Datum plaatsing: 25-11-2000 22:45:00

Verslag en Foto`s Belangrijke zege ADO Den Haag bij Veendam

ADO Den Haag heeft opnieuw een belangrijke zege geboekt. In en tegen Veendam werd met 1-2 gewonnen. Ali Boussaboun en Erik Tammer zorgden voor de Haagse treffers, waardoor de ploeg van Stanley Brard 3 belangrijke punten mee naar Den Haag nam.

Met in het achterhoofd de gedachte dat bij winst de ploeg van Stanley Brard een aantal plaatsen op de ranglijst zou kunnen stijgen, begon ADO Den Haag aan de wedstrijd tegen Veendam. Ook wist ADO Den Haag dat Veendam slecht draaide. ADO Den Haag begon dan ook meteen met aanvallen. Dat resulteerde al na enkele minuten in schoten van Leonardo en Van Eijkeren, maar die werden toen nog gestopt door de doelman van Veendam. Deze doelman moest echter na 22 minuten spelen wel het antwoord schuldig blijven op een inzet van Ali Boussaboun. Met een wonderschone treffer zette hij zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. Boussaboun begon aan de zijlijn met een Braziliaans ogende solo. In één beweging ging hij 4 verdedigers voorbij en krulde hij de bal in de verre hoek onhoudbaar langs Aldo Swager. ADO Den Haag kreeg van Veendam veel ruimte om aanvallen op te zetten, maar profiteerde daar verder niet van. Leonardo zag zijn schot geblokt worden door een verdediger, en ook een vrije trap net naast gaan. Als ADO Den Haag wat zorgvuldiger met de kansen zou zijn omgegaan had de ploeg bij rust al ruim afstand kunnen nemen van het zwakke Veendam.

In de tweede helft leek het evenwel of er een compleet ander Veendam uit de kleedkamers was gekomen. De ploeg begon fel te jagen en ADO Den Haag leek totaal verrast. Toch kon ADO Den Haag zich herpakken en kreeg de ploeg weer kansen via Leonardo. Emiel van Eijkeren zette Leonardo diverse malen vrij voor het doel van Veendam, maar de kleine Braziliaan had duidelijk zijn dag niet. Veendam-trainer Martin Koopman probeerde met het inbrengen van publiekslieveling Ivan Tzvetkov het wedstrijdbeeld te veranderen, maar moest toezien hoe de Haagse doelman Patrick de Groot op vakkundige wijze de aanvallen van Veendam om zeep hielp. Sterker nog, Koopman zag tot zijn verbazing zijn ploeg op een 0-2 achterstand komen. Halverwege de helft van Veendam werd Emiel van Eijkeren onderuit gehaald. De daaropvolgende vrije trap werd door ADO Den Haag snel genomen, waarop Leonardo alleen op het doel af kon gaan. Leonardo wist dat hij zelf al enkele malen gemist had, en zag bovendien Erik Tammer al helemaal vrij voor het doel staan. De Haagse goaltjesdief wist met dit voorzetje wel raak, en tikte eenvoudig binnen. De wedstrijd leek voor ADO Den Haag gespeeld, maar Veendam kwam met een gelukje alsnog terug in de wedstrijd. Berend Oosting zag zijn schot plotseling achter Patrick de Groot in het doel verdwijnen. Veendam zette daarop nog even aan, en probeerde alsnog de gelijkmaker te forceren. In die hectische fase zag Jan-Paul Saeijs zijn matige invalbeurt ook nog eens beloond worden met een onnodige gele kaart.

Achteraf was Stanley Brard heel kort maar duidelijk: "Een compliment richting mijn spelers voor hun inzet. Ze speelden een goede 1e helft maar maakten het zichzelf in de tweede helft moeilijk." Martin Koopman had daarentegen tegenover de lokale pers nog wel een en ander uit te leggen over het op de bank houden van Ivan Tzvetkov. Tussen neus en lippen door wist hij evenwel te melden dat Veendam in een moeilijke fase zat, en dat vertrouwen krijgen de enige oplossing was.

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Patrick de Groot, Bas Lambooij (Jan-Paul Saeijs), Robbert van Wijk, Marco Meijer, Guillermo van Berkum, Ekrem Kahya, Nixon Dias, Erik Tammer (René Lievaart), Ali Boussaboun, Leonardo, Emiel van Eijkeren

DOELPUNTEN: 0-1 Boussaboun (22’), 0-2 Tammer (75’), 1-2 Oosting (85’)
GELE KAARTEN: Saeijs (ADO DH), Prinsen, Kolder (Veendam)

SCHEIDSRECHTER: Gerritsen

TOESCHOUWERS: 3.855