Datum plaatsing: 08-11-1999 22:30:00

RBC is ADO Den Haag de baas

ADO Den Haag is er niet in geslaagd om de opgaande lijn door te trekken. Na de winstpartijen te gen Excelsior en Helmond Sport ging de ploeg van Rob Meppelink in Roosendaal met 2-0 onderuit tegen het verrassend goed spelende RBC. Voor de gastheren scoorden Penders en Heerkens de treffers.

ADO Den Haag, dat opnieuw zonder Raymond Atteveld speelde, begon afwachtend aan de wedstrijd. De ploeg liet RBC het spel maken, en gokte duidelijk op de counter. Het was dan ook niet verwonderlijk dat RBC de ploeg was die het spel in de eerste helft dicteerde, en veruit de meeste gevaarlijke kansen kreeg. RBC was al vroeg in de wedstrijd dicht bij een treffer. Bij een gevaarlijke corner kon Max de Jong maar net met zijn benen redding brengen. Na bijna een kwartier leek RBC op voorsprong te komen. Dennis Iliohan verloor halverwege de helft van ADO de bal, en zag RBC al combinerend de weg naar het Haagse doel vinden. De uiteindelijke inzet leek binnen de palen te zijn gegaan, maar bleek uiteindelijk in het zijnet te zijn beland. Achterin bij ADO Den Haag was men niet scherp, want de Roosendaalse aanvallers konden gemakkelijk combineren, en zagen in de 16e minuut een schot op de paal belanden. Na zo’n 20 minuten spelen was het eindelijk raak voor te thuisploeg. Vanaf de linkerkant werd een vrije trap goed voor het doel geplaatst, waar verdediger Rob Penders zijn 4e doel van het seizoen vrij kon binnen koppen. Pas na ruim een half uur spelen was ADO Den Haag voor het eerst gevaarlijk voor het doel van RBC keeper Belpaire. Bas Lensink mocht een vrije trap nemen, en deed dat zeker niet onverdienstelijk. Zijn inzet werd echter net door de keeper uit de kruising getikt. Bij de daaropvolgende corner was Jan-Paul Saeijs ook gevaarlijk. De afvallende bal kwam voor zijn voeten, waarop de lange verdediger uithaalde. Ook nu bleek keeper Belpaire echter een niet te nemen hindernis.

In de tweede helft leek ADO Den Haag iets vrijer te spelen. De ploeg liet de bal iets meer het werk doen, wat resulteerde in een aantal kleine kansjes. Overtuigend was het spel echter nog steeds niet en vooral de bezieling ontbrak bij de jeugdige Hagenaars. RBC kreeg hierdoor opnieuw de meeste en beste kansen. Opnieuw duurde het een flinke tijd voor ADO weer eens van zich liet spreken. René Lievaart kopte uit een vrije trap net aan de verkeerde kant van de doelpaal. En omdat ADO Den Haag verzuimde om de kleine kansen die de ploeg kreeg te benutten, deed RBC dat wel. Remco Heerkens kreeg na een foute pass van ADO de bal, kon lange tijd alleen richting het Haagse doel gaan, en besloot van afstand te schieten. Zijn schot werd onderweg van richting veranderd door Damien Hertog, waardoor Max de Jong kansloos was. Pas nadat RBC de nekslag aan ADO Den Haag had uitgedeeld, en Rob Meppelink 2 wissels in de ploeg had gebracht (Boussaboun en Kalkema voor Koers en Iliohan) begon ADO Den Haag plotseling een beetje druk uit te oefenen. Bas Lensink wist opnieuw een gevaarlijke vrije trap af te leveren, maar ook nu was de keeper attent. Ook Robin Koers was dicht bij een treffer. Zijn voorzet bleek plotseling toch behoorlijk op het doel af te gaan, en raakte uiteindelijk de lat. In de laatste 10 minuten van de wedstrijd, met inmiddels Santi Kolk voor de opnieuw goed spelende Pim Langeveld, ontbrak het bij ADO Den Haag aan geluk om alsnog een doelpunt op het scorebord te kunnen brengen. Guillermo van Berkum, die ook een goede wedstrijd speelde, probeerde van afstand de doelman te verschalken, maar zag zijn bal via de bovenkant van de lat over het doel gaan, waardoor RBC de wedstrijd met 2-0 won.

Beide trainers waren het er na afloop over eens dat de overwinning voor RBC meer dan verdiend was. Volgens Rob Meppelink had ADO Den Haag geen fatsoenlijke kans gekregen, in de wedstrijd waarvan van te voren bekend was dat het een hele moeilijke zou worden.

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Max de Jong, Bas Lambooij, Jan-Paul Saeijs, Ekrem Kayha, Guillermo van Berkum, Marco Meijer, Dennis Iliohan (Patrick Kalkema), Bas Lensink, René Lievaart, Pim Langeveld (Santi Kolk), Robin Koers (Ali Boussaboun)