Datum plaatsing: 07-12-2000 22:50:00

Valk debuteert met nederlaag ADO Den Haag

Den Haag heeft de eerste wedstrijd met Marcel Valk in de gelederen tegen FC Zwolle met ruime cijfers verloren. Thuis werden de Hagenaars overklast door de Zwollenaren, en was het enkel René Lievaart die de Haagse eer redde.

Met de wetenschap dat ADO Den Haag in de Amstelcup eerder dit seizoen reeds met 1-3 thuis tegen FC Zwolle had verloren, begon de ploeg van Stanley Brard aan de wedstrijd. Brard had gezien de laatste wedstrijden wat wissels doorgevoerd. Zo stonden Jan-Paul Saeijs en Mark Noorlander in de basis ten koste van Robbert van Wijk en Bas Lambooij. Tevens maakte de van Willem II gehuurde Marcel Valk zijn debuut in de basis. Hij nam de plaats in van Ekrem Kahya.

Dat FC Zwolle niet voor niets hoger op de ranglijst stond dan ADO Den Haag bleek al gauw. De Zwollenaren combineerden net even iets scherper, feller en beter dan ADO Den Haag en bleven daardoor continu de overheersende ploeg. ADO Den Haag kwam nauwelijks in het stuk voor, en moest lijdzaam toezien hoe FC Zwolle kansen kreeg via onder meer Richard Roelofsen. ADO Den Haag kon daar slechts een schot van Nixon Dias tegenover stellen. In negatieve zin viel ADO Den Haag op vanwege het vele onnodige balverlies. Zwolle maakte daar dankbaar gebruik van, en zag dat dan ook in de 10e minuut beloond worden met de 0-1 voorsprong. Een vrije trap werd snel genomen, belandde op de paal, en werd in de rebound door Richard Roeloefsen binnen gewerkt. Diezelfde Roelofsen kopte niet veel later ver naast, nadat hij veel te veel ruimte van zijn directe tegenstander Jan-Paul Saeijs had gekregen. In de stromende regen had FC Zwolle eerder al op een grotere voorsprong kunnen staan, maar kansen waren aan onder andere Den Dunnen en Schol niet besteed. Op slag van rust werd het dan toch 0-2 voor FC Zwolle. Guillermo van Berkum taxeerde een lange bal compleet verkeerd, waarop zijn tegenstander er alleen vandoor kon gaan richting het Haagse doel. Patrick de Groot kwam nog wel uit, maar kon Gerald van den Belt er niet van weerhouden vanuit een bijna onmogelijke hoek de 0-2 binnen te schuiven.

In de tweede helft, die halverwege een stuk grimmiger werd, duurde het lang voor er weer wat te beleven viel. Pas net nadat het Haags kwartiertje begonnen was bracht René Lievaart de spanning even terug in de wedstrijd. Erik Tammer, die de hele wedstrijd nauwelijks een goede bal geraakt had, kopte goed in, maar zag zijn inzet ter nauwernood door Johan van der Weerff gekeerd worden. René Lievaart was er echter als de kippen bij om de losgelaten bal binnen te werken. Lang mocht ADO Den Haag echter niet van de voosprong genieten. 3 Minuten later was het namelijk Arne Slot die een aardige actie afrondde, nadat Ali Boussaboun onderuit was gelopen waar niet voor gefloten werd. Weer enkele minuten later werd de stand zelfs 1-4 toen Jan-Paul Saeijs zijn directe man liet lopen, waardoor Arjan Bosschaart ditmaal alleen kon doorlopen op het Haagse doel. Ook Bosschaart faalde niet,en bracht zodoende de eindstand op het scorebord.

Dwight Lodeweges was van mening dat deze wedstrijd zo’n wedstrijd was waarvan het resultaat heilig was, en het vertoonde spel niet mooi hoefde te zijn. Stanley Brard gaf zijn mening over het feit dat Ekrem Kahya gepasseerd was ten faveure van Marcel Valk : "Ekrem bracht de laatste weken niet wat ADO Den Haag van hem mocht verwachten." Marcel Valk zelf gaf achteraf toe dat het niveau hem zeker niet mee gevallen was, en dat hij de voorkeur aan ADO Den Haag had gegeven boven andere geïnteresseerde clubs, omdat dat toch de club was waar zijn hart lag, en het voor hem allemaal begonnen was.

Opstelling ADO DEN HAAG: Patrick de Groot, Mark Noorlander, Jan-Paul Saeijs, Marco Meijer, Guillermo van Berkum, Marcel Valk, Nixon Dias, Erik Tammer, Ali Boussaboun, Leonardo (Jasper van Dijk), Emiel van Eijkeren (René Lievaart)