Datum plaatsing: 06-03-1999 23:25:00

FAVORIET HARD ONDERUIT IN ZUIDERPARK

Onverwachte winst ADO

ADO Den Haag heeft in de thuiswedstrijd tegen Excelsior voor een verrassing gezorgd, door favoriet Excelsior met 4-0 te verslaan. Omer Riza nam 2 treffers voor zijn rekening.
Na de debacles van de afgelopen weken, en de gedwongen schorsingen was Andre Hoekstra gedwongen zijn team weer te wijzigen. Ekrem Kahya en Winston Faerber waren geschorst, en werden vervangen door Robbert van Wijk en Marco Noordanus. Verder was Marco Meijer terug van een blessure, en speelde Bas Lensink in de plaats van Pim Langeveld.
Meteen vanaf het begin leek Excelsior niet in staat te zijn een redelijke aanval op te bouwen. ADO Den Haag daarentegen combineerde behoorlijk en kwam tot redelijke kansen, via ondermeer Dennis Iliohan en Edgar van der Roer. Wat vooral opviel was dat achterin de nieuwelingen Noordanus en Van Wijk het erg goed deden. Nauwelijks kwamen de aanvallers van Excelsior aan de bal, en elke behoorlijke aanval werd vakkundig afgeslagen. Na een half uur spelen was het eindelijk raak. Omer Riza, die een behoorlijk goede wedstrijd speelde en tot Man of the Match werd gekozen, hield de bal tussen 3 Excelsior spelers goed vast. Hij zag Dennis Iliohan aankomen, en bediende hem op maat, waarna het voor Iliohan een kwestie van mikken was. De rechter benedenhoek zag er aantrekkelijk uit, en bleek goed genoeg te zijn voor de 1-0. Vlak voor rust bekroonde ADO Den Haag een fraaie eerste helft via een treffer van aanvoerder Marco Meijer met de 2-0 ruststand.
Na rust leek Excelsior helemaal verslagen. De gasten kregen geen kansen meer, en ADO kon er naar hartelust aanvallen. Edgar van der Roer kreeg DE kans op de 3-0, maar hij schoot op aangeven van Omer Riza over. Niet veel later was het diezelfde Riza die een fraaie actie besloot met een schot op binnenkant paal, waardoor ADO met 3-0 voorkwam tegen een van de betere ploegen uit de Toto-divisie. Excelsior besefte toen wel dat het nog even moest vechten voor de eretreffer. Helaas had het team van Adri Koster pech dat Max de Jong weer een perfecte wedstrijd stond te keepen. Een schot was echter buiten zijn bereik. Gelukkig voor ADO raakte dit schot slechts de lat. In de laatste minuut van de wedstrijd scoorde Omer Riza zijn tweede doelpunt van de avond. Hij kreeg een lange bal vanuit de verdediging, en kon alleen op de keeper van Excelsior afgaan. Met een verdediger in zijn rug rondde hij koel af, en noteerde daarmee de 4-0 uitslag voor ADO Den Haag.

KARAKTERISTIEKEN :
OPSTELLING ADO DEN HAAG : Max de Jong, Marco Noordanus, Robbert van Wijk, Marco Meijer (Roy Kappenburg), Guillermo van Berkum, Oscar Laguna Burgos, Omar Riza, Bas Lensink, Dennis Iliohan, Edgar van der Roer, Maarten Bak (Ali Boussaboun)
DOELPUNTEN : 1-0 Iliohan (28') 2-0 Meijer (45') 3-0 Riza (66') 4-0 Riza (90')
SCHEIDSRECHTER : Van Dongen
GELE KAARTEN : Laguna Burgos, Van Wijk, Meijer, Riza, Lensink (ADO Den Haag) Allach, Hertog (Excelsior)