Datum plaatsing: 08-04-2001 20:45:00

Verslag en foto`s ADO Den Haag met De Zoete onderuit bij Telstar

ADO Den Haag heeft de eerste wedstrijd onder leiding van Piet de Zoete met 3-1 verloren bij Telstar. Voor ADO Den Haag bracht Ali Boussaboun de treffer op het scorebord.

Nadat Stanley Brard op non-actief was gezet als trainer, en zich volledig op zijn toekomstige taak als Technisch Directeur kon richten, had Piet de Zoete het roer overgenomen als trainer van het eerste elftal. De Zoete, voormalig international en speler van ADO, is in verband met zijn rentree op de velden tijdelijk teruggetreden uit de raad van commissarissen. Lang duurde de vreugd van Piet de Zoete als trainer van ADO niet. Al na 2 minuten keek zijn ploeg tegen een achterstand aan. De van Emmen gehuurde goaltjesdief Michel van Oostrum was er als de kippen bij om een foutje in de verdediging van ADO af te straffen. De Hagenaars lieten zich door deze treffer niet van de wijs brengen, en probeerden de aanval te zoeken. Tot echt grote kansen leidde dat niet, maar de wil was tenminste aanwezig. Na tien minuten spelen liet Marcel Valk de eerste echte kans noteren. Hij schoot met zijn linkervoet de bal vol op de lat. Doelman Patrick de Groot van ADO Den Haag schrok zich niet veel later dood toen Maarten Atmodikoro de bal vlak voor zijn eigen doel stillegde voor een aanvaller van Emmen. Het was dat De Groot goed oplette en een doelpunt kon voorkomen. Onder de bezielende leiding van de teruggekeerde Raymond Atteveld bleef ADO Den Haag in de wedstrijd. Pas tegen het einde van de eerste helft kwam ADO Den Haag op een grotere achterstand. Paul de Lange kopte een voorzet heel beheerst in het doel.

In de tweede helft maakte Emiel van Eijkeren zijn rentree in het eerste elftal. Van Eijkeren was door Stanley Brard naar het tweede elftal verbannen, maar werd door Piet de Zoete direct na zijn aantreden alweer terug gehaald. Vrij vlot na het startsignaal was het wederom Marcel Valk die gevaarlijk was. Ditmaal was het een voorzet van Guillermo van Berkum, waaruit Valk maar net over de lat kopte. Raymond Atteveld had in de eerste helft al een gele kaart gekregen, en had na een kwartier spelen al het geluk aan zijn zijde dat hij niet met een tweede gele kaart mocht vertrekken. Atteveld haalde namelijk Sander Oostrom onderuit in het Haagse strafschopgebied. Scheidsrechter Schaap gaf Telstar een penalty, maar vergat Atteveld daarbij een prent te geven. De penalty ging tot overmaat van ramp voor Telstar niet in het doel. Patrick de Groot hield met veel kunst- en vliegwerk zijn doel leeg. Vlak voor tijd bracht Ali Boussaboun nog even de spanning terug in de wedstrijd. De volley van Emiel van Eijkeren na een voorzet van Marcel Valk mislukte totaal, maar Ali Boussaboun kopte attent de aansluitingstreffer binnen. Patrick de Groot, die goede met slechte momenten tijdens de wedstrijd afwisselde, maakte echter binnen een minuut na de treffer van Boussaboun een abrupt einde aan de aspiraties van ADO Den Haag. De Groot verslikte zich compleet in een terugspeelval van Guillermo van Berkum en gaf Paul de Lange de 3-1 eindstand daarmee kado.

Piet de Zoete was achteraf resoluut in zijn commentaar over de wedstrijd: "Op de overwinning van Telstar valt niets af te dingen. Ze waren beter georganiseerd en waren ook beter in de duels. Sommige spelers moeten leren juist iets niet te doen, in plaats van wel te doen." Simon Kistemaker benadrukte dat deze wedstrijd cruciaal was voor Telstar om in de race te blijven voor een plaats in de nacompetitie. "ADO Den Haag ging vol in de aanval na de 2-1. Gelukkig hielp de keeper ons."

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Patrick de Groot, Maarten Atmodikoro, Jean-Paul Saeijs, Raymond Atteveld, Guillermo van Berkum, Ruud Zuyderwijk (Nixon Dias), Marco Meijer, Marcel Valk, Ali Boussaboun, Peter Maseland, Maarten Bak (Emiel van Eijkeren) DOELPUNTEN:
1-0 Van Oostrum (2'),
2-0 De Lange (37'),
2-1 Boussaboun (85'),
3-1 De Lange (86')

GELE KAARTEN: De Vries (Telstar), Van Eijkeren, Atteveld, Valk (ADO DH)

SCHEIDSRECHTER: Schaap

TOESCHOUWERS: 1.300