Datum plaatsing: 12-10-1998 20:20:00

Met pijn en moeite 3 punten

POMPEN MAAR TOCH NIET VERZUIPEN
Met pijn en moeite 3 punten ADO Den Haag is er in geslaagd om in een lastig duel de volle buit in het Zuiderpark te houden. Het was wel tot de laatste minuut spannend of de drie punten echt naar ADO Den Haag zouden gaan.
Voor aanvang van de wedstrijd overhandigde de voorzitter van ADO Den Haag, John van Ringelenstein, een aandeel in de NV ADO Den Haag in oprichting aan zijn collega van het bijna failliete FC Volendam. ADO Den Haag wilde zo haar steun betuigen aan een club die nu hetzelfde doormaakt, wat ADO ook al eens is overkomen.
ADO Den Haag begon de wedstrijd fel, maar kwam al gauw tot de conclusie dat FC Volendam toch een lastige tegenstander is. Volendam probeerde het spel te spelen wat men gewend was vanuit de KPN-Telecompetitie. Continu zocht men de vrije man op en kon men lekker combineren. Opvallend was dat er ook telkens mensen helemaal vrij stonden en er totaal geen speler van ADO in de buurt was. Door het felle storen van ADO Den Haag kon Volendam gelukkig niet al te ver komen. Ondanks het verzorgde spel van Volendam kreeg ADO toch een paar goede kansen. Guillermo van Berkum en Winston Faerber kwamen regelmatig mee naar voren. In de 10e minuut was het Winston Faerber die een goede voorzet gaf op Dennis Iliohan. Hij kopte echter vol op de lat, waardoor de stand bleef staan op 0-0. Aan de andere kant was FC Volendam ook een paar keer gevaarlijk. Met name de verdediging van ADO Den Haag was nerveus en gaf keer op keer een corner weg. Max de Jong was echter goed op zijn hoede en kon een treffer voorkomen. Marcel Karlas moest al na een kwartier wegens een grove overtreding vervangen worden door Maarten Bak. Beide ploegen gingen uiteindelijk rusten met een 0-0 stand.
In de tweede helft kwam Roy Kappenburg in de ploeg voor de eveneens geblesseerde Winston Faerber. Bas Lambooy verschoof daardoor naar de positie van Faerber. Na een korte periode van matig spel kreeg ADO Den Haag plotseling een grote kans toen Dennis Iliohan op rechts werd weggestuurd. Hij haalde de achterlijn, en trok de bal goed voor het doel van Volendam. Daar stond als een duveltje uit een doosje Maurice Steyn, die de keeper van FC Volendam volkomen kansloos liet. Steyn die de hele wedstrijd geen bal goed raakte zorgde dus met een goed moment voor de 1-0 voorsprong. Volendam moest toen gaan aanvallen waardoor ADO Den Haag meer kansen kreeg. Helaas werd de verdediging van ADO ook hoe langer hoe onzekerder. Ballen die eerst gewoon rustig werden uitgespeeld werden nu weggepompt, en combinaties waren er al helemaal niet meer bij. Volendam kreeg halverwege de tweede helft een grote kans, maar de bal kwam ongelukkig tegen de paal. Net toen Barry de Vreede was gekozen als Man of the Match kreeg hij zijn tweede gele kaart en mocht hij vervroegd gaan douchen. Volendam rook kansen en bleef onverstoord pressie zetten. Ali Boussaboun, nog maar net ingevallen, wilde meteen een penalty hebben toen hij onderuit werd gehaald in het penalty-gebied. De scheids wilde echter van niets weten. Vlak voor tijd ontsnapte ADO aan een gelijkmaker, toen een bal tot 3 maal toe net niet in het doel belandde. De scheidsrechter vond de wedstrijd zeker erg spannend en liet nog rustig doorspelen. Boussaboun probeerde aan alle spanning een eind te maken door met een solo 5 man voorbij te gaan. De laatste haalde hem echter neer waardoor het resultaat slechts een gele kaart was en een vrije trap. Uiteindelijk floot de scheids na een tweede helft die wel een hele wedstrijd leek te duren af.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Max de Jong, Winston Faerber (Roy Kappenburg), Bas Lambooy, Barry de Vreede, Guillermo van Berkum, Marco Meijer, Hendrik Grunholz (Ali Boussaboun), Maurice Steyn, Dennis Iliohan, Edgar van der Roer, Marcel Karlas (Maarten Bak)
DOELPUNTEN : 1-0 Steyn (50')
SCHEIDSRECHTER : Van Dijk
GELE KAARTEN : Gentile, Binken (FC Volendam)
RODE KAARTEN : De Vreede (ADO Den Haag, 2x geel)
TOESCHOUWERS : 1.500