Datum plaatsing: 08-05-2002 19:45:00

verslag en foto`s Nacompetitie: ADO Den Haag - Sparta 3-3

ADO BEGINT NACOMPETITIE MET GELIJKSPEL
vlak na de dood van Pim Fortuin moest er nog wel even gevoetbald worden om promotie naar de Eredivisie. Sparta was de eerste tegenstander van ADO Den Haag.

ADO Den Haag is de nacompetitie met een 3-3 gelijkspel tegen Sparta uit Rotterdam begonnen. In een boeiend duel met een fraaie entourage volgden de treffers elkaar snel op. Peter Hofstede was aan Haagse zijde de gevierde man met 3 doelpunten.

Na een indrukwekkende minuut stilte naar aanleiding van de moord op politicus en Spartaan Pim Fortuyn, volgde het begin van de wedstrijd. Als gevolg van de trage toegangscontrole was het begin eerder al met een kwartier vertraagd. Beide ploegen speelden in een behoorlijk tempo, maar kwamen in de beginfase nog tot weinig kansen. Na 16 minuten was het Petrov die zijn eerste goede actie van de avond zag eindigen bij doelman Kooiman. Nadat Remco Heerkens al vroegtijdig met een blessure het veld had verlaten en was vervangen door Michael van der Heijden kwam Sparta op voorsprong. Nordin Boukhari zag zijn schot volledig misgaan, maar Sparta had het geluk dat Jan-Paul Saeijs foutief uitverdedigde. Koevermans zag de bal voor zijn voeten belanden en schoot eenvoudig raak. De 0-1 stand was nog niet omgeroepen door de stadionspeaker of ADO Den Haag stond al weer op gelijke hoogte. Mirano Carrilho schoot van grote afstand op het doel en trof daarbij de lat. Peter Hofstede was er als de kippen bij om doelman Kooiman te verschalken. Met uitblinker Boukhari aan het roer kreeg Sparta vervolgens enkele goede kansen. Zo was Aron Winter dichtbij een doelpunt. Maar daar waar Sparta de goede kansen kreeg na de gelijkmaker was het ADO Den Haag dat de voorsprong nam. Youri Petrov beëindigde een goede individuele actie met een fraaie voorzet. Peter Hofstede bekroonde de voorzet met een volley in de kruising, buiten het bereik van doelman Kooiman. Maar net als bij de eerste treffers in de wedstrijd viel ook nu niet lang te genieten van de voorsprong. Nordin Boukhari zag zijn corner op het hoofd van Marillia belanden, waarna Patrick de Groot kansloos was op de kopbal.

In de tweede helft kwam Michel Langerak aan Sparta zijde in het veld. Sparta kreeg opnieuw enkele kansen, maar wist deze niet af te ronden. Nadat Emiel van Eijkeren was vervangen door Revy Rosalia, leek ADO Den Haag in de 59e minuut een penalty te krijgen toen er hands werd gemaakt in het strafschopgebied van de Rotterdammers. Scheidsrechter Roelof Luinge nam echter het vlagsignaal van zijn grensrechter over in verband met buitenspel van Youri Petrov. Met nog 23 minuten op de klok nam Sparta voor de verandering eens de voorsprong. Opnieuw begon de aanval bij Nordin Boukhari, maar ditmaal was hij ook de doelpuntenmaker. Zijn vrije trap verdween over de muur richting het Haagse doel, waarbij Patrick de Groot mis taste. Het laatste redmiddel van Rinus Israël kwam 10 minuten voor tijd. Sandro Calabro, goaltjesdief in het tweede elftal, mocht zijn debuut in het eerste elftal maken. Het redmiddel leek effect te hebben, want ADO Den Haag zette aan voor een laatste offensief. Na 3 minuten resulteerde dit al in de gelijkmaker. Een kopbal van Calabro kwam voor de voeten van Hofstede, die met zijn derde treffer van de avond een belangrijk punt voor ADO Den Haag binnen haalde. Calabro was tot twee maal toe nog attent toen doelman Kooiman de bal niet kon controleren, maar Calabro kwam niet tot scoren. Aan de andere kant van het veld had Sparta ook nog de kans de wedstrijd te beslissen. Een vrije trap van Nordin Boukhari ging in de allerlaatste seconden van de wedstrijd naast het doel van Patrick de Groot.

Het amusante duel leverde ADO Den Haag het eerste punt in de nacompetitie op. Beide ploegen maakten in de eerste helft even veel aanspraak op de winst, alhoewel Sparta in de tweede helft met Boukhari de gevaarlijkste kansen kreeg. ADO Den Haag moet nu in de tweede wedstrijd tegen Volendam proberen de aansluiting niet te verliezen.