Datum plaatsing: 22-05-2002 19:55:00

Verslag en Foto`s Nacompetitie: ADO Den Haag - FC Volendam 0-1 (gestaakt)

DRAMATISCH EINDE NACOMPETITIE VOOR ADO
Vooraf leek alles nog mogelijk in poule B van de nacompetitie. Na 30 minuten was alle hoop vervlogen en beleefde ADO Den Haag een einde van de nacompetitie dat zelfs de grootste pessimisten niet voor mogelijk hadden durven houden.

Scheidsrechter Van Egmond staakte de wedstrijd definitief bij een stand van 0-1 in het voordeel van FC Volendam. Dennis den Turk had even tevoren een rode kaart gekregen.

ADO Den Haag wist vooraf wat het te doen stond. Winnen en hopen dat Excelsior punten zou morsen. In dat geval waren er nog volop kansen op promotie naar de eredivisie. ADO Den Haag begon daarom dus fel aan de wedstrijd en zette druk op het doel van Volendam. Bij de eerste counter van Volendam, na 12 minuten spelen, was het evenwel raak aan de andere kant. Donny de Groot ging over de rechterflank voorbij Mirano Carrilho en kwam oog in oog te staan met zijn naamgenoot, Patrick de Groot. Met een schot in de verre hoek, via de binnenkant van de paal, klopte hij de Haagse goalie en bracht hij het Zuiderpark het zwijgen toe. Helemaal toen ook al bekend was dat Excelsior op dat moment al met 1-0 voor stond tegen Sparta. ADO Den Haag zette niettemin aan voor de gelijkmaker, maar duidelijk was het gemis van Peter Hofstede in de spits. Zijn vervanger Emiel van Eijkeren kwam overduidelijk snelheid te kort tegen de centrale verdedigers van Volendam. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Sandro Calabro al na een kwartier de dug-out werd uitgestuurd om warm te lopen. Net op het moment dat Calabro ook daadwerkelijk op het punt stond om het veld te betreden nam de wedstrijd een verrassende wending. Scheidsrechter Van Egmond riep de hoon van het publiek op zich af door Dennis den Turk vanwege een onduidelijke overtreding een rode kaart te geven. Den Turk was vóór de wedstrijd nog in het zonnetje gezet vanwege zijn 400e wedstrijd in het betaalde voetbal die hij de vorige week bij Excelsior speelde, maar mocht nu voortijdig gaan douchen. Protesterend tegen de beslissing van Van Egmond liep Den Turk traag van het veld en trok vlak voor het verlaten van het veld nog zijn shirt uit. Buigend naar de tribunes verliet hij onder luid applaus het veld. Terwijl het publiek op dat moment duidelijk liet horen het niet eens te zijn met de beslissingen van de scheidsrechter, ging de wedstrijd verder, maar zonder de wissel van Sandro Calabro. In allerijl had Rinus Israël besloten Richard Lodder het veld in te sturen om steun te brengen in de verdediging. Lang was die steun niet nodig, want nog geen 5 minuten na de rode kaart van Den Turk legde Van Egmond de wedstrijd stil omdat zijn grensrechter bekogeld werd met enkele voorwerpen.

Terwijl het publiek in het ongewisse werd gelaten met de vraag of de wedstrijd nog hervat zou worden, was aan de rand van het stadion al duidelijk dat dit niet het geval zou zijn. De hekken van het stadion werden gesloten, terwijl scheidsrechter Van Egmond al na 15 minuten met hoge spoed uit het Zuiderpark vertrok. Onduidelijk is nog wat de KNVB nu gaat besluiten ten aanzien van het eventuele vervolg van de wedstrijd. Ook is nog onduidelijk of de komende wedstrijd tegen Sparta, aanstaande zondag door kan gaan. Duidelijk is wel dat het nieuwe publieksbeleid van ADO Den Haag absoluut nog niet de beoogde vruchten afwerpt. Het is afwachten hoe de directie van ADO Den Haag zal reageren op deze flinke tegenslag.

Achteraf verklaarde Dennis den Turk voor de radio: "Dit is mijn eerste seizoen bij ADO Den Haag. Ik heb gehoord dat ze 4 of 5 nacompetities hebben gespeeld waarbij ze zijn benadeeld. En dan word je nu weer genaaid."

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Patrick de Groot, Marlon Kruis, Maurice Verberne, Dennis den Turk, Mirano Carrilho, Ferry Bodde, Leonard van Utrecht (Richard Lodder), Marco Meijer, Emiel van Eijkeren, Revy Rosalia, Youri Petrov

DOELPUNTEN: 0-1 De Groot (12’)

GELE KAARTEN:

RODE KAARTEN: Den Turk (25’)

SCHEIDSRECHTER: Van Egmond

TOESCHOUWERS: 7.000

BIJZ: Duel werd na 30 minuten definitief gestaakt nadat de grensrechter met diverse voorwerpen werd bekogeld.

Assistent Trainer Raymond Atteveld neemt nog wat tactische dingen door met wisselspeler Maarten Bak

Doelman De Groot moet na 12 minuten vissen na de goal van zijn naamgenoot Donny de Groot

Sandro Calabro moest al na 15 minuten gaan warmlopen

Zijn invalbeurt was al aangekondigd...

Maar zou nooit plaatsvinden

Dennis den Turk neemt afscheid na zijn rode kaart

Protesterend raapt hij nog even zijn shirt op

Emiel van Eijkeren maant het publiek tot kalmte...

Nadat scheidsrechter Van Egmond het duel had gestaakt

Terwijl de politie nodig was om de spelerstunnel te bewaken...

verliet Van Egmond met spoed het Zuiderpark. De wedstrijd zou niet meer hervat worden