Datum plaatsing: 20-11-2002 20:55:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag-De Treffers 3-2 KNVB Beker

ADO Den Haag met golden goal langs de treffers

De volgende ronde van de beker is bereikt. Dat was wellicht het enige hoogtepunt van de wedstrijd van ADO Den Haag tegen De Treffers in de strijd om de AmstelCup. In een draak van een wedstrijd kwam ADO op achterstand, boog die vlak na rust knap om, om vervolgens toch een verlenging toe te staan. Een verlenging waarin Romeo Castelen na 3 minuten de winnende goal voor zijn rekening nam.

Na de eclatante overwinning op Emmen waren de verwachtingen hooggespannen tegen de amateurs van De Treffers/Kegro. Toch was het optimisme ook enigszins getemperd door het ontbreken van Arjan van der Laan, Jeffrey van As en Maurice Verberne. Met Dennis den Turk en Remco Heerkens in de basis begon ADO Den Haag dan ook aan de wedstrijd. De eerste helft was er een om heel snel te vergeten. ADO begon in een veel te laag tempo, zette De Treffers nauwelijks onder druk en persoonlijke fouten waren veelvuldig te zien. Het was dan ook niet verwonderlijk dat De Treffers brutaal de leiding nam. Daar waar ADO verzuimde om ook maar één goede aanval op het veld te leggen was het bij de amateurs anders. Aan een aanval hadden de rood-zwarten genoeg om op voorsprong te komen. Wout van der Ent kreeg een goede pass, en kon op doelman Jansen af gaan. Een simpele schijnbeweging was genoeg om die op het verkeerde been te zetten en de hoek uit te zoeken. Met weinig overtuiging baande ADO Den Haag zich tot ergernis van Lex Schoenmaker en Rinus Israël een weg naar het rustsignaal.

Na een donderspeach in de kleedkamers gegeven te hebben kwam Lex Schoenmaker de spelerstunnel uitgelopen. Zijn gezicht stond nog steeds op onweer, en dat zei genoeg. ADO moest maar laten zien waarom het niet voor niets met 7-1 Emmen had verslagen. Remco Heerkens was overigens maar even gewisseld voor een extra aanvaller luisterend naar de naam Sandro Calabro. Na een kwartier spelen trok Peter Hofstede zich het lot van zijn ploeg maar persoonlijk aan. Met twee opvliegers in enkele minuten tijd boog hij een achterstand van 0-1 om naar een 2-1 voorsprong. Eerst rondde hij een goede combinatie met Roy Stroeve fraai af, om vervolgens uit een corner de 2-1 te maken. Hierna verzuimde ADO om de marge te vergroten, met als gevolg dat de amateurs tegen het einde van de wedstrijd nog steeds een kans hadden om een verlenging uit het vuur te slepen. Een verlenging die er zou komen ook. Eerst liet de verdediging van ADO Den Haag nog een staaltje van miscommunicatie zien door Wout van Steenveldt vlak voor de neus van doelman Jansen rustig tot een schot te laten komen. Even later werd er rond de middellijn een overtreding gemaakt op een speler van De Treffers, maar paste de scheidsrechter de voordeelregel toe. Jan-Paul Saeijs moest in de achtervolging op zijn directe tegenstander tot een noodgreep overgaan. Tot ieders grote verbazing was die noodgreep dusdanig dat hij de bal achter zijn eigen doelman wist te werken.

In de verlenging die daarop volgde wist Romeo Castelen tot veler opluchting snel de beslissing te forceren. Nadat Peter Hofstede tot twee maal toe van afstand net over had geschoten rondde Castelen een aanval beheerst af. ADO Den Haag weet wat het te doen staat. Een optreden als tegen De Treffers kan de ploeg zich niet veroorzaken tegen RKC Waalwijk. Toeschouwer Rick Hoogendorp had dat ongetwijfeld ook in gedachten.

Robert Al

KARAKTERISTIEKEN:

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Daniël Rijaard, Jan-Paul Saeijs, Dennis den Turk, Mirano Carrilho, Ferry Bodde, Romeo Castelen, Roy Stroeve, Peter Hofstede, Remco Heerkens, Gijs Cales

DOELPUNTEN: 0-1 Van der Endt (19’), 1-1 Hofstede (61’), 2-1 Hofstede (63’), 2-2 Saeijs (84’, e.d.), 3-2 Castelen (93’, verlenging)