Datum plaatsing: 17-10-1998 20:25:00

Verslag: ADO Den Haag - Helmond Sport 1-4

Forse thuisnederlaag voor ADO Den Haag

Helmond Sport gewoon beter

ADO Den Haag is na de winst op FC Volendam weer met beide benen terug op aarde. Vlak voor de belangrijke bekerwedstrijd tegen Feyenoord kreeg de formatie van Andre Hoekstra een gevoelige tik van Helmond Sport. De Helmonders versloegen ADO Den Haag in het Zuiderpark met 4-1.
Andre Hoekstra begon met een gehavend team aan de wedstrijd. Winston Faerber, Dennis Iliohan en Marcel Karlas waren geblesseerd, en Barry de Vreede was geschorst. Daarom stonden Roy Kappenburg, Ali Boussaboun, Maarten Bak en Oscar Laguna Burgos in de basis.
In het eerste kwartier leek er helemaal geen vuiltje aan de lucht voor ADO. De ploeg kon aardig meedoen, en Helmond Sport was niet al te gevaarlijk. ADO Den Haag had zelfs de score kunnen openen toen Ali Boussaboun net voorlangs schoot. De verdediging van ADO Den Haag leek echter niet al te solide. Roy Kappenburg liep al snel tegen een gele kaart aan en speelde erg nerveus. In de 20e minuut werd dat nog extra pijnlijk benadrukt toen Peter Hofstede de 0-1 aantekende voor Helmond Sport. Na een pass van John de Wolf tikte hij de bal door de benen van Kappenburg en liet Max de Jong vervolgens kansloos. 10 Minuten later was De Jong opnieuw kansloos toen een vrije trap erg fraai in de kruising verdween. Kooistra tekende voor de 0-2. 5 Minuten voor rust werd Kappenburg uit zijn lijden verlost. Robbert Jansen kwam voor hem in de plaats en ging als rechts-back spelen.
Door de komst van Jansen werd het achterin een stuk rustiger. Bovendien kon ADO via de rechterflank zo nu en dan aan een aanval beginnen. Helaas kwamen de Hagenaars niet verder dan de rand van het strafschopgebied. John de Wolf stond daar namelijk als een beest te verdedigen en liet nauwelijks een speler passeren. Een spaarzaam moment was toen de net ingevallen John Grunholz een grote kans kreeg. Bij een voorzet van de linkerkant nam hij de bal goed aan, en stond oog in oog met de keeper van Helmond Sport. Helaas werd zijn inzet geblokt. Toen Ali Boussaboun in de 76e minuut eindelijk de 1-2 scoorde leek de spanning terug te komen in de wedstrijd. Helaas was dat van korte duur. Hofstede mocht 1 minuut later, duidelijk buitenspel staand, de 1-3 binnen tikken. Iedereen zag dat er sprake was van buitenspel behalve de scheidsrechter. Helmond Sport had overigens al niet te klagen over de leiding. 5 Minuten voor tijd kwam Helmond Sport ook nog eens op een 1-4 stand toen Tuasamu zijn goaltje mee kon pikken.
De conclusie van de avond was dat er bij ADO Den Haag weer te veel spelers waren die gewoon niet in de wedstrijd zaten, maar wel de hele partij uit konden spelen. Spelers die opvielen waren zoals gewoonlijk Guillermo van Berkum en Bas Lambooy en de ingevallen Robbert Jansen en John Grunholz. Jansen speelde vol overgave, en John Grunholz liet zien dat hij onterecht al die wedstrijden was verbannen naar de tribune. Andre Hoekstra zou hen eens een kans moet geven tegen Feyenoord. Misschien wel als vervangers van Hendrik Grunholz en Maurice Steyn, die er de laatste weken weinig van bakt.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Max de Jong, Bas Lambooy, Roy Kappenburg (Robbert Jansen), Marco Meijer, Guillermo van Berkum, Oscar Laguna Burgos, Hendrik Grunholz (John Grunholz), Maurice Steyn, Ali Boussaboun, Edgar van der Roer (Riccardo van der Heijden), Maarten Bak