Datum plaatsing: 01-02-2002 11:20:00

Verslag en foto`s Cambuur - ADO Den Haag 2-4

ADO IN LEEUWARDEN VOORBIJ CAMBUUR
En de tweede hattrick van Emiel van Eijkeren!

ADO Den Haag heeft in een zeer aantrekkelijk duel in Leeuwarden de volle drie punten weten te bemachtigen. Na een 1-0 achterstand wist ADO de stand om te buigen naar 2-4. Emiel van Eijkeren was opnieuw de man van de wedstrijd met wederom 3 doelpunten. Hij vestigde daarmee een record. Nooit eerder in de geschiedenis van de Haagse club wist een speler in 2 opeenvolgende wedstrijden 3 doelpunten te scoren.
Het was ADO Den Haag dat vrijdagavond in Leeuwarden de betere start van de wedstrijd had. Toch duurde het lichte overwicht niet lang, want Cambuur had slechts een kleine 10 minuten nodig om in de wedstrijd te komen en trok het overwicht gelijk naar zich toe. Grote kansen kreeg de ploeg van Gert Kruys evenwel niet. Kenneth Goudmijn en Ruud Berger mikten net aan de verkeerde kant van de paal. Pas na 24 minuten spelen wisten de Friezen het openingsdoelpunt te scoren. Dominique van Dijk leverde een goede voorzet af op het hoofd van zijn collega Jan Bruin. Bruin knikte vervolgens goed richting het Haagse doel en verschalkte doelman Jansen volledig. Het feest voor Cambuur was echter van korte duur. Emiel van Eijkeren bracht de spanning al na 5 minuten terug in de wedstrijd toen hij doelman Cees Paauwe volledig verraste met een hard schot in de korte hoek. Nog geen 5 minuten later stond de naam Van Eijkeren opnieuw op het scorebord. Ditmaal benutte de Zaandammer een penalty die was toegekend nadat Romeo Castelen binnen het strafschopgebied op de hakken was getrapt. Terwijl de rust naderde en ADO al met de gedachten in de kleedkamer zat, werd het nog bijna 2-2. Johan Abma zag Roland Jansen te ver voor zijn doel staan en schot van grote afstand op het doel. De bal kwam voor hem ongelukkig op de lat en sprong weer het veld in.

In de tweede helft kwam Cambuur Leeuwarden beduidend beter uit de startblokken. De donderspeech van Gert Kruys leek te helpen, want al binnen een minuut was de score gelijk getrokken. Dominique van Dijk kon zonder tegenstand van Dennis den Turk en Ekrem Kahya op het Haagse doel afstormen en onder Roland Jansen door de gelijkmaker binnenschuiven. Cambuur kreeg zelfs kansen om de wedstrijd volledig naar zich toe te trekken, maar had daarbij de pech dat doelman Jansen enkele fraaie reddingen verrichtte. Zo haalde hij onder andere een kopbal van dichtbij met een katachtige reactie van de doellijn. Enkele malen mocht ADO Den Haag ook van geluk spreken dat scheidsrechter Wegereef de ploeg van Rinus Israël goed gezind was en geen strafschop aan de Friezen toekende. Na een kwartier spelen in de tweede helft leek het verzet van Cambuur dan toch echt gebroken. Emiel van Eijkeren presteerde het om voor de tweede wedstrijd achter elkaar drie doelpunten te scoren. Ditmaal was het voorbereidende werk van Romeo Castelen. Zijn schot werd geblokt door doelman Paauwe, waarop Youri Petrov voor de rebound ging. De inzet van de Rus miste helaas alle richting en verdween voor het doel langs. Wat de verdedigers van Cambuur echter niet gezien hadden was dat Emiel van Eijkeren bij de tweede paal volledig vrij stond en met een geplaatst schot zijn derde doelpunt kon laten aantekenen. Romeo Castelen bekroonde 10 minuten later zijn uitstekende optreden met ook een doelpunt. Hij ging goed door op een lange pass vanuit de verdediging en schonk zichzelf een vrije schietkans. Doelman Paauwe had ook dit keer geen antwoord op de bal die fraai in de verre hoek verdween. ADO Den Haag kreeg in de slotfase van de wedstrijd zelfs nog mogelijkheden om de score te verhogen maar zag een schot van Dennis den Turk geblokt worden en een poging van Leonard van Utrecht voorlangs gaan. Doelman Jansen onderscheidde zich ook in de slotfase nog met enkele fraaie reddingen.

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Dennis den Turk, Maurice Verberne, Ekrem Kahya, Mario van Heijningen, Ferry Bodde, Romeo Castelen (Revy Rosalia), Emiel van Eijkeren, Peter Hofstede, Michael van der Heijden (Jan-Paul Saeijs), Youri Petrov (Leonard van Utrecht)