Datum plaatsing: 17-05-1999 20:10:00

ADO Den Haag2 naar echte Amstel cup tournooi

ADO DEN HAAG 2 WINT AMSTEL-MALT CUP

Het tweede elftal van ADO Den Haag heeft in de finale van de Amstel Malt Cup het tweede elftal van RKC Waalwijk verslagen. Door het behalen van deze beker mag ADO Den Haag 2 volgend seizoen meespelen in de Amstel Cup voor eerste elftallen.
De eerste helft zou een helft worden die veel spannig bracht, en gedomineerd werd door ADO Den Haag. Meteen vanaf het begin was de ploeg van Andre Wetzel gevaarlijk, en kregen spelers als Robin Koers, Riccardo van der Heijden en Peter Maseland goede kansen op de openingstreffer. RKC kwam nauwelijks aan het opbouwen toe, en moest dan ook toezien hoe ADO Den Haag in de 13e minuut verdiend op voorsprong kwam. Roy Kappenburg ging alleen op de keeper af en werd onderuit gehaald. De scheidsrechter oordeelde dat het een penalty was, en gaf de doelman van RKC een rode kaart. Al vroeg in de wedstrijd kwam ADO Den Haag dus met 11 man tegenover 10 van RKC te staan. Riccardo van der Heijden faalde niet vanaf 11 meter, en zorgde voor de eerste feestvreugde op de tribune. Tot ieders verbazing was het echter RKC dat na de openingstreffer het best met de kansen omging. ADO kreeg nog diverse kansen op de 2-0, maar faalde in de afwerking. RKC kreeg echter 3 kansen en wist er daarvan 2 te benutten. Hierdoor kwam de ploeg tegen de verhouding in nog voor de rust op een 1-2 voorsprong. Gelukkig was het Pim Langeveld die beide ploegen nog met een gelijkspel de rust in stuurde. Bij een voorzet in het strafschopgebied werkte de buitenspelval niet goed, en kwam Langeveld alleen voor de keeper te staan. Pim bleef koel, en schoot ADO weer terug in de wedstrijd.
In de tweede helft zou het spelniveau erg zakken, en zag het er lange tijd naar uit dat RKC terug zou komen in de wedstrijd, ondanks de man-minder situatie. Andre Wetzel bracht de nodige wissels echter op tijd in, en kon gelukkig nog voor een ommekeer zorgen. Patrick Kalkema zorgde voor enig gevaar aan de rechterkant, en Robbert van Wijk zorgde voor wat meer rust in de verdediging. Uiteindelijk was het weer Riccardo van der Heijden die zorgde voor een doelpunt. Met een lepe kopbal van een meter of 20 van het goal, verraste hij de ingevallen doelman van RKC Waalwijk compleet, en zorgde daarmee voor de bekerwinst van zijn ploeg. De resterende minuten die nog volgden leken wel uren te duren, en iedereen was dan ook door het dolle heen toen de arbiter uiteindelijk besloot om af te fluiten.
Supporters bestormden het veld, maar gedroegen zich keurig. Iedereen vierde feest, en de beker werd door iedereen hoog gehouden. De champagne zou nog rijkelijk vloeien...
Door deze winst heeft ADO Den Haag zich dus gekwalificeerd voor het 'echte' toernooi om de Amstel Cup voor eerste elftallen, waardoor ADO Den Haag volgend seizoen dus 2 elftallen mag inschrijven. Het tweede elftal kan deze week bovendien nog de dubbel pakken door donderdag de laatste thuiswedstrijd van FC Zwolle te winnen. Bij een gelijkspel of verlies van concurrent FC Utrecht 2 mag de ploeg zich dan kampioen van de reserve eerste divisie noemen, en promoveert het naar de eredivisie. Zelfs bij een winst van FC Utrecht bestaat de mogelijkheid dat dat gebeurt. Voorwaarde is dan dat FC Utrecht met niet al te grote cijfers wint. ADO verdedigt in dat geval een positief verschil van 4 doelpunten ten opzichte van FC Utrecht.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG 2:
Leon Tuyt, Marco Noordanus, Jan-Paul Saeijs (Robbert van Wijk), Ekrem Kahya, Remco de Graaf, Roy Kappenburg (Bas Lambooy), Pim Langeveld, Bas Lensink, Peter Maseland (Patrick Kalkema), Riccardo van der Heijden, Robin Koers.
DOELPUNTEN : 1-0 Van der Heijden (pen), 1-1 speler onbekend, 1-2 Van Arum, 2-2 Langeveld, 3-2 Van der Heijden