Datum plaatsing: 25-10-1999 22:25:00

ADO Den Haag pakt winst in Helmond

ADO Den Haag heeft eindelijk weer eens een wedstrijd in winst weten om te zetten. De negatieve spiraal van de afgelopen weken werd in Helmond doorbroken doordat de ploeg van Rob Meppelink met 0-1 zegevierde dankzij een treffer van Bas Lensink.

De Haagse trainer had gezien de matige resultaten van de laatste weken een aantal spelers gewisseld. Raymond Atteveld kon wegens een blessure niet meedoen en werd vervangen door Pim Langeveld. Aanvallers Ali Boussaboun en Dennis Iliohan waren gepasseerd, en voor hen speelden Robin Koers en Patrick Kalkema. Op het middenveld speelde ook nog Bas Lensink.

De wedstrijd begon in een laag tempo. Beide ploegen moesten winnen en waren daarom bang om echt de aanval te zoeken, met het risico dat de tegenpartij met een counter gevaarlijk zou worden. Helmond Sport was als eerste ploeg gevaarlijk. Na zo’n 7 minuten spelen leverde de ploeg een schot af, wat goed gepakt werd door Max de Jong. Niet veel later deed Bas Lensink hetzelfde namens ADO Den Haag, maar zijn schot ging enkele meters naast het doel. Vlak daarna kreeg Helmond Sport een goede kans. Remco Evers werd goed diep gestuurd, maar schoot ver voor het doel langs. Ook ADO Den Haag kreeg via een diep gestuurde speler een kans. Robin Koers viel de eer ten beurt, maar hij zag doelman Roox van Helmond Sport net op tijd zijn doel uitkomen. Slechts het aanwezige orkest wist wat sfeer te brengen, want beide ploegen speelden in een te laag tempo om echt voor spektakel te zorgen. Na ruim een half uur spelen kreeg ADO Den Haag een vrije trap te nemen halverwege de helft van Helmond Sport. Bas Lensink nam de vrije trap, en zag zijn schot van richting worden veranderd. De bal verdween echter wel in het doel, waardoor ADO Den Haag de voorsprong nam. Direct na dit doelpunt was Robin Koers behoorlijk dicht bij een doelpunt, maar hij zag zijn lobje over het doel gaan. Pas tegen het eind van de eerste helft was er opnieuw bijna sprake van een doelpunt. ADO Den Haag mocht weer een vrije trap nemen, in het overigens sportieve duel. John Roox liet het schot los, en zag tot zijn geluk dat de aanvallers van ADO Den Haag nog niet helemaal scherp waren, want de rebound ging over het doel.

In de rust had Rob Meppelink slechts een wissel aangebracht in zijn team. Patrick Kalkema, die tot taak had Dennis Iliohan te vervangen, bleek over te veel zenuwen te beschikken en was daardoor nauwelijks in het spel voorgekomen. Dennis Iliohan mocht daarom in de tweede helft zijn opwachting maken. Ook in het tweede bedrijf bleef het tempo aan beide kanten veel te laag, waardoor het grootste deel van de wedstrijd zich afspeelde op het middenveld. Pas na zo’n 10 minuten spelen werd ADO Den Haag weer gevaarlijk. Robin Koers stuurde Pim Langeveld goed diep, die vervolgens goed voorgaf op Iliohan. Met een snoekduik naar de bal probeerde hij in te koppen, maar zag zijn inzet net over het doel gaan. Helmond Sport deed er een kwartier over om voor het eerst in de tweede helft gevaarlijk te worden. Bij een scrimmage voor het doel van Max de Jong ging de bal maar net voor het doel langs. Niet veel later was het Remco Evers die naast schoot namens de Brabanders. ADO Den Haag had zich in de tweede helft wat afwachtend opgesteld, en liet Helmond Sport het spel maken. Via counters probeerden de Hagenaars gevaarlijk te worden. Pas na 20 minuten spelen durfden zij echter wat druk te gaan uitoefenen. Zeker toen Emiel van Eijkeren na een lang blessureleed zijn rentree in de hoofdmacht had gemaakt leek ADO Den Haag weer het aanvallende spel te gaan spelen. Van Eijkeren speelde bij een van zijn eerste balcontacten Dennis Iliohan goed vrij, die alleen op de doelman mocht afgaan. Op het laatste moment aarzelde hij wat te doen. Moest hij schieten, of afleggen op de vrijstaande Robin Koers. Iliohan koos voor het schot, maar zag zijn bal helaas het houtwerk raken. Niet veel later moest Max de Jong reddend optreden toen Ellerman namens Helmond Sport een goed schot afleverde. Marco Meijer kreeg een gele kaart wegens het praten tegen de scheidsrechter. Hij reageerde zijn woede op hem af, omdat de leidsman een duidelijke handsbal van een Helmond speler liet doorgaan. In het laatste kwartier was het voor het team van Louis Coolen alles of niets. De ploeg had immers al 6 keer op rij verloren, en had een punt hard nodig. ADO Den Haag kwam behoorlijk onder druk te staan, en zag Helmond Sport veelvuldig voor het Haagse doel opduiken. Gelukkig was Max de Jong weer helemaal in vorm, want hij behoedde zijn team een aantal keer voor een tegentreffer. In de laatste 5 minuten van de wedstrijd mochten de Brabanders zelfs een flink aantal corners nemen, maar wisten zij het doel niet te vinden.

Achteraf was de trainer van de Hagenaars natuurlijk opgelucht dat er gewonnen was, want het resultaat was heilig. Hij was echter niet tevreden over het feit dat er bij het laatste offensief van Helmond Sport niet gecounterd werd. Hij had de afgelopen week vooral getraind op rust in de ploeg en dat was goed gelukt, aldus Rob Meppelink. Hij wilde Pim Langeveld tegen het einde van de wedstrijd eigenlijk wisselen, want Langeveld zat er helemaal doorheen. Meppelink durfde het echter niet aan, omdat hij bang was dat de vervanger tijdens het offensief van Helmond Sport in het begin even niet scherp zou zijn, en er prompt een goal zou kunnen vallen. Tegen FC Utrecht wil Meppelink in principe weer het aanvallende spelletje spelen. Hij gaat dan zo goed als zeker van start met Emiel van Eijkeren in de basis. Raymond Atteveld zal er echter niet bij zijn. Meppelink wil met zijn blessure geen risico nemen, en laat Atteveld daarom buiten de ploeg.

OPSTELLING ADO DEN HAAG: Max de Jong, Bas Lambooij, Jan-Paul Saeijs, Ekrem Kayha, Guillermo van Berkum, Marco Meijer, Patrick Kalkema (Dennis Iliohan), Bas Lensink, René Lievaart (Emiel van Eijkeren), Pim Langeveld, Robin Koers