroting van de Gouden Gids Divisie. De hooggespannen verwachtingen werden door een goed gevuld Zuiderpark gadegeslagen, maar eigenlijk niet waargemaakt. ADO Den Haag begon de wedstrijd weliswaar met een kans via Roy Stroeve, maar moest daarna toezien hoe FC Den Bosch de beste kansen kreeg in de openingsfase. Stefan Jansen schoot voorlangs, waarna een corner ternauwernood naast het doel van Roland Jansen verdween. Na de redelijke openingsfase namen beide ploegen wat gas terug, begon ADO Den Haag wat meer op de counter te spelen en hield Den Bosch de linies compact. Hierdoor werd er wat van afstand geschoten, maar ontstonden er geen echte kansen. Pas tegen het einde van de eerste helft ontstond er weer wat opwinding. Eerst kreeg doelman Mampaey van Den Bosch nog een gele kaart wegens tijdrekken, waarna Marco Meijer met een flinke hoofdwond geblesseerd het veld moest verlaten. Zijn vervanger heette Jan-Paul Saeijs. Niet lang na deze wissel mocht doelman Mampaey de bal uit het doel vissen. Op slag van rust gaf scheidsrechter Bossen namelijk een penalty aan ADO Den Haag wegens duwen in het strafschopgebied. Arjan van der Laan wist wel raad met dit buitenkansje en stuurde zijn ploeg met een 1-0 voorsprong de kleedkamers in.

In de rust had Lex Schoenmaker opnieuw gewisseld, waarbij Marlon Kruis Daniël Rijaard als rechtsachter verving. FC Den Bosch moest natuurlijk druk zetten om de achterstand te proberen weg te werken. Hierdoor ontstonden er voor ADO Den Haag nieuwe mogelijkheden om via een snelle counter een nieuwe treffer te scoren. Zo kreeg Arjan van der Laan een goede kans, maar zag hij Winston Faerber op snelheid redding brengen. Uit een voorzet van Peter Hofstede was het bijna 2-0 geworden, toen de voorzet bijna door een speler van het team van Gert Kruys in het eigen doel van FC Den Bosch werd gewerkt. In de counter die daarop volgde moest Roland Jansen voor het eerst vol aan de bak. Met een fraaie redding voorkwam hij de gelijkmaker. Het zou één van de vele reddingen zijn die Jansen in de tweede helft maakte. Tot opluchting van vele toeschouwers wist ADO Den Haag vlak na de redding van Jansen de marge te verdubbelen. Roy Stroeve profiteerde optimaal van een misverstand in de defensie van Den Bosch, Kris Mampaey was kansloos. Deze treffer was tevens voor Romeo Castelen het signaal om zich warm te gaan lopen. Niet veel later zou de donkere spits na een lange tijd van blessureleed zijn rentree maken in het eerste elftal van ADO Den Haag. Deze rentree gaf hij extra kleur toen hij vlak voor tijd een steekpass van Arjan van der Laan afrondde. Daarvoor had Roland Jansen overigens nog enkele fraaie reddingen verricht op goede kansen van Den Bosch. Het was de Bossche aanvallers echter niet gegund om tot scoren te komen. Pas met de hulp van scheidsrechter Bossen kreeg Stefan Jansen de mogelijkheid om de spreekwoordelijke eer te redden. Ook nu werd er in de laatste minuut een penalty gegeven. Hierop had de sluitpost van ADO Den Haag geen weerwoord, wat hem niet kwalijk zou worden genomen. Hij was immers daarvóór al uitgeroepen tot Man-of-the-Match.

Verslag: Robert Al

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Daniël Rijaard (Marlon Kruis), Maurice Verberne (Romeo Castelen), Jeffrey van As, Mirano Carrilho, Marco Meijer (Jan-Paul Saeijs), Roy Stroeve, Remco Heerkens, Peter Hofstede, Arjan van der Laan, Gijs Cales

DOELPUNTEN: 1-0 Van der Laan (45', pen), 2-0 Stroeve (56'), 3-0 Castelen (82'), 3-1 Jansen (90',pen)

GELE KAARTEN: Kruis (ADO Den Haag), Mampaey (FC Den Bosch)

SCHEIDSRECHTER: Bossen

TOESCHOUWERS: 5.000 (opgave Teletekst)

DATUM: 19-AUGUSTUS-2002

ADO-Journaal presentator Jeffrey Huf had een sterk verhaal waarom zijn hand gebroken was:
Hij had midden in het centrum van Amsterdam meerdere malen 'Den Haag, Den Haag' geschreeuwd.
Daarbij was Huf goed voorzien van groen-gele attributen, waarna er een flinke vechtpartij was uitgebroken.
Dit zou er de oorzaak van zijn dat het middenhandsbeentje van Huf gebroken was.
(de waarheid was dat Huf probeerde te verhinderen dat z'n scooter gestolen zou worden)

Voor de wedstrijd werd er afscheid genomen...

Van enkele stewards die naar jarenlange trouwe dienst aan de kant waren geschoven