Datum plaatsing: 29-10-2001 10:45:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag - Excelsior 4-2

ADO BEZORGT EXCELSIOR EERSTE NEDERLAAG
Nadat haagse supporters zorgden voor een tijdelijke staking van de wedstrijd, wisten de Haagse spelers van de onrust gebruik te maken en te winnen van koploper Excelsior.

ADO Den Haag heeft in een goed bezet Zuiderparkstadion de Rotterdamse koploper Excelsior de eerste nederlaag van het seizoen toegebracht. Voor ADO Den Haag scoorden Hofstede en Petrov beide 2 maal.

In de eerste helft maakte Excelsior al gauw een einde aan de lange reeks van wedstrijden zonder tegengoals in het Zuiderpark van ADO Den Haag. Cecilio Lopes mikte al na een kwartier de bal achter Roland Jansen, nadat Leo Koswal na een zeer fraaie actie tegenstander Mario van Heijningen het nakijken gaf, en Lopes aan kon spelen. Excelsior speelde in de eerste helft voetbal van een superieur niveau en legde de zwakke plekken van ADO Den Haag compleet bloot. De beide backs van ADO werden keer op keer gedold en hadden niets in te brengen. Toch kon Excelsior niet lang genieten van de voorsprong. Nog geen 5 minuten later stond namelijk al de 1-1 op het scorebord. Nadat Youri Petrov eerst nog na een lange solo naast had geschoten, kopte Peter Hofstede een vrije trap van Ferry Bodde raak. Excelsior bleef echter verzorgd voetbal spelen, en combineerde naar hartelust. Na een half uur spelen kwamen de Rotterdammers opnieuw verdiend op voorsprong. Leo Koswal, een van de smaakmakers in de eerste helft, kopte raak uit een voorzet van Brian Pinas. Mario Van Heijningen ging daarbij opnieuw in de fout. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Van Heijningen al voor de rust naar de kant werd gehaald en werd vervangen door Revy Rosalia. Geheel tegen de verhouding in kwam ADO Den Haag nog voor de rust opnieuw op gelijke hoogte. Nadat Romeo Castelen en Emiel van Eijkeren nog kansen hadden gemist scoorde Youri Petrov wel voor de Hagenaars. Romeo Castelen zette Petrov met een mooie hakbal vrij voor de goal, waarop Petrov met een mooi stiftje doelman Malkowski versloeg.

Na de rust kon Excelsior niet meer het spel spelen wat het in de eerste helft liet zien. ADO Den Haag profiteerde daarvan, en kwam beter in de wedstrijd. Nadat scheidsrechter Wegereeft de wedstrijd 5 minuten had onderbroken en aanvoerder Dennis den Turk het publiek had toegesproken, gaf Youri Petrov doelman Malkowski voor de tweede maal het nakijken. Na een voorzet van Peter Hofstede kwam Petrov plotseling voor zijn directe tegenstander en tikte hij de 3-2 binnen. Voor de Rotterdammers onder leiding van Adri Koster was dit het teken om alles op alles te zetten. Met Chima Onyeike als extra aanvaller ten koste van een verdediger moest een gelijkmaker geforceerd worden. Via diezelfde Onyeike kwam Excelsior nog wel in de buurt, maar echte gevaarlijke kansen vielen niet meer te noteren. Op een moment na, waarbij scheidsrechter Wegereef wellicht een penalty had moeten geven. Met Arjan Human voor Emiel van Eijkeren en Robbert van Wijk voor Stephan 't Hart probeerde Rinus Israël de zege veilig te stellen. Dat lukte uiteindelijk ook, zeker nadat Man of the Match Peter Hofstede in de blessuretijd met een verwoestend schot de 4-2 op het bord liet noteren.

Over de hele wedstrijd gezien mag ADO Den Haag blij zijn met de 3 punten. De doelstelling om uit de 3 wedstrijden tegen Emmen, Zwolle en Excelsior 5 punten te behalen is met 4 punten dan bijna gelukt, maar verdiend was de zege op Excelsior niet. De gasten speelden in de eerste helft voetbal van een niveau waarvan ADO Den Haag alleen maar kan dromen, maar de werklust compenseerde bij ADO Den Haag vooral in de tweede helft een hoop. De grote winnaar van de avond is het publiek, dat een wedstrijd voorgeschoteld kreeg die bol stond van fraai voetbal, mooie individuele acties, een hoop spanning, veel werklust en inzet, maar vooral veel (mooie) doelpunten.

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Roland Jansen, Stephan 't Hart (Robbert van Wijk), Dennis den Turk, Maurice Verberne, Mario van Heijningen (Revy Rosalia), Ferry Bodde, Romeo Castelen, Ekrem Kahya, Peter Hofstede, Emiel van Eijkeren (Arjan Human), Youri Petrov