Datum plaatsing: 21-10-2000 22:40:00

ONTERECHTE NEDERLAAG ADO DEN HAAG

ADO Den Haag heeft de thuiswedstrijd tegen Dordrecht ’90 met 1-2 verloren. Scheidsrechter Van Beek stuurde de Haagse doelman Patrick de Groot met rood van het veld. Jan-Paul Saeijs scoorde de enige Haagse treffer voor zijn ploeg die meer verdiende.

ADO Den Haag begon fel aan de wedstrijd, en kreeg al meteen enkele goede kansen om te scoren. Zo schoot Leonardo net over, en mikte hij niet veel later net aan de verkeerde kant van de paal. Ook Jan-Paul Saeijs was met een kopbal in de buurt van een treffer. Dordrecht ’90 legde nauwelijks een fatsoenlijke aanval op de mat, en moest zich beperken tot verdedigen en couteren. ADO Den Haag ging echter door met aanvallen, en zag Erik Tammer bijna scoren. Zijn schot werd echter geblokt door de doelman van Dordrecht ’90. Diezelfde doelman bracht zo vlak voor het einde van de eerste helft redding op een schot van Leonardo. De bal kwam toen echter voor de voeten van Erik Tammer die eenvoudig binnen tikte. Helaas beweerde de grensrechter dat Tammer buitenspel zou hebben gestaan, waarop het feest voor ADO Den Haag niet doorging. Dordrecht ’90 greep daarop direct de eerste kans die het in de wedstrijd kreeg. Mark Noorlander werd uitgekapt waarna zijn directe tegenstander een hoge voorzet gaf voor het doel van ADO Den Haag. Routinier Marco Boogers stond helemaal vrij, en kon eenvoudig raak koppen. Nog geen minuut later zou het leed voor ADO Den Haag nog erger worden. Patrick de Groot stond op de rand van zijn strafschopgebied, met zijn voeten binnen de lijnen, maar pakte een bal in zijn handen die op dat moment nog buiten het strafschopgebied was. De grensrechter stak direct zijn vlag in de lucht, en scheidsrechter Van Beek toverde direct de rode kaart uit zijn broekzak. Tot overmaat van ramp besloot hij ook nog de wedstrijd te staken wegens de spreekkoren die volgden op de rode kaart. Van Beek liet na een kwartier wachten de wedstrijd hervatten, maar besloot toen om na de hervatting van 1 minuut, af te fluiten en direct aan de 2e helft te beginnen.

In de tweede helft begon ADO Den Haag met nog meer strijdlust dan de eerste helft te spelen. Dat resulteerde ook meteen weer in enkele goede kansen. Dordrecht ’90 kreeg zelfs met een man meer geen grip op de wedstrijd en mocht van geluk spreken dat ADO Den Haag geen geluk had in de afwerking. Erik Tammer miste namelijk een goede kans op een voorzet van Ali Boussaboun, waarna Nixon Dias in de rebound hard naast schoot. Ook had ADO Den Haag niet het voordeel van de twijfel bij de scheidsrechter, die Leonardo geen penalty gunde na een vermeende tackle. ADO Den Haag was dus zoals gezegd met 10 man minimaal gelijkwaardig aan Dordrecht ’90 met 11 man. Toch was het Dordrecht ’90 dat de marge verdubbelde. Bij de tweede counter van de avond werd een schot van Marco Boogers nog op miraculeuze wijze door doelman Leon Tuijt gekeerd, maar in de rebound was de inzet van Marcel van der Net onhoudbaar. ADO Den Haag liet het er echter niet bij zitten, en besloot zich volledig te storten op het slotoffensief, om zo misschien nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. De eerste stap in die richting werd gelukkig al snel gezet. Jan-Paul Saeijs kopte eerst uit een vrije trap nog net naast, maar niet veel later gleed hij met de punt van zijn schoen uit een vrije trap van Guillermo van Berkum de 1-2 binnen. Stanley Brard begreep dat dit het moment was om toe te slaan, en bracht René Lievaart als verse aanvaller in de ploeg. Toch slaagde ADO Den Haag er niet in om de 2-2 te scoren. De ploeg ontbeerde domweg het geluk. Zo kopte Leonardo hard op de paal, werd er opnieuw een doelpunt afgekeurd wegens hinderen van de keeper door René Lievaart. In de allerlaatste minuut kreeg Dordrecht ’90 dan nog een derde kans van de wedstrijd, maar die bal werd goed gekeerd door Leon Tuijt.

KARAKTERISTIEKEN:
OPSTELLING ADO DEN HAAG: Patrick de Groot, Mark Noorlander, Jan-Paul Saeijs, Marco Meijer, Guillermo van Berkum, Ruud Zuyderwijk (Leon Tuijt), Nixon Dias, Erik Tammer, Leonardo, Ali Boussaboun, Maarten Bak (René Lievaart)

DOELPUNTEN: 0-1 Boogers (43’), 0-2 Van der Net (67’), 1-2 Saeijs (70’)
GELE KAARTEN: Bak, Saeijs (ADO DH), Summerville, Van Zundert, Overkleeft (Dordrecht ’90)

RODE KAARTEN: De Groot (44’)

SCHEIDSRECHTER: Van Beek

TOESCHOUWERS: 2.491